Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünce Avrupa Birliği (AB) 6. Çerçeve Programı tarafından desteklenen “Moniqa Projesi” kapsamında büyük çoğunluğu kanserojen özellikte olan mikotoksinler (gıda maddelerinde oluşan küflerin neden olduğu toksik maddeler) konusunda eğitimler verilecek.
Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, “Moniqa Projesi” ile gıda zincirinde kalite ve güvenliği kontrol etmek için 20 ülkeden 33 üye kurum çalışanı, yaklaşık 400 araştırmacı ile işbirliği gerçekleştirdiklerini anlattı.
Prof. Dr. Köksel, doğada yaygın bulunan küflerin, uygun şartlar sağlanamadığı takdirde gelişerek insan sağlığına zararlı mikotoksinler ürettiğine dikkat çekti.
Canlılar üzerindeki akut toksisiteden kansere kadar değişebilen etkileri nedeniyle mikotoksinler, insan sağlığının korunması açısından kontrol altına alınması gereken en önemli risklerden birini oluşturuyor.
Hangi Gıdalar Tehlikeli?
Mikotoksinler, daha çok kuru yemişler, kurutulmuş sebze ve meyveler, tahıllar, baharatlar ve yemlerde bulunuyor.
Bu toksinleri içeren ham maddelerden üretilen ürünler de sağlık açısından risk oluşturuyor. Gıdalarda küflerin gelişiminin ve mikotoksin oluşumunun azaltılması veya engellenmesi gıda işleme ve depolama esnasında hijyenik koşulların gerçekleştirilmesiyle sağlanabilir.
Bu çerçevede, mikotoksinler konusunda önemli uzmanların katılımıyla bugün bir eğitim programı başlatılıyor. 3 gün sürecek eğitim programı kapsamında uzmanlar mikotoksinlerle ilgili genel bilgiler, yasal düzenlemeler ve analiz yöntemleri ile ilgili sunumlar yapacaklar. Eğitim programına gıda sektörü temsilcileri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ilgili kişiler katılacaklar.
A.A