Şimdi şöyle bir düşünelim... İngiliz kraliyet ailesinin üyelerinin bile kendilerini neden "şirket" diye tanımladığını biliyor musunuz? Peki ya artık onları hiç istemeyen, tarihe karışmaları gerektiğini düşünen milyonlarca kişi olmasına rağmen büyük bir dirençle ve hatta destekle varlıklarını sürdürdüklerini? Karşı olanlar kadar monarşinin devam etmesini savunanlar da olduğunu?
#Prenses CharlotteHavacılık tarihinin en unutulmaz olaylarından biri 1972 yılının Ekim ayında yaşandı. Çoğunluğu genç sporculardan oluşan 45 kişiyi taşıyan bir uçak, And Dağları'nda bir yamaca çakıldı. Ancak bu olayı unutulmaz kılan şey kazanın kendisi değil, uçaktaki yolcuların hayatta kalma çabasıydı. Aradan geçen yarım yüzyılda pek çok kitaba ve filme konu olan kaza sonrası yaşananları, uçaktaki yolculardan biri anlattı...
#Nando Parradoİngiliz kraliyet ailesi tarihinin başından bu yana tüm dünyanın ilgisini çekti durdu. Özellikle de son 70 yıldır. Yani Kraliçe 2. Elizabeth'in tahtta kaldığı süre boyunca... Dünyanın en uzun süre yerini koruyan hükümdarlarından biri olarak tarihe geçen 2. Elizabeth bundan bir yıl önce, 96 yaşında hayata veda etti. Ama monarşi, birçok kişinin sandığı gibi onun ardından "yerle bir" olmadı.
#Kate MiddletonZirvesine ulaşılması en zor dağ olarak bilinen K2'de yaşanan ölümlü kaza gündemden düşmüyor. Tırmanışçılara eşlik eden Pakistanlı hamal Muhammed Hassan'ın ölüm nedeni hâlâ kesinleşmiş değil ancak hafta içi yayımlanan bir haber Hassan'ın hayatına mal olan yanlışlar silsilesini gözler önüne serdi. İşte o sırada dağda olanların gözünden saat saat 26 Temmuz gecesi...
#K2 DağıÜniversite öğrencilerinden oluşan 9 kişilik öğrenci grubu, Ural Dağları'nda bir maceraya atılırken başlarına geleceklerden habersizdi. Gençlerin hiçbiri bir daha evine dönemezken yaşanan korkunç trajedi 60 yıl boyunca merak uyandırdı ve komplo teorilerine konu oldu. Gerçekler ise bilim insanlarının çabaları sayesinde ortaya çıktı...
#Dyatlov GeçidiDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremYeni bir araştırma, İngiltere ve Galler'deki su samurlarının bünyesinde PFAS adı verilen zehirli kimyasallar buldu. Peki yapışmaz tencerelerden gıda ambalajlarında yaygınlıkla kullanılan bu maddeler neden ''sonsuz kimyasallar'' olarak biliniyor?
#PFASYeni yılın ilk günlerinde biraz hafıza tazelemeye ne dersiniz? Derya Bengi ve Erdir Zat’ın ‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası’ adlı çalışmalarının 1950-1980 yıllarını kapsayan ikinci cildi ‘Belki duyulur sesim’, bize bu fırsatı veriyor.
#Zeki MürenCeren Pekoğlu ‘cam kemik’ hastası olarak doğdu... Muratcan Çiçek’in de hareketlerinde bir sorun olduğu henüz iki aylıkken fark edilse de ancak 1.5 yaşında konabildi spastik engelli tanısı... Annelerinin binbir emekle büyüttüğü iki genç onlar... Ceren’in annesi Ayşe Sarı, hemşire sıfatının yanına engelli bireylere daha fazla yardımcı olabilmek için sosyal hizmet uzmanlığını da ekledi. Muratcan’ın annesi Nilgün Çiçek ise spastik nedir bile bilmezken oğlunun nasıl bir eğitim alması gerektiğini araştırdı, tedavilere götürdü. Muratcan Google’dan burs alan ilk engelli Türk olarak tarihe geçti. Ceren de üniversite bitirdi, memur oldu... Sarı ve Çiçek’le anne oldukları günden bugüne hikâyelerini dinledik.
#Cam KemikVan'ın Erciş ilçesinde Seyfullah Kasımoğlu (49), yüzeydeki buzun kırılmasıyla Zilan Çayı'na düşmesi sonucu donarak ölmek üzereyken kurtardığı yavru köpeğe 'Buz' adını verdi. Kasımoğlu, yaptığı aramalar sonucu anne köpeği ve 7 yavrusunu buldu. Kasımoğlu, anne köpek ve 8 yavrusunu yaşadığı eve götürerek sahiplendi.
#VANNeden - Sonuç cümleleri iki yargıdan oluşur. Genellikle ilk yargıda eylemin yapılma nedeni, ikinci yargıda ise sonuç bildirilir. Bu tür cümlelerde ''ötürü'' - ''dolayı'' - ''için'' ve ''diye'' edatları sıklıkla kullanılır. ''Çünkü'' bağlacının kullanıldığı cümlelerde ise önce sonuç sonra neden belirtilir. 8. sınıflar için Neden - Sonuç Cümleleri konusunu ayrıntılı bir şekilde anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Neden Sonuç Cümleleri Konu AnlatımıBolu'da, kayak merkezi Kartalkaya'da yapay karlamayla 1 metre kar kalınlığının bulunduğu pistlerde tatilciler kayak keyfi yaşıyor. Yılbaşı tatili için pandemi süreciyle ilgili tüm tedbirlerin alındığı Kartalkaya'da iki oteli bulunan bir otel grubunun bölge müdürü Yusuf Avcı, "Yılbaşı dolayısıyla gelecek misafirlerimiz, şehrin yoğunluğundan, kalabalığından uzaklaşıp kafa dinleyebilecek. Gelecek misafirlerimiz burada hoş vakit geçirebilecek. Hem pistlerimizde kayak yapabilecek. Hem de içeride hoş vakit geçirerek" dedi.
#BoluPopüler mobil oyunlardan biri olan PUBG Mobile, bugün gelen 0.16.5 güncellemesi ile oyun severlere yepyeni Hakimiyet oyun modu, yeni Arena haritası, yeni bir araç, Royale Pass 11. Sezonu: Yarın Operasyonu ve pek çok yeni içeriği bir arada sunuyor.
#PubgSoğuk hava iyice etkisini gösterdi. Kış mevsiminde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları artış gösteriyor. Özellikle hamileler durumdan çok daha fazla etkileniyor. Peki, kış aylarında nezle veya grip olan hamileler ne yapmalı? Hamileler kış hastalıklarından nasıl korunmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç, kış hamilelerine önerilerde bulundu.
#HamileSoğuk havanın iyice etkisini gösterdiği kış mevsimlerinde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor. Özellikle hamileler durumdan çok daha fazla etkileniyor. Kış aylarında nezle veya grip olan hamileler ne yapmalı? Kış hastalıklarından nasıl korunmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç kış hamilelerine önerilerde bulundu.
#Kış HamileleriKanada’nın Alberta Eyaleti’nde, Rocky Dağları’nın eteğindeki büyük yerleşimlerden biri Calgary. ABD sınırına kuş uçumu 230 kilometre uzaklıkta. Turizm ve petrol zengini şehir son yıllarda global ekonomideki dalgalanmanın da etkisiyle zor günler yaşıyordu. Kriz geride kaldı. Studio Bell’de açılan müzik müzesi Calgary’nın kültür ortamını canlandırdı. Genç kuşak şefler iddialı restoranlar açıyor. İçki üretimine esneklik getiren yasalar sayesinde butik firmalar arttı. Kente ayak basan turistler genellikle otomobille 1.5 saat uzaklıktaki ulusal parkın yolunu tutuyor. Oysa dağlardan aşağıya esen ılık, kuru chinook rüzgârıyla gün içinde ılıklaşan Calgary’nin parkları, kamuya açılan olimpiyat tesisleri, açık hava kafeleri de yeterince cazip.
#Calgary