Kan grubu öğrenmek için tahlil vermek durumunda olan vatandaşlar, sabah saatlerinde gitmenin önemli olup olmadığını merak ediyor. Kan grubu testi ile kamu kurumlarına, ehliyet ya da kimlik başvurusuna belge temin edecek olan vatandaşlar, kan grubu öğrenmek için aç mı olmak gerek sorusuna yanıt arıyor. İşte, o detaylar
#Kan GrubuBir süre önce yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan ve tedavisinin ardından sağlığına kavuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türk Kızılay'a immün plazma bağışında bulundu.
#KoronavirüseAdana'da ultrason sonuçlarına bakarak erkek bebekleri olacağını söyledikleri ailenin kucağına bir kız bebek veren, ardından kan grubunun anne-babanın kanı ile uyuşmadığını söyleyen doktorlar, Aslankeser ailesine çifte şok yaşattı. Anne, bağlandığı bebeği kaybetme korkusu ile DNA testine yanaşmayarak çocuğu da alarak evi terk etti. Aile, savcılığa şikayet dilekçesi verdi, Valilik konuyla ilgili soruşturma başlattı.
#AdanaYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkSon yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan Johnson200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozASO, sıklıkla duymadığınız bir kavram olabilir. ASO genel olarak bir laboratuvar testinin adı olarak kullanılmaktadır. Yaptığı iş ise vücudun zararlı bakterilere karşı üretmiş olduğu antikorların sayısını bulmaktır. Peki, ASO nedir? ASO normal kan değeri kaç olmalıdır? ASO yüksekliği nedenleri ve belirtileri
#ASO NedirKanser ilacının direkt tümöre enjekte edilmesi, kanda dolaşan tümör DNA’sının tespiti, bağışıklık sistemindeki T hücresinin genetiğinin değiştirilerek kanserli hücreye savaş açması, akıllı ilaçlar, yeni moleküller, radyoterapide nokta atışı yöntemi ve hatta kanser aşısı… Yakın gelecekte kanser de kronik bir hastalık gibi mi kabul görecek? Dün yani 4 Şubat, Dünya Kanser Günü’ydü. Bu vesileyle de tanı ve tedavilerdeki en yeni teknikleri doktorlara sorup özetledik.
#KanserKraliçe 2. Elizabeth, 70 yılı aşkın süre boyunca tahtta kalarak kırılması neredeyse imkânsız bir rekora imza attı. Bu sürede modern çağın birçok önemli gelişmesine tanıklık eden Kraliçe'nin hayatında ve iktidarında bazı yılların önemi diğerlerine kıyasla çok daha fazlaydı. İşte Kraliçe'nin iktidarına damga vuran 6 önemli sene...
#Kraliçe 2. ElizabethDuisburg-Essen Üniversitesi’nden (UDE) bir araştırma ekibi yüzlerce hastayı muayene ederek belirli bir gen varyantının koronadan ölüm riskini azalttığını buldu. Bu varyant, korona hastalıklarından ölüm riskini yaklaşık yüzde 35 oranında azaltıyor.
#AlmanyaTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık‘Sağlık Okuryazarlığı Araştırma Raporu' yayımlandı. Bireylerin sağlık algısı, alışkanlıkları ve farkındalıklarını ortaya koyan rapora göre Türkiye’de insanların yüzde 71’i sağlıklı olduğunu düşünüyor. Koruyucu sağlık hizmetleri ve kronik hastalık farkındalığının oldukça düşük seviyede olduğunu ortaya koyan araştırma, halkın tercih ettiği ilk sağlık kurumunun devlet hastaneleri olduğunu gösteriyor.
#Sağlık Okuryazarlığı Araştırma RaporuHemogram testi, kişinin genel sağlığı hakkında bilgi veren testlerden biri. Kanda yer alan lökosit (Beyaz küre), eritrosit (kırmızı küre), hemoglobin, hematokrit, trombosit gibi kan hücre elemanlarının sayılarını ve oranlarını veren genel bir test olan hemogram testi, 'tam kan sayımı' olarak da adlandırılıyor. Peki hemogram testi nasıl yapılır? İşte hemogram testi hakkında merak edilenler...
#Hemogram Testi Nasıl Yapılır