Çağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetTürkiye’de her yıl yaklaşık 250 bin insana kanser tanısı konuluyor. Kalp damar hastalıklarından sonra dünya genelinde kanser ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırayı alırken kanserin sadece yüzde 30’u genetik ve çevresel faktörler ile ilişkili olarak nitelendiriliyor.
#SağlıkDiyabet halk dilinde bilinen adıyla şeker hastalığı, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur. Dolaşımdaki şekerin hücre içine girememesi kan şekerinin yükselmesine ve böbreklerden süzülerek idrarla atılmasına neden olur. İşte, şeker hastalığıyla ilgili diğer detaylar
#Şeker HastalığıUzman Diyetisyen Serkan Tutar, brokolinin sağlıksız olduğu polemiğinin devam ettiğini belirterek, “Bilim adamları elma, nar ve yoğurdu ise tartışmasız sağlıklı buluyor. Bazı besinlerin sağlıksız olabileceği tartışma konusu olurken; nar, elma, kurufasulye, yeşil çay ve yoğurt gibi besinler tartışmasız sağlık saçıyor” diye konuştu.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Özakyol, karaciğer hastalarının, Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminden kaçınması gerektiğini belirterek, bunun özellikle ileri dönem siroz hastalarında ölümcül koma tehlikesine yol açabileceği uyarısında bulundu.
#KaraciğerTüm diğer önlemlere rağmen ilaç önermek zorunda kaldığımız özellikle de erkek tansiyon hastaları, yan etki olarak ‘cinsel hayatın zarar görebileceği’ endişesiyle ilaca ya baştan karşı çıkarlar ya da birkaç gün sonra bırakırlar. Bence bu endişelerinde haksız da değiller, ama...
Yazımın başlığının sizi şaşırtacağını biliyorum. şaşkınlığınızın, yazıyı okuyunca daha da artacağından eminim ama diyet yapmadan da zayıflamanız kesinlikle mümkün! Hatta fazla kiloları verip sağlıklı kiloda kalmanın yolu, bu işi diyet yapmadan da başarmayı öğrenmenizden geçiyor.
Ankara’da iki gün önce kenti vuran sağanak yağışta onlarca evi su basarken, Öveçler’de facianın eşiğinden dönüldü. Yağmur sırasında zemin kattaki evinde bulunan Şahin Ailesi, şiddetli yağmur suları pencereyi kırınca bir anda panikledi. Su dolmaya başlayan evden kaçmayı başaran Şahin ailesi son anda Başkent’in göbeği Çankaya’da yağmur suyunda boğulmaktan kurtuldu.
Yeni bazı bilimsel veriler, beslenme alışkanlıklarımızda da önemli bazı değişiklikler yapacak. Kötü kolesterolün de "en kötü" ve "daha az kötü" farklı tiplerinin olduğunun anlaşılması yeni bir bilimsel veridir. Sevgili Kanat ve Latif Beyler "iyi ve kötü testosteron"u ne zaman yazacağımı soruyorlar. İyi ve kötü testosterona da sıra gelecek!