Paylaş
Neden tatlı bazı insanlar tarafından bu kadar seviliyor sorusuna cevap arana dursun, öte yandan belki de kafa yormamız gereken bir diğer konu bazı insanlar tarafından bu kadar çok sevilen tatlı, en doğru nasıl tüketilmelidir?
Eğer kişinin herhangi bir sağlık sorunu yok ise (şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, kalp damar hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları vb.) tek kaygı tüketilen tatlının kilo yapıp yapmaması ise tok karnına değil de aç iken yenen tatlının yağa dönüşmesi çok daha yavaş ve daha geç gerçekleşecektir. Aksi durumda zaten başka besinleri yani öğününü tüketmiş bulunan kişinin kan şekeri yüksek iken üzerine yenen tatlı, kan glukoz değerini daha da arttıracak ve çok daha yükselen kan şekerinin yağ deposuna dönüşme konusunda vücudun tepkisinin, daha hızlı olmasına neden olacaktır.
Bu nedenle tatlı tüketiminin ara öğün saatinde olması halinde daha geç yağa dönüşeceğini hatırlatmak isterim.
Madem tatlı tüketildi, şekeri nasıl düzenleyebiliriz? Karbonhidrat tüketildiğinde kan şekeri yükselmesini dengelemek için bir protein kaynağının beraberinde alınması gerekmektedir.
Tüketilen tatlıya yakışan hangi protein kaynağıdır bunu kişi kendi damak zevkine göre ayarlayabilir. Şekersiz olmak koşulu ile bu seçilen protein kaynağı belki, sütlü bir kahve, belki bir bardak süt, sütlü çay, tarçınlı süt, şekersiz salep ya da tatlının biter bitmez hemen üstüne bir parça peynir, yoğurt ya da ayran tüketilerek sağlanabilir.
Tatlı beraberinde bir hayvansal protein kaynağı da tüketilirse kan şekeri yükselmesi, tek başına tüketilen tatlıya oranla daha iyi dengelenecek ve yağlanma daha yavaş ve az olacaktır.
Tatlı konusunda bilinen en büyük yanlış ‘bugün tatlı tükettim, kuralları bozdum, zaten hata yaptım, bugün baştan aşağı gitti, bolca tüketim yapayım’ düşüncesidir. Kişi bunun yerine ‘madem bir tatlı kaçamağı yaptım, bunu nasıl telafi etmeliyim?’ demelidir.
Paylaş