Selma KASAP / A.A. - Meltem ÖZGENÇ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 00:00
Ankara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Bor, “Medikal görüntüleme tetkiklerindeki radyasyonla ortaya çıkabilecek ölümcül kanser riskinin, sigara ve diğer nedenlere bağlı olarak meydana gelen risklere göre çok düşük olduğunu” bildirdi.
Bor, medikal görüntülemede asıl sorunun bazı hastaların tomografi sisteminin hatalı kullanılmasında ya da kalibrasyon nedeniyle gereğinden çok daha fazla radyasyona maruz kalınmasında yattığını kaydetti.
Prof. Dr. Bor, son dönemde “bilgisayarlı tomografiden (BT) yayılan radyasyonun kanser riskini artırdığına” ilişkin uluslararası düzeydeki araştırma sonuçlarının ulusal medya kuruluşlarında yer alması üzerine Ensitütü tarafından hazırlanan değerlendirme raporu konusunda bilgi verdi.
Bor, ABD kaynaklı bu araştırmalardan birinde, “2007 yılında yapılan 72 milyon BT incelemesinin ileriki yıllarda 29 bin ilave kanser vakasını ortaya çıkaracağının ve doğal kanser ölümlerine ilave olarak yaklaşık 21 bin kişinin hayatını kaybedeceğinin” öne sürüldüğünü aktardı.
Risk küçük
Bu araştırmada BT’de alınan dozlara karşılık gelen kanser risklerinin geniş bir popülasyona uyarlandığını ve ortaya büyük rakamların çıktığını belirten Bor, şu açıklamalarda bulundu:
“Rakamların büyüklükleri ilk bakışta BT’yi korkulur bir teknik olarak ortaya çıkarmaktadır. Unutulmamalıdır ki, bu 72 milyon kişiden zaten yaklaşık 30 milyonu bir başka nedenle kansere yakalanacak ve yaklaşık 15 milyonu hayatını kaybedecektir.
Aynı mantıktan hareket ederek ülkemizde önümüzdeki yıllarda hergün içiçe yaşadığımız doğal radyasyon nedeniyle BT incelemesi yaptırmamış nüfus kabaca dikkate alındığında 5-6 bin kişinin öleceği söylenebilir.
Ancak 70 milyon nüfusumuzdan yaklaşık 15 milyon vatandaşın tüm yaşamları boyunca başka nedenlerden kansere yakalanıp öleceklerini de ifade etmek gerekiyor. Başta sigara olmak üzere günlük hayatın diğer riskleri ile kıyaslandığında tanısal incelemelerden alınan radyasyon riskinin son derece küçük olduğu belirtilmelidir.
Avrupa’da azalıyor
SAĞLIK Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer, Avrupa ülkelerinde kanserden ölümlerin son 20 yılda erkeklerde yüzde dokuz, kadınlarda yüzde sekiz oranında azaldığını, Türkiye’de ise her yıl yüzde iki ile altı oranında arttığını bildirdi.
Murat Tuncer, yapılan bir araştırmaya göre, kanserden ölümlerde Japonya ve Amerika’da da kısmi bir azalma meydana geldiğini söyledi. Tuncer Hürriyet’e yaptığı çıklamada şunları söyledi:
Sigara faktörü
“Ancak Avrupa Birliği içinde kanser ölümleri bakımından iki kat fark göze çarpıyor. Örneğin, kanserden ölümlerin erkeklerde en düşük olduğu İsveç, Finlandiya, İsviçre ile en yüksek olduğu Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya kıyaslandığında iki misli fark olduğu görülüyor.