Dünyada paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken, İsveç'ten güzel bir haber geldi. Lund Üniversitesi'nden bilim insanları Strep A enfeksiyonu geçirip iyileşen bir hastanın kanında özel bir antikor keşfetti. Peki bu keşif ne anlama geliyor? Hastalığın seyrini değiştirebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKalp romatizması, A grubu streptokok adlı bakterinin sebep olduğu bir rahatsızlık. Bu bakteri çocukluk çağında sıkça boğaz enfesksiyonuna neden olabilir. Tedavi edilmediğinde de kendiliğinden geçmesine rağmen kalpte şikayetler görülebiliyor. Peki kalp romatizması nedir? Kalp romatizması belirtileri ve tedavisi
#Kalp Romatizması BelirtileriGeçtiğimiz yıl eğitimlerine uzaktan devam eden çocuklar bu sene okullarına geri döndü. Çocuklarını okula tekrar göndermeye başlayan ebeveynleri en çok endişelendiren şeylerden biri de çocukların yakalanabileceği salgın hastalıklar. Koronavirüsle mücadele devam ederken uzmanlar velileri diğer enfeksiyonlar konusunda da uyarıyor.
#Çocuk SağlığıBakteriyel boğaz enfeksiyonlarının 5 ila 15 yas arasında sık görülen etkeninin ‘A grubu beta hemolitik streptokok’ olduğunu belirten çocuk kardiyolojisi uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, zamanında tedavi edilmeyen bu hastalığın, özellikle 5-15 yaş arasındaki çocukların ileriki dönemdeki kalp sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı.
#İzmirÇocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Erolu, çocuklarda, geçirilmiş boğaz ağrısını veya ateşi takiben 2-3 hafta içinde gelişen gezici eklem ağrısı ya da eklemlerde şişlik, kızarıklık, son zamanlarda başlamış çabuk yorulma, istemsiz hareketler veya yürüme bozukluğu, eklem sırtlarında cilt altı şişlikler varsa romatizmal ateş yönünden şüphelenilmesi gerektiğini bildirdi.
#ÇocukÇocukluk dönemindeki kalp hastalıkları yetişkinlerdeki kadar sık olmasa da hasta çocukların büyük bir bölümünde, eğer erken teşhis konmazsa, geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini belirten Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oran, çocuklardaki kalp hastalıkları doğuştan olabileceği gibi, sonradan da ortaya çıkmış olabileceğini söyledi.
#ÇOCUKSonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor.
#BetaSonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Levent İlarslan, Beta enfeksiyonu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#BetaKalbin işleyişinde 7/24 kan pompalama sürecinde, sistemin sorunsuz bir şekilde devamlılığı oldukça önemlidir. Maalesef bu durum hep bu şekilde değildir. Dolaşım sisteminde meydana gelen problemler, bu problemlerin altında yatmakta olan sebepler, gen diziliminden yaşam şekline kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Peki, dolaşım sistemi nedir? Dolaşım sistemi organları ve hastalıkları nelerdir? İşte, detaylar.
#Dolaşım Sistemi Nedir?Havaların soğumasıyla birlikte özellikle okul ve kreşlerde yaygın olarak görülen Beta enfeksiyonu gerekli önlemler alınmazsa salgınlara neden olabiliyor. Genellikle 3-15 yaş arasında görülen Beta enfeksiyonu bulaşıcı olduğu için yetişkinlerde de görülebiliyor.
#BetaBeta mikrobuyla ortaya çıkan ve romatizmal hastalıkların en tehlikesi olarak kabul edilen romatizmal kalp hastalığı, bugün gelinen noktada binlerce çocuk ve yetişkini etkiliyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram, romatizmal kalp hastalığını anlatıyor.
#Kalp HastalığıÇocukluk çağında kol ve bacak ağrıları çok sık rastlanılan bir yakınmadır. Eklem ağrıları ile gelen bir çocukta çocuğun eklemlerinde şişlik, kızarıklık, ısı artışı varlığı sorgulanılır. Özellikle ağrı şiddetinin en yoğun olarak sabah yaşanıldığı; hareketin kısıtlanıp öğlene kadar hareket kabiliyetinin arttığı durumlarda eklem romatizması akla gelmelidir.
#CocukcocuksagligiAntalya'da kalp romatizması rahatsızlığı olduğu öğrenilen ve yürürken bir anda yere yığılan 15 yaşındaki kıza ilk müdahaleyi devriye görevinde bulunan polis ekipleri yaptı. Baygınlık geçiren kızın dilinin boğazına kaçmasını engelleyen polis memuru, nefes almasını sağladığı çocuğu sağlık ekiplerine teslim etti.
#Antalya- YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi, bölgede sıkça karşılaşılan kalp romatizmasına bağlı sağlık problemlerini, başarılı ameliyatlarla çözerek hastaları sağlığına kavuşturuyor- YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncer: - "Bölgemizde özellikle romatizmal kalp hastalığı çok görülmektedir. Kalp romatizması özellikle 20 ile 40 yaşlarında görülen bir hastalık. Yaptığımız kapalı kalp ameliyatlarıyla vatandaşların ertesi gün taburcu olmasını sağlıyoruz"- YYÜ Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şimşek: - "Eklem romatizması, az gelişmiş bölgelerde sıkılıkla görülüyor. Van'da da sıkça rastlıyoruz. Bu hastalık hijyen eksikliğinden kaynaklanmakta"
Özellikle beslenme açıklamalarıyla her daim tartışma yaratan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay Habertürk'ten Balçiçek İlter'e konuştu... Dr. Karatay, hayatının hep mücadeleyle geçtiğini belirtti ve şunları söyledi, "Gençken daha serttim. İnandığımın arkasından giderdim. Bu daha yumuşamış halim, 70 yaşındayım artık. Ne dediysem 3 vakte kadar çıkıyor." Aile ve eğitim hayatını Balçiçek İlter’e anlatan Karatay, kendisine yönelik eleştirileri de yanıtladı.
#Canan KaratayBerivan Duruk hamileliğinin 7'inci ayında nefes darlığı şikayetiyle doktora gitti, duyduklarıyla şok yaşadı. Doktorlar hemen ameliyat olmazsan 24 saat içinde öleceksin dediler ve aynı anda hem kalp ameliyatı hem de doğum gerçekleştirildi.
#Kanuni Sultan Süleyman