Kanserojen Madde haberleri sayfasında Kanserojen Madde hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1049 Kanserojen Madde haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklanmasının ardından kırtasiyecilerin vitrinleri kırtasiye ve okul malzemeleriyle süslenirken, çocuklara sağlıklı ürünler ulaştırılması amacıyla kırtasiyelerden alınan ürün örnekleri laboratuvarlarda titiz kimyasal ve fiziksel testlerden geçiriliyor. Testlerden geçemeyen malzemeler piyasadan toplatılacak. Renkleri ve albenisiyle öğrencilerin eğitim hayatı boyunca severek kullandığı kırtasiye ve okul malzemeleri, laboratuvarlarda çeşitli fiziksel ve kimyasal testlerden geçirilerek insan sağlığına ve standartlara uygunluğu tespit ediliyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala aileler, okul giysileri ile sırt çantası, kalem, kalem kutusu, silgi, su matarası, beslenme çantası, defter ve çanta gibi kırtasiye ürünleri alışverişini hızlandırdı. Vitrinlerde göze hoş görünecek renk ve kokularda olan kırtasiye ürünleri çocukların dikkatini çekerken zararlı kimyasallar barındıran, kalitesiz, markasız ve sağlıksız merdiven altı ürünler aileleri endişelendiriyor.
#Kırtasiye ÜrünüKAÇAK olarak merdiven altı üretilen ve zararlı maddeler barındıran ürünler çocuklarımız için tehlike saçıyor. Kıyafet, oyuncak, bebek ve çocuk ürünleri üzerinde yapılan denetimlerde pek çok kimyasal maddeye rastlanırken, bebek ve çocuk kıyafetlerindeki aksesuarlarda tespit edilen ’nikel’ başı çekiyor.
#Kanserojen MaddeSon dakika... İstanbul’da bir iş hanında, deri ve zührevi hastalıklarının yanı sıra kansere de yol açan ürünlere karşı yapılan operasyonda 9 bin 385 adet ünlü markaların taklidi kol saati, 5 bin 665 adet marka taklidi güneş gözlüğü, 6 bin 400 adet puro, değişik markalara ait 30 çift taklit spor ayakkabı, 10 adet elektronik sigara ve 610 adet sarma sigara tütünü ele geçirildi.
#Sahte ÜrünÇukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Işıl Var, ekmeklerle ilgili yaptıkları bilimsel araştırmada bazı ürünlerde küflerin ürettiği ve ’OTA’ diye bilinen zehirli bir maddeye rastladıklarını söyledi. OTA’nın kanserojen özellikte olduğunu anlatan Doç. Dr. Işıl Var, özellikle karaciğer ve böbreklere zarar verdiğini belirtti.
#EkmekSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü etkinliğinde sporcularla buluştu. "Tütün sadece insanı zehirlemiyor aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "“Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz. Tütün endüstrisi yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına kazancına kazanç eklemektedir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanJaponya süper kahraman filmlerinin açılış sahnesine benzeyen bir olay ile dünya gündemine oturdu. Bir metal kaplama fabrikasındaki kimyasal dolu tankın içine düşen kedi yetkilileri alarma geçirirken, sosyal medyada 'süper kedi' yorumları ile yıkıldı.
#Süper KediHer mutfağın demirbaşlarından olan tencere ve tavalar, yemekleri daha rahat pişirebilmek için birçok farklı türde üretiliyor. Ancak görüntüsüyle etkileyen birçok tencere ve tava çeşidi sağlığı tehdit ediyor. Peki hangi tür tencere ve tava ile yemek pişirmek güvenli? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Çetinol hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGünümüzde ev yapımı nar ekşisi bulmak da en az yapmak kadar zor olmaya başladı. Salatadan, yemeklere gün içerisinde çokça kullandığımız nar ekşisini ev yapımı sanıp alıyoruz ama marketlerden alınanlardan daha sakıncalı olabileceğini biliyor muydunuz? Peki, hakiki nar ekşisi nasıl anlaşılır? İşte Evinizdeki nar ekşisinin gerçek olup olmadığını anlayacağız küçük bir test...
#Nar EkşisiDoç. Dr. Ceyhun Can Özcan, bazı işletmelerde kahvelerin, sağlıksız ortamlarda demlendiğini tespit ettiklerini belirtti. Özcan, ''Filtre kağıdı kullanmak yerine, özellikle saç bonesiyle, kadın çorabıyla, maliyetleri düşürmek adına kahve demlemesi yapabiliyorlar. İçinde plastik barındıran ve sıcak suyla temas ettiğinde çözülen, kanserojen madde olan plastik içeren malzemeler kullanıyorlar'' ifadelerini kullandı. Dr. Mustafa Cüneyt Şapçılar ise kahve tüketiminin 2018 yılı itibarıyla bir artış gösterdiğini belirtti.
#KahveAspartam hangi ürünlerde var? sorusu alınan yeni kararla birlikte araştırılmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından alınan karara göre Aspartam ‘muhtemelen kanserojen’ madde olarak ilan edildi. Aspartam içeren ürünler de artık bir ürünü satın almadan önce kontrol edilmeye başlandı. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından yapılan değerlendirmelere göre ‘sınırlı kanıta’ sahip olunan Aspartam’ın kabul edilebilir günlük tüketimin vücut ağırlığı kilosu başına 40 mg olduğu ifade edildi. DSÖ Aspartam'ın kullanıldığı ürünlerle ilgili “Diyet içecekler, sakız, jelatin, dondurma, yoğurt gibi süt ürünleri, kahvaltılık gevrek, diş macunu ve öksürük pastilleri ve çiğnenebilir vitaminler gibi ilaçlar dahil çeşitli yiyecek ve içecek ürünlerinde yaygın olarak kullanılan yapay (kimyasal) bir tatlandırıcıdır” açıklamasını yaptı. Peki, Aspartam hangi ürünlerde var, neden zararlı? İşte Aspartam içeren ürünler listesi!
#AspartamDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önümüzdeki günlerde kanserojen madde olarak ilan edilmesi planlanan aspartam maddesi tüm dünyadaki insanların araştırdığı konulardan birisi oldu. Aspartam nedir, hangi ürünlerde bulunur? sorusu da bu bağlamda merak edilip araştırılmaya başlandı. Aspartam, yapay tatlandırıcı olarak biliniyor ve şekerden çok daha fazla zararlı olduğu söyleniyor. Peki, Aspartam hangi ürünlerde var, neden zararlı?
#AspartamÜsküdar’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, Kız Kulesi’nin çevresindeki atıklar gönüllüler ve dalgıçlar tarafından toplandı. Çoğunluğu lastik, plastik, cam şişe ve kutulardan oluşan atıklar sergisi görenleri şaşırttı.
#Dünya Çevre GünüYaz dönemine girilen bugünlerde artan vücut sıcaklığı nedeniyle beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar değişkenlik gösterirken, beslenme düzeni de değişebiliyor. Bu nedenle yaz sıcaklarında çocuğun sağlığının korunması için tercih edilecek gıdalar, öğün sayıları, sıvı tüketim miktarı ve tüketilecek sıvılar yönünden dikkatli olmak gerekiyor. Peki yazın çocuklar nasıl beslenmeli?
#BeslenmeTBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun dinlediği yerbilimciler, olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Prof. Dr. Naci Görür şehirde kanalizasyon şebekesinin çökeceğini söylerken, Prof. Dr. Okan Tüysüz “90 bin bina depreme dayanıksız, İstanbul’un yüzde 20’sinde zemin zayıf” dedi...
#İstanbulDepremin yıktığı 11 ilde artık resmi olarak arama-kurtarma çalışmaları bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Ancak moloz yığınları demek yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddelerin de açığa çıkmış olması demek. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Dolayısıyla uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarıyor. Peki ne önlem alacak, nasıl korunacağız? Bizi bekleyen olası tehlikeler neler? İşte yanıtı.
#DepremÇok bilinen markanın ürünleri tağşişli çıkıyor. Sumak, tatlı biber ve tavuk baharatında endüstriyel boya tespit ediliyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, daha fazla denetim yapılması, yapılan denetimlerin zaman geçmeden kamuoyu ile paylaşılması ve etkin caydırıcı cezalarla tağşiş ve taklidin önüne geçebileceğine inanıyor.
#ANTALYATarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci bir markanın Singapur'a ihraç ettiği baharatlarda kanserojen madde olduğuna ilişkin iddiaya yanıt olarak "Bizim ülkemizden bu ürünün ihracatı yapılmadı" dedi. Su rezervlerine ilişkin olarak Kirişci "İstanbul için hiçbir yağış olmasa 4 aylık suyumuz var. Ankara için 8 aylık rezervlerimiz var. Yeraltı depolarıyla ilgili olarak şu ana kadar 102 adet yeraltı depolamaları sayesinde 70 milyon metreküp suyu tutabilir hale geldik. 22 milyon metreküplük de içme suyu rezervimiz oluşuyor" değerlendirmesinde bulundu.
#Vahit Kirişci'Haftada bir isteyen bile oluyor...' Bu sözler eve serum servisi yapan bir sağlıkçıya ait. Uygulama her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Bağışıklık serumları, vitaminler, ozon iğneleri... Bu çok tartışmalı uygulamayı yapanlarla, yaptıranlarla ve konunun uzmanlarıyla konuştuk...
#Glutatyon SerumKontrolsüz üretilen kırtasiye ürünlerinin etkileri konusunda aileleri uyaran Antalya Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mehmet Bayrak, “Oyun hamurunun, silginin malzemesi solunum yollarında sıkıntı yaratabilir, çizgileri bozuk kalitesiz bir defter de göz sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.
#Kırtasiye ÜrünleriSosyal medyada ‘Hipokrat Reçetesi’ adlı hesabıyla tanıdığımız kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya sağlıklı yaşam için yasaklara değil, dengeye ihtiyaç var diyor: “Makarna da yiyebilirsiniz, kebap da… Önemli olan dengeleyebilmek.”
#Doç. Dr. Özlem BozkayaKüflü peynir içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kemik ve diş sağlığı için de küflü peynir tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kullanım alanı olarak ise salatalar ve makarna sosları gösterilebilir. Lezzeti çoğu yemek ile uyum sağladığından çok fazla kullanım alanına sahiptir. Küflü peynirin faydaları ve zararları ile beraber ne işe yaradığını ayrıntıları ile derledik.
#Küflü Peynir