Yeni bazı bilimsel veriler, beslenme alışkanlıklarımızda da önemli bazı değişiklikler yapacak. Kötü kolesterolün de "en kötü" ve "daha az kötü" farklı tiplerinin olduğunun anlaşılması yeni bir bilimsel veridir. Sevgili Kanat ve Latif Beyler "iyi ve kötü testosteron"u ne zaman yazacağımı soruyorlar. İyi ve kötü testosterona da sıra gelecek!
Eğer iyi ve güzel bir hayatınız varsa, huzurlu ve mutlu bir yaşam sürüyorsanız bazı sözcükleri daha sık kullanın. "Sağlığınız nasıl" diyenlere "Mükemmel" yanıtı vermekten, "Nasılsınız" sorusunu "Çok iyiyim" diye yanıtlamaktan korkmayın. Olumlu çağrışımlar yapan ve güven duygusunu artıran sözcükler, bedene de ruha da iyi geliyor. Daha iyi ve güzel bir hayat için, daha sık kullanabileceğiniz başka sözcükler, cümleler de var: Çok iyiyim, size nasıl yardım edebilirim, özür dilerim, affedersiniz, seni seviyorum!
Hayatınıza renk ve keyif katmak, haz duygunuzu artırmak, keyfe, neşeye tepe yaptırmak istiyorsanız sadece yemeğe, içmeye, koşup yürümeye değil, farkındalık ve iyimserlik duygularınızı da geliştirmeye bakın. İşiniz ne kadar önemli olursa olsun, ne kadar ağır ve ciddi biri olursanız olun, kendinizle alay edebilmeye, daha çok gülmeye, dalga geçmeye bakın.
Mirgün Cabas’ın sağlık durumunu "mükemmel" diye yanıtlaması işte bu nedenle etkileyici ve önemli. Bu yanıt, hayata daha geniş ve kolay bir perspektiften bakabilmenin ipuçlarına sahip olduğunu gösteriyor. Olumlu ve iyimser bir bakış açısı olduğu anlaşılıyor. Mirgün Cabas’ın beden-ruh dengesi notu işte bu nedenle iyi: 8
ÇOK İŞLEMCİ BİR BEYİNÇOK CİDDİ BİR SORUNDUR
Eğer stres yönetimini daha iyi becerebilirse, sabah yorgunluğundan da, odaklanma kaybından ve hatırlayamama sorunundan da kısa bir sürede kurtulacağından kuşku duymasın. Sık sık yaşadığı unutkanlık sorununun, beyin hücreleriyle ilgili bir sorunla ilişkili olduğunu da sanmasın. Öyle görünüyor ki, çok işlemci bir beyni var ve yoğun stres yükü, bu çok işlemcilik süreçlerini sık sık sabote ediyor.
Çok marifetli bir iş sandığımız "çok işlemcilik", yani aynı anda pek çok şeyi düşünmek ve yapmak becerisi, beynimizin hiç hoşlanmadığı, sigara-alkol gibi kötü alışkanlıklardan biri saydığı olumsuz bir tutumdur. Eğer çok işlemci bir beyniniz varsa, genç kalsanız bile, en azından beyniniz daha erken yaşlanır. Daha yalın düşünmeye, zaman zaman düşüncelerinizi de detokslayıp törpülemeye ve beyninizi hafifletmeye çalışın. Mirgün Cabas’ın stres yönetimi notu düşük, biraz çalışması ve stres yönetimini geliştirmesi gerekiyor: 7. Özellikle sabah yorgunluklarından, odaklanma güçlüklerinden, hatırlama problemlerinden kurtulmak istiyorsa bunu mutlaka başarmalı. Yoksa bir süre sonra ani öfkelenmeler, gereksiz alınganlıklar, baş ağrıları, iştah sapmaları gibi sorunlar da yaşayabilir.
KIRMIZI ET YİYELİM Mİ?
