Bitkisel bazlı beslenmenin çok ötesinde, kısaca hayvanların yaşam döngüsüne zarar veren hiçbir ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilecek vegan yaşam artık çok daha mümkün. Özellikle bitkisel gıdalara olan ilginin hızla artması nedeniyle çeşitlenen ürün yelpazesi, bu yaşam tercihini Türkiye’de de kolayca sürdürülebilir hale getiriyor. İşte vegan besinlerin zengin dünyası ile tanışmanızı sağlayacak mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikBüyük bir kaosun yaşandığı başkent Kiev’de restoranlar ilk günden beri hizmet dışı. Biri hariç: Türk restoranı! Kapıları kapalı ama içeride ocaklar tütüyor, harıl harıl yemekler pişiyor. Pişen yemekler hastanelere ve sivillere dağıtılıyor. O restorana gittik ve Türk sahibinin kocaman yüreğine kulak verdik...
#Ukrayna“Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın; çünkü bir çocuğun bir yetişkine öğretebileceği her zaman üç şey vardır: Nedensiz yere mutlu olmak, her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak ve elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmaktır.” (Paulo Coelho)
#AZİZ DEVRİMCİKONSTİPASYON yani kabızlık, barsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak dışkılama sıklığının azalmasını ya da dışkı kıvamının sertleşmesini ifade eder. Haftada üç defadan daha az büyük tuvalet yapılması durumu kabızlık olarak tanımlanır. Neredeyse herkes hayatının bir noktasında kabız olur. Sağlıklı bir bireyde konstipasyonun en önemli nedenleri dışkılamaya yönelik güdünün azalması, diyetteki posa miktarının yetersiz kalması, yetersiz sıvı alımı, sedanter yaşam (fiziksel aktivitenin az olması), kronik laksatif kullanımıdır.
#İzmirSon aylarda hububat fiyatlarında artışlar yaşanırken Türkiye, iç piyasada fiyat artışının önüne geçilebilmek ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan vermemek için ilk olarak ekim ayında buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 olan gümrük vergisini 1 Ocak 2021’e kadar sıfırladı.
#GazetehaberleriBazen mutluluktan ya da üzüntüden, bazen de kendiliğinden gelen tatlı isteği kriz haline dönüşebiliyor. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besin öğelerinden oluşan tatlı, günlük ihtiyaçtan fazla tüketildiğinde obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yol açabiliyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, tatlı krizlerini doğru yönetmenin yolları hakkında önemli bilgiler verdi.
#SağlıkOsteoporoz, en sık görülen kemik hastalığı olarak kabul ediliyor. Kemiklerin kırılmasına veya zayıflamasına neden olabiliyor. Peki, osteoporoz hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır, osteoporoz ile bilinmesi gerekenleri ve tedavi için önemli ipuçlarını anlattı.
#OsteoporozZamanla boyunuzun kısaldığını ve kilo aldığınızı düşünüyorsanız osteoporoz ile karşı karşıya olabilirsiniz. Özellikle de sırt ağrılarınız yaşam kalitenizi etkilemeye başladıysa ve en küçük aktivitede bile yorulup nefes almakta zorlanıyorsanız geciktirmeden bir doktora gitmelisiniz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır, osteoporoz (kemik erimesi) ile bilinmesi gerekenleri ve savaşmak için önemli ipuçlarını anlattı.
#OsteoporozUzak memleketlerden gelen egzotik meyveler, farklı sebzeler ve bitkiler gittikçe sofralarımızda daha çok yer alıyor. Bunların başında gelen karabuğday zengin bileşenleriyle gerçek bir sağlık deposu görevi görüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, karabuğdayın bilinmeyen faydalarını anlatıyor.
#Karabuğday Nedir?Ava Çelik. Türkiye kökenli sempatik, güzel, yaratıcı, dünyaya açık genç bir kız. Berlin’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Berlin’de yaptı. Berlin Hür Üniversitesi’nde Felsefe ve Sinema Bilimleri okudu. Küçük yaştan itibaren Yekta Arman yönetimindeki Berlin’deki Tiyatrom’da birçok oyunda yer aldı.
#Ava ÇelikKış aylarında yağlı ve kalorili besinlerin tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte kilomuz artabiliyor, bağışıklık sistemimiz de zayıflıyor. Bu sorunların üstesinden gelmenin yolunun beslenmeden geçtiğini söyleyen Diyetisyen Nursena Kaya sizler için yazdı...
#Bağışıklık SistemiGünümüze kadar ulaşan boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Günümüzde eski Osmanlı coğrafyası ile Orta Asya coğrafyasının bazı kısımlarında yapılıp tüketilir. Kış günlerinin vazgeçilmezi olan boza genellikle sarı leblebiyle sunuluyor. Peki, boza nasıl yapılır?
#Boza NedirDublin’e uçakla gidenler çoğunlukla fark etmeden İrlanda’nın ikinci büyük kentinin üstünden geçer. Güneydeki bu şehir bir hafta sonunu ayırmaya değecek kadar güzeldir. İsyankâr ruhu ve İrlanda kimliğiyle gurur duyan Cork, göçle birlikte hızla kozmopolit görünüme bürünüyor. Lee Nehri boyunca Asya, Afrika, Ortadoğu kimliği belirgin yerleşimler kuruldu. Bir zamanlar barlardaki tüm kupalar Beamish ve Murphy’s biralarıyla dolardı, şehirde hızla çoğalan yeni restoranlarla birlikte butik biralara ilgi arttı.
#CorkSağlığımız söz konusu olduğunda probiyotikler de, prebiyotikler de önemli ve her iki kavram da geç farkına vardığımız, önemlerini anlamakta geç kaldığımız son derece mühim sağlık belirleyicileri. İsterseniz önce “probiyotik ne, prebiyotik ne?” onu bir anlamaya çalışıp, daha sonra da aralarındaki farkı kavramaya bakalım...
#Kelebek