Sessizce ilerlemesiyle bilinen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri. Nedeni tam olarak bilinmeyen mide kanserinin sinsice ilerlemesi erken teşhisi güçlendiriyor. Üstelik karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik gibi belirtilerle başka hastalıkları taklit ediyor.
#Mide KanseriSessizce ilerlemesiyle bilinen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri. Nedeni tam olarak bilinmeyen mide kanserinin sinsice ilerlemesi erken teşhisi güçlendiriyor. Üstelik karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik gibi belirtilerle başka hastalıkları taklit ediyor. Gastroenteroloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Uysal, bazen tek belirtisinin karın ağrısı olduğu mide kanseri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#MideKanser günümüzde sağlığı tehdit eden hastalıkların başında yer almaktadır. Ölüme neden olan hastalıklar arasında ilk üç sırada yer alan kanser olguları, Dünya Sağlık Örgütü verilerine bakıldığında ise 2050 yılında ilk sırada yerini alacak izlenimi vermektedir.
#KanserEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAKCİĞER Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) tarafından 15-18 Mart tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen 'Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi' basın toplantısında konuşan ASYOD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, deprem bölgesinde yaşanabilecek akciğer hastalıklarına dikkat çekerek, vatandaşlar açısından solunum yolu enfeksiyonları, enkaz bölgesinde çalışanlar açısından ise toz ve asbeste maruziyet risklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Özlü, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanların enkaz kaldırma çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda bulunmaması ve çalışanların ise iş tulumu ve maskelerle toza maruziyetten sakınması gerektiğini kaydetti.
#ANTALYAKanser geçmişi olan bir gazeteci olarak bu hafta arka arkaya gelen güzel haberler aynı kaderi paylaştığım kanser hastaları ve yakınlarına umut verdi hiç şüphesiz. Yakın bir gelecekte, kemoterapi-radyoterapi almadan ve hatta ameliyata gerek kalmadan sadece basit bir hap ya da aşının tedavi için yeterli olması ihtimalini bir düşünsenize! Muhteşem değil mi? Tüm bu gelişmeler aklıma üç soru düşürdü. Bir, nihayet kanserin sonu geldi mi? İki, bahsedilen hap ya da aşılar ne zaman piyasaya çıkar? Üç, herkese ve her çeşit kanser türüne uygulanabilir mi? Cevapların peşine düştüm.
#MrnaTırnaklarımızın şeklinde, renginde ve yüzeyinde fark ettiğimiz ama önemsemediğimiz bazı değişiklikler bir zaman sonra çok ciddi sağlık sorunu olarak karşımıza çıkabilir. Tıpkı ayak tırnağındaki lekeyi önemsemeyip serçe parmağı kesilen Yvonne Basil’in ibretlik öyküsünde olduğu gibi...
#KanserÜlkemizde yaklaşık 2 milyon kadında görülen endometriozis hastalığı günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Toplumsal farkındalık yetersiz olduğundan kadınsal hastalıklarda hekime başvurmak yerine çoğunlukla internetten ya da arkadaşlardan bilgi edinilmesine, son iki yıldır devam eden Covid-19 pandemisi sürecinde hastaneye gitme endişesi de eklenince hastalık daha da ileri seviyeye ulaşabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, Mart ayı 'Endometriozis Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada, üreme çağındaki her 10 kadından birinin kapısını çalan endometriozis hastalığı hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#EndometriozisAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir Akyol, “Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı”nda kalın bağırsak kanserinin trafik kazalarından iki kat fazla can aldığını açıkladı. Akyol, KETEM’lerden dağıtılan test kitleri ile evde rahatça test yapılabileceğini açıkladı.
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAPandemi dönemi, bağışıklık sistemimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Hücre, doku ve organlardan oluşan bu karmaşık ağ, vücudumuzun kendisini enfeksiyon ve hastalıklara karşı savunurken kullandığı en önemli silahı.
#Bağışıklık Sistemi NedirTüm dünyada en çok ölüme yol açan kanser türlerinde ilk sıralarda yer alan akciğer kanseri, erkekler arasında daha yayın görülüyor. Akciğer kanserine en büyük nedenlerin başında ise sigara tüketimi geliyor. Peki, akciğer kanseri nedir? Akciğer kanserinin belirtileri neler?
#Akciğer Kanseri Nedir?Viral hastalıklardan korunmanın veya hastalık seyrini en hafif şekilde atlatabilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması büyük önem taşır. Virüslere karşı koruma kalkanı olarak rol oynayan bağışıklık sistemini olumlu ve olumsuz etkileyen pek çok faktör vardır.
#Bursa‘Uluslararası Yükselen Yetenek’ ödülü sahibi bilim insanı Doç. Dr. Duygu Sağ, kanserle savaş için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik çalışmalarıyla umut veriyor. Yurt dışında eğitim ve araştırmalarla geçen 10 yılın ardından Türkiye’ye dönen Sağ, “Amacım dünya standartlarında eğitim almak, araştırmalar yapmak ve öğrendiklerimle ülkeme fayda sağlamaktı. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘bir kıvılcım olarak gidip alev olarak geri dönmek’ti. Zemin hazır olduğunda döndüm” dedi.
#Sibel Bağcı Uzun