Kalp krizi, dünyada ölüm nedenleri arasında hala ilk sırada yer almaktadır. Stresli yaşam, büyük şehirlerdeki ağır yaşam koşullarının yanı sıra, kalıtım, kötü alışkanlıklar (beslenme, sigara), şeker hastalığı, yüksek tansiyon, aşırı kilo, yüksek kolesterol ve hareketsiz yaşam da kalp krizine zemin hazırlamaktadır. Peki, kalp krizi belirtileri nelerdir, kalp krizi nasıl anlaşılır? Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp krizinin nedenleri, belirtileri ve kalp hastalıklarından korunma önerileri hakkında bilgi verdi.
#Kalp Krizi BelirtileriKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr.Yavuz Beşoğul cevaplıyor; Kalp hastalıklarında erken müdahale önemli midir?Kalphastalıklarında erken müdahale tüm hastalıklarda olduğu gibi çok önemlidir. Özelliklekalp kapağı hastalıkları sinsi seyreder. Ön göğüskemiğini kestirmemek için yıllar boyu ameliyat olmamış, direnmiş hastalarolabiliyor. Hastalar ne kadar gecikirlerse, risk o kadar artar. Bu yüzdenhastalara geç kalmadan ameliyat olmalarını öneriyoruz. www.yavuzbesogul.com
#Kalp Hastalıklarında Erken MüdahaleÜlkemizde doğumsal kalp hastalığı diğer ülkelerden çok farklı olmamakla birlikte, sık görülüyor. Öyle ki dünyada her yıl bir milyondan fazla, ülkemizde de 15 bin bebek doğumsal kalp hastası olarak dünyaya gözlerini açıyor. Kalbin odacıkları arasındaki delikler, kalbin akciğerlere giden ve kan dağılımını sağlayan damarlardaki darlıklar, karıncık ile kulakçıkların gelişim bozuklukları başta olmak üzere 200’ü aşkın doğumsal kalp hastalığı mevcut. Doğumsