Güncelleme Tarihi:
İngiltere'de yapılan, dünyada kansere neden olan etkenler konulu araştırmanın sonuçları açıklandı. Prof. Julian Peto başkanlığındaki heyet tarafından yapılan araştırma sonucunda sigara, yine bir numuralı suçlu çıktı. Araştırmaya göre sigara içenlerde öldürücü kansere yakalanma riski, yüzde 60'ı buldu. Şişmanlığın da kanser riskini artırdığı ortaya çıktı. Prof. Peto, kanser etkenlerini şöyle sıraladı:
SİGARA
Riski yüzde 60'a çıkardı
Sigara, dünyada kanser yapıcı maddelerin başında geliyor ve son yıllarda sigara nedeniyle öldürücü kansere yakalanma riski yüzde 60'lara kadar çıktı. Ancak uzmanlar, ‘‘sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve düzenli egzersizle yaşam tarzı değiştirildiği’’ takdirde, kansere yakalanma riskinin yarıya düşürülebildiğine dikkat çektiler. Tabii en önemlisi sigarayı bırakmak. 70 yaş grubunda sigara içenlerin kansere yakalanma olasılığı yüzde 15. Sigarayı bırakan bu yaş grubu arasında oran yüzde 5'e düşüyor.
ŞİŞMANLIK
Sigaranız yok ama kilonuz var
Sigara içmiyorsunuz, ama kilolarınız hayli fazla. O zaman aşırı dikkat. kansere yakalanma riskiniz sigara içenler kadar fazla. Özellikle gelişmiş ülkelerde, sigara içmeyen, ancak aşırı kilolu insanların büyük kanser riski taşıdığı ortaya çıktı. Şişmanlarda kanser riski yüzde 10. Özellikle kadınlarda yumurtalık ve göğüs kanseriyle aşırı kilolar arasında önemli bir bağ bulunuyor. Şişmanlığın neden kanser yaptığı henüz kesin olarak bilinemiyor. Ama her açıdan en iyisi, hemen aşırı kilolardan kurtulmak.
VİRÜSLER
Sarılığın arkası karaciğer kanseri
Dünyada virüslerin neden olduğu kanserden ölüm oranı yüzde 15'i buluyor. Bunlar arasında en öldürücü olanı, karaciğer kanserine neden olan hepatit (sarılık) virüsü. Papillomavirus rahim, Helicobacter pylori virüsü ise mide kanserine yol açıyor. Yapılan son araştırmalara göre, genç kadınların yarısı, hayatlarının bir evresinde Papillomavirus'un neden olduğu enfeksiyona yakalanıyor.