A.A
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2009 10:52
Bayramda artan tatlı tüketimininde aşırıya kaçarsanız birçok sağlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, oruç tutan insanlarda ramazan ayı sonrasında psikolojik olarak daha fazla
yemek yeme eğiliminin ortaya çıktığını, bu eğilimin “mahrum kalınan yiyeceklere” karşı aşırı istek duyma ve oruçla birlikte yemek yeme düzenindeki değişiklikten kaynaklandığını söyledi.
Bayramda beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Hamzaoğlu, bayram süresince şeker, çikolata, tatlı ve hamur işlerini fazla tüketmenin mide bulantısı, bağırsak sistemi rahatsızlıkları, hazımsızlık, tansiyon, kolesterol ve kan şekeri yükselmesi gibi problemlere neden olabileceğini belirtti.
Bayram ziyaretleri sırasında sık içilen çay ve kahvenin ise uykusuzluk, bağırsak sorunları ve kalpte ritm bozukluklarına yol açabildiğine işaret eden Hamzaoğlu, “Bayram ziyaretlerinde ikramlara karşı dikkat edilmesi gerekir. Ziyaretlerde sunulan tatlı, şeker ve çikolata bir ara öğün olarak tüketilmelidir. Her ikramın tüketilmesi yüksek kaloriye, bu kalorinin de şekere dayalı olması vücutta sorun yaratarak sindirim sisteminde ve bazı organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır” dedi.
Prof. Dr. ziyaret edilen her yerde sunulanların tüketilmemesi, özellikle şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının buna dikkat etmesi, orta yaş üzerindeki kişilerin de günlük öğün sayılarını değiştirmemeleri gerektiğini söyledi.