Mirgün Cabas’ın besin seçimleri iyi. Sebze, balık ve bakliyat-tahıl tüketimi yüksek bir beslenme planı var. "Her gün az miktarda alkol alıyorum" cümlesini yorumlamak pek kolay değil! "Az miktar" kimileri için bir bardak şarap, kimileri için üç duble rakı olabiliyor. Eğer her gün düzenli alkol tüketme isteğiniz varsa; önerimiz, kadınsanız bir, erkekseniz iki bardak şaraptan fazlasını kullanmamanız ve bunu mümkünse, her gün yerine, haftada bir-iki günle sınırlamanızdır. Kolesterol sorununuz yoksa, yağsız kısımlarından olmak koşuluyla kırmızı et haftada iki kez tüketilebilir. Eğer kolesterol problemi olan biriyseniz, bunu haftada bire indirmenizde ve yağı en az etleri tercih etmenizde fayda var. Mirgün Cabas’ın beslenme notunu, alkol kullanımını hafta iki-üç güne indirene kadar düşük tutuyorum: 7
YUMURTA KOLESTEROLÜ ARTIRIYOR YA DAMAR SERTLİĞİNİ?
Öyle görünüyor ki, yeni bazı bilimsel veriler, beslenme alışkanlıklarımızda da önemli bazı değişiklikler yapacak. Kötü kolesterolün de "en kötü" ve "daha az kötü" farklı tiplerinin olduğunun anlaşılması, bazı besinlerin kolesterolden zengin olmalarına rağmen, en kötü kolesterol parçalarını artırmaması (yumurta gibi), hiç kolesterol içermeyen bazı besinlerin ise, en kötü kolesterolü (küçük ve yoğun kolesterol parçacıklarını) inanılmaz düzeyde yükselterek damarları süratle tıkaması şaşırtıcı ve yeni bilimsel verilerdir.
Bu konuyu ve en kötü kolesterolün neden önemli olduğunu merak ediyorsanız, pazartesi yazımızı okumayı unutmayın. Sevgili Kanat ve Latif Beyler "iyi ve kötü testosteron"u ne zaman yazacağımı soruyorlar. Onlara şimdilik "kötü" ve "en kötükolesterol" ile yetinmelerini öneriyorum. İyi ve kötü testosterona da sıra gelecek!
Mirgün Cabas’ın iyi bir genetik mirası olduğunu söylemek güç. Kolesterol yüksekliği sorununa erken yakalanmış, ilaç kullanarak kolesterolünü kontrol altında tutabildiği anlaşılıyor. Ailesinde uzun yaşam sürenlerin fazlalığına sevinmeli, ama kolesterol yüksekliği sorununun bir erken uyarı işareti olduğunu da unutmamalı. Mirgün Cabas’ın genetik miras notu: 8
EGZERSİZ YETMEZAKTİVİTENİZİ ARTIRIN
Mirgün Cabas iyi bir egzersiz programı uyguluyor ve iyi de yapıyor. Düzenli bir egzersiz programı, yüksek kolesterol sorunuyla mücadelenin önemli bir parçasıdır. Faydalı kolesterolü artırır. Kolesterole karşı, damarlara direnç ve güç kazandırır. Ayrıca ilerde çıkması muhtemel kan şekeri yükselmesi ve hipertansiyona karşı çalışan koruma sistemlerine güç verir. Egzersiz notunu yüksek tutuyorum. Bunda işyeri aktivitesini de artırmasının etkisi var: 9 Gece köpeğiyle yaptığı yürüyüşlerin hem ona hem köpeğine önemli sağlık yararları sağladığından kuşku duymasın. Cabas’ın yeterli ve kaliteli bir uykusu olduğu anlaşılıyor. Uyku bölünmeleri, erken uyanmalar veya uykuya dalma güçlükleri yaşamaması nedeniyle notu bu alanda da yüksek: 9
Ona sağlığı, huzuru, keyfi bol bir yaşam diliyorum.
NOT ALIN YEŞİL ÇAY
Yeşil çayın insan sağlığı açısından yararları eskiden beri bilinmektedir. Yeşil çay, kanserin önlenmesinde, yüksek kolesterolün düşürülmesinde, damarların korunmasında önemlidir. Kanlı ishal ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi vardır. Her gün yeşil çay içilen ülkelerde kanser vakaları daha az görülür. Özellikle sindirim sistemi, akciğer ve meme kanserine karşı etkili olduğu söylenir, ancak bunun nedeni bilinmemektedir. İçindeki aktif maddeler kan dolaşımını düzenlemede ve damar yapısının korunmasında aspirin kadar etkilidir. İçindeki tanen ishali önler ancak bu etkinin daha iyi olması için uzun süre demlenmesi gereklidir. İçerdiği kafein, merkezi sinir sistemini uyardığı için dikkati arttırır. Yeşil çayın içinde teofilin, kafein ve birçok polifenol bulunur. Polifenoller C ve E vitaminlerinden daha iyi bir antioksidandır. Bir fincan yeşil çayda 300-400 polifenol ve 50-100 mg kafein bulunur. Dekafeine yeşil çaydaki polifenol miktarı artmıştır (yüzde 60’tan yüzde 89’a). Günde ortalama üç fincan yeşil çay içilmesi önerilmektedir. Ayrıca kapsül ve şurup olarak da satılır. Çocuklara, hamilelere, emziren annelere, kalp, böbrek, mide rahatsızlığı bulunanlara önerilmez. Gece içildiği takdirde uyku düzenini bozabilir. Bazı ilaçlarla birlikte kullanılırsa ilaçların etkisini değiştirebilir, bu nedenle ilaç kullananlar doktorlarına danışmadan içmemelidir.
HATIRLATMA
Sağlıklı ve kaliteli bir hayatın ipuçlarını anlattığımız YAŞASIN HAYAT PROGRAMI’nı pazar günü Kanal D’de saat 13.00’te izleyebilirsiniz. Bu haftanın konuğu Emel Sayın’la kilo sorunları konusunu tartışacağız.
Mirgün Cabas’ın not ortalaması: 8
NASIL YAŞIYORSUNUZ?
Mirgün Cabas (35)
NTV Haber Koordinatörü
Genel sağlık durumum mükemmel. Hepsi 80’inden sonra sağlıklı yaşam süren ailem, bana iyi bir sağlık mirası bıraktı. Sadece yüksek kolesterolüm var. Bu bana ailemden kalan tek kötü sağlık mirası. Bu yüzden ezetrol kullanıyorum. Bir de zaman zaman yorgunluk ve dikkat eksikliği yaşıyorum.
Dinç kalabilmek için iyi bir egzersiz programı uyguluyorum: Her gece köpeğimle yürüyüşe çıkıyorum. Haftada iki-üç kez spor salonunda koşuyor ve fitness yapıyorum. İşim gereği günlerim zaten çok hareketli geçiyor. Stresli bir işim var. Bu nedenle sabah yorgunluğu çekiyorum, konsantrasyon eksikliği ve hatırlama güçlüğü de yaşıyorum. Duygularını ifade etmekten biraz çekinen birisiyim. Pek erken yatamıyorum ama uyku kalitem iyi.
Kilom genelde sabittir. Ara öğün tüketmiyorum. Ne öğün arası ne de akşam hiç atıştırma alışkanlığım yok. Sadece davetlerde ve özel gecelerde kendimi tutamayıp fazla yemek yiyorum. Zeytinyağlı sebzelere, balığa, deniz mahsullerine ve kırmızı ete bayılırım. Temel besinleri yiyorum. Günde iki-üç fincan kahve, bir-iki bardak çay içiyorum. Sigara içmiyorum. Her gün az miktarda alkol alıyorum.