Karın kası mutfakta yapılır

Hayatımızdaki yoğun tempo, çalışma hayatı, kontrolsüz sosyal yaşam, ayaküstü-özensiz beslenme ve bunların getirdiği psikolojik yıpranmalar; vücudumuzun orantısız gelişimi ve bu orantısızlığın ruh sağlığımızı olumsuz etkilediği içsel mutsuzluk durumu.

Haberin Devamı

Karın kası mutfakta yapılırYemeğin mutlulukla doğrudan ilişkisi var. Çok tatlı, çok acı, baharatlı veya çok yağın verdiği lezzete aldanıp geçici, anlık zevk veren türden mutluluklar yaşayabiliriz. Oysa “sürekli mutluluk ve sağlıklı bir beden için beslenmemizin önemi yüzde 70, fiziksel aktivite ise yüzde 30 önemde” dedi, Antrenör Özge Kaymak ‘Fit Tatlılar’ isimli kitabında, mutfağa girmek için tahrik edici, neşeli, keyif veren ama zararsız tatlılarla, onların gayet yalın ve öncelikle sağlıklı beslenmenin doğal ürünlerle mümkün olduğunu anlatan tarifleri var. “Sen yeter ki duygularını ikna et!” sloganıyla vazgeçemediğimiz tatlıları sağlıklı hale getirmenin yollarını bulmuş Özge Kaymak. Pekmez, bal gibi doğal şeker içeren özütlerden, Hindistan cevizi ve hurma benzeri meyvelerin özgün tadından faydalanmış. Rafine beyaz şekeri yok sayarak tatlının aslında şeker olmadığını göstermiş kitabında. Sporun her türlüsünü tutkuyla yapan Sevgili özge, sporcu kimliğindeki başarısının, doğal beslenmeye verdiği önemden kaynaklandığının altını çiziyor ve “karın kası mutfakta yapılır” diyor. Yani önce beslenme disiplini, sonra spor. Kitaptaki tatlılar, tatlı düşkünü çocuklara da uyar, denemekte fayda var. Bence bir kitap edinin sonra da mutfağa, karın kası yapmaya girin.

GELENEKSEL TATLILARA “FİT” DOKUNUŞ

Haberin Devamı

Kitabında yer verdiği tüm tatlıları 4-5 yıllık bir çalışma ile süzgeçten geçirmiş, her tatlıyı defalarca deneyerek sağlıklı tariflere ulaşmış Özge Kaymak. Bu arada manevi tutkularımızı da unutmamış. Geleneksel tatlılardan baklavayı, Antep fıstığı, güllaç yaprağı, süt ve hurma şerbeti kullanarak hazırlamış. Sütlaça, süt yerine Hindistan cevizi sütü, pirinç yerine kinoa, şeker niyetine de bal koymuş. Bal ve kinoa aşurede de var. Chia tohumu, muskat, kaju ve kara buğday diğer klasik katıkların yanına Asya-Anadolu harmanı yaparak bildiğimiz aşureye gizem katmış. Zencefilli kurabiye, acıbadem kurabiyesi gibi diğer tutkularımızı doğal ürünlerle takviye ederek zenginleştirmiş. Favorim şekerparede ise geleneksel pişirme yöntemini kullanmış ama Hindistan cevizi yağı ve şekeri koymuş, şerbet yine hint cevizi şekerinden. Malumunuz, her şeyin azı karar, çoğu zarar, önce “duygularını besle” diyen sevgili Özge’nin ‘Fit Tatlılar’ kitabında mutluluk var.

Haberin Devamı

Karın kası mutfakta yapılır

‘NICE CREAM BY OZGE’

Bu dondurmanın Özge’si var ama kaymağı yok. Sadece muz ve fıstık ezmesi kullanarak çocuklara ve sporculara özgü şipşak dondurma yaratmış Özge Kaymak. Olgun ve büyükçe iki adet muzu doğrayıp poşete sonra da dondurucuya koyun. Bir gece buzlukta bekleyen muzları macun kıvamı alana kadar iki yemek kaşığı fıstık ezmesi ile beraber blenderdan geçirin. Sert kıvam seviyorsanız içine yer fıstığı parçaları koyup birkaç saat daha buzlukta bekletin. Dondurma servis kaşığınız varsa onunla, yoksa bu güzelliğe ulaşmak için çareyi de siz bulun.

Karın kası mutfakta yapılır

HURMA PEKMEZİ

Meyveler arasında en yüksek şeker oranına sahip hurma, lifli yapısıyla açlık hissini uzun süre bertaraf eden özelliği, içerdiği B1-B2-B12 vitaminleri sayesinde vücuda sağlıklı enerji veren, kansızlığı gideren etkisi ile vücut ritmini dengeliyor. Geçmişte özellikle ağız ve solunum yolları hastalıklarını tedavide kullanılmasının yanı sıra zihni açık tutması ve hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasında da etkili olduğu biliniyor. Olgunlaşmış hurmaları rahatlıkla ezeceğiniz bir kaba koyup ezin. Püre haline gelen hurmaların üstünü bir parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin, 4-5 saat kısık ateşte kaynatın. Süzerek soğumaya bırakın. Yapacağınız tatlılara şeker niyetine ya da sabahları aç karna sağlık niyetine 2-3 kaşıkla güne zinde başlayın.

Yazarın Tüm Yazıları