Paylaş
Fena da olmadı. Çünkü bu bir “feminenleşme” falan değil. Ayrıca kilo probleminin olumsuz sonuçları erkeklerde kadınlardan daha fazla. Bellerindeki simitlerden kurtulamayan göbeklerini ciddiye almayan erkeklerin çoğu çok geçmiyor 3-5 yıl içinde “şeker, tansiyon ya da kalp hastası” oluyor. Yani kilo sorunu kadınlardan çok erkeklerin canını yakıyor.
Kadınlar ve erkeklerde kilo probleminin kökenleri ve ortaya çıkış şekli biraz farklı. Kadınlar daha çok kalça ve bacaklardan kilo alırken erkekler daha ziyade bel ve göbekten şişmanlıyor. Son zamanlarda bu fark da azaldı. Göbekten kilolanan yani beli kalınlaşıp karnı büyüyen kadınların sayısında da artış var. Bu ayrı bir yazı konusu ama birinci nedenin kadınlar arasında da alkolün yaygınlaşması olduğunu hemen belirtelim.
FELLINI KADINLARI
Kadınlarda (özellikle menopoz döneminde) orta yaşta kazanılan kilolar daha çok bacak baldır ve kalçalarda birikir. Doğruyu söylemek lazımsa karından değil de bu bölgelerden kilo alan kadınlar estetik ve mekanik problemler bir yana atılırsa daha keyifli ve mutlu yaşlanır. Mesela bu tür kiloların menopoz sorunlarını özellikle terleme uykusuzluk ateş basması gibi şikâyetleri hafiflettiğini düşünenler var. Bilhassa Akdenizli kadınlar yaşlandıkça bu şekilde kilo alma eğilimindeler. Tabiî ki kalçasını “Fellini kadınları” kadar genişleten obez kadınlardan bahsetmiyorum.
TOSUNLAŞAN ERKEKLER
Gelelim erkek şişmanlığına... Erkek şişmanlığı daha çok gövdesel bir şişmanlık. Yani erkekler “armut” gibi yağlanan kadınların tersine “elma” şeklinde yağ depoluyor, yani tosunlaşıyor! Bel çevreleri genişledikçe de kalp tansiyon şeker kolesterol ve gut yönünden risk artıyor. “Armuda mı, elmaya mı benziyoruz?” sorusunun en kolay yanıtı mezurayı alıp aynanın karşısına geçmekle verilebiliyor. Eğer mezurayla ölçtüğünüz karın çevresi erkeklerde 94, kadınlarda 80 cm.’yi geçiyorsa sağlık riski başlamış demektir. Rakam erkeklerde 100, kadınlarda 88 cm.’i geçmişse sorunun tehlikeli boyutlara ulaştığından emin olabilirsiniz.
Eğer daha net bir sonuç almak istiyorsanız bel çevrenizi ölçtükten sonra kalça çevrenizi de ölçün, elde ettiğiniz rakamları kalça/bel çevresi şeklinde oranlayın. Bu oranın erkeklerde 0,90, kadınlarda 0,80’den yüksek bulunması riskli ve tehlikeli kabul ediliyor.
INSÜLIN DIRENCI ERKEKLERI VURUYOR
Erkek tipi şişmanlığın kadın ve çocuklar arasında da yaygınlaştığını (hatta salgına dönüşme eğiliminde olduğunu) biliyoruz. Bu problemin arkasında yazılarımızda sık sık konu ettiğimiz “insülin direnci” var. Insülin direnci yalnız gövdesel şişmanlama anlamına da gelmiyor. Direnç ortadan kaldırılmazsa kısa bir süre sonra kolesterol yüksekliği hipertansiyon trigliserid fazlalığı HDL kolesterol azalması kan şekeri yükselmesi hatta şeker hastalığı ile birlikte kalp damar hastalıkları ve gut hastalığı kapınızı çalabiliyor. Insülin direncinin erkeklerde daha sık görülen bir sorun olduğu biliniyor.
Ellili yaşlar sonrasında ortaya çıkan bel çevresi genişlemesinin ille de insülin direncinden kaynaklanması gerekmiyor. Yaşlandıkça azalan testosteron seviyelerinin de önemli bir katkısı olduğu anlaşılıyor. Hatta herhangi bir nedenle testosteron seviyesindeki düşme ciddileşirse bel çevresindeki simit daha hızlı kalınlaşıyor.
Işin estetik yanı bir yana sağlıkla ilgili kısmı da önemli olduğu için “erkek şişmanlığı” konusunu gündeme getiren Melis Alphan kocaman bir teşekkürü hak etti.
CILT LEKELERI
Cildimize rengini veren hücreler, melanositler, cilt katmanlarındaki yerlerine göre farklı görüntüler oluşturur. Tıpta “naevus” dediğimiz, genelde “ben” olarak adlandırılan cilt oluşumları her zaman kötü huylu tümörlere dönüşme kaygısı yaratır.
Ne zaman Melanom’dan şüphelenmeli?
Epiderm’de yani cildin üst tabakasında yer alan rengi alacalı, sınırları düzensiz, genişleme ve çoğalma eğilimindeki lekeler hemen dikkat çekmelidir. Birkaç aydan bir yıla uzanabilen yayılma sürecinde henüz damar oluşumu barındırmayan bu tür lekelerden kanser hücrelerinin hematojen=kan yoluyla yayılma olasılığı yoktur, dolayısı ile tamamen iyileşir. Ikinci aşamadaysa derinlemesine yayılma başlar. Kan damarı ve sinir açısından çok zengin olan derm tabakasına yayılan habis hücreler hızla çoğalır ve karaciğer, kemik ya da beyine metastaz yapar.
Bunlara dikkat!
? Asimetrik dağılım gösteren
? Girintili çıkıntılı, dantel gibi çeperi olan
? Kahverenginin farklı tonlarında olabilen
? 6 mm.’den büyük çapı olan
? Hızlı değişim gösteren cilt lekelerine dikkat edin!
Mutlaka bir dermatoloji uzmanı ile görüşün.
Paylaş