Paylaş
Yine ateşle beraber eklemlerde şişlik, kızarıklığın olduğu ve bu durumun birçok eklemde gezinerek seyrettiği; akut kalp romatizması hastalığı da son yıllarda azalma göstermekle birlikte streptekok enfeksiyonları sonrasında karşılaşılabilen bir durumdur.
Birçok viral enfeksiyonun seyrinde ve sonrasında eklem ağrıları görülebilir. Ancak ağır bakteriyel eklem iltihabı çok şiddetli ağrı ile beraberdir ve tanı konulduğunda hasarsız iyileşme sağlanabilmesi için çok hızlı davranılması gerekir.
Viral enfeksiyonlar seyrinde oluşan eklem içi reaksiyon sonucu gelişen geçici snovit de sık rastlanılan hastalıktır, çocuk ağrı ve yürüyememe ile karşımıza gelebilir.
Kol ve bacak ağrılarının çok sık rastlanılan nedeni büyüme ağrılarıdır. Genellikle çocuğun aşırı hareket ettiği günün akşamında veya gecesinde görülür. Uyluk ve baldır en sık ağrıyan bölgelerdir. Genellikle basit bir ağrı kesici ilaç veya masaj ağrıyı gidermek için yeterlidir. Yalnız bu tanıyı koymadan önce romatizmal ve onkolojik hastalıklar açısından tam kan sayımı, sedimentasyon, tam idrar tahlili, periferik yayma gibi basit tetkikler yapılmalıdır.
Hipermobilite eklem hareket açıklığının ileri derecede artmış olduğu durumdur. Eklem normalde yapması mümkün olan hareketten daha fazlasını yaptığı için eklem ağrısına sık rastlanılır. Bu hastalarda çocuk bir elin dört parmağı ile ile diğer elin dört parmağını el bileğine doğru ittiğinde çocuğun parmakları el bileğine değer. Sağlıklı çocuklarda hipermobilite oranı %15 olduğu için kol ve bacak ağrılarında önemli bir yüzdeyi oluşturur. Sık olarak travmaya maruz kalabilirler. Tedavide kas güçlendirici sporlar yapılması önerilir.
Kalsiyum eksikliği ile seyreden raşitizm olguları da karşımıza kol ve bacak ağrıları ile gelebilir.
Lösemi, kemik tümörü gibi onkolojik olguların da ilk bulgusu kol ve bacak ağrıları olabilir. Bu ağrıların kilo kaybı, halsizlik, soluklukla birlikte seyrettiği durumlarda hızlıca tetkik etmek gereklidir.
Türkiye ailesel Akdeniz ateşinin( FMF)sık görüldüğü bir ülke olması nedeniyle ateş karın ağrısı ataklarıyla birlikte giden eklem şişliği ve kızarıklığı olguları mutlaka FMF açısından sorgulanılmalıdır.
Eğer bir çocuk özellikle lokalize tek bölgede yoğun ağrıdan bahsediyorsa altından aseptik nekroz, menisküs gibi ortepedik hastalıklar çıkabilir, bu durumlarda ortepedi konsultasyonu gereklidir.
Paylaş