En ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserSon dönemde kadınlardan ‘HPV aşısı ücretsiz olsun’ çağrısı yükselmeye başladı. Prof. Dr. Zeynep Özsaran’ın verdiği bilgiye göre, Avustralya’da 9-13 yaş arası kız ve erkek çocuklarında başlayan aşılama ile HPV görülme oranı yüzde 1.1’e düştü ve bu sayede bir kıtada rahim ağzı kanseri silinmek üzere.
#HPV AşısıAlmanya, koronavirüs salgınına karşı her kentte kurulan aşı merkezleri üzerinden devam eden aşılama işlemlerini, nisan ayından itibaren doktor muayenehanelerinde de uygulanmaya başlayacağını duyurdu. Eyalet başbakanlarıyla video konferans aracılığıyla gerçekleşen toplantı sonrasında açıklama yapan Başbakan Angela Merkel, Paskalya tatilinin ardından ülke genelinde aile hekimlerinde de aşı yapılacağını açıkladı.
#AlmanyaGENEL Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Can Küçük, tüm dünyada ölüme yol açan beşinci kanser türü olan pankreas kanserinin görülme sıklığının arttığını belirterek, hastalıktan korunmak için sigaradan uzak durulması gerektiğini, sağlıklı beslenme ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Can KüçükHer yıl 4 Şubat tarihi Dünya Kanser Günü olarak kabul ediliyor ve kanserle savaş konusunda farkındalık yaratacak etkinlikler düzenleniyor. Bu önemli gün öncesi yaptığı açıklamada kanser sebebi ile hayatını kaybeden yıllık 9.6 milyon insan sayısını 3’te 1 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, “Davranışsal ve diyet riskleri azaltılarak bu ölümler azaltılabilir” dedi.
#Dünya Kanser GünüTürkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri (TMHDF) Doç. Dr. Murat Kemal Atahan, meme kanseri görülen erkeklerde kitlenin daha çabuk belirgin hale geldiğini ancak cilde, kasa ya da kemiğe daha çabuk sıçrayabileceğini belirtti.
#ErkeklerBülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, günde 300, bir saatte 12 kişinin sigara nedeniyle öldüğünü belirterek, “Gelecek 30 yılda mevcut sigara içme oranları devam ederse, gelişmekte olan ülkelerde her yıl 7 milyon kişi sigara içtiği için yaşamını yitirecektir” dedi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Bor, “Medikal görüntüleme tetkiklerindeki radyasyonla ortaya çıkabilecek ölümcül kanser riskinin, sigara ve diğer nedenlere bağlı olarak meydana gelen risklere göre çok düşük olduğunu” bildirdi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü araştırmacıları, Türkiye'de bazı sağlık kuruluşlarında “medikal görüntüleme cihazları bilgisayarlı tomografi, anjiyografi ve mamografilerde radyasyonun uluslararası standartların üzerinde kullanıldığını” tespit etti.
Yumurtalık kanserlerinin yüzde 10’u ailesel özellikte ve genetik geçişli. Ailevi yumurtalık kanseri tanısı konabilmesi için en az üç kuşağı içeren aile soyağacı çıkarılmalı. Yumurtalık kanseri, kanser ölümleri arasında kadınlarda dördüncü sırayı almakla birlikte en ölümcül gidişli jinekolojik kanser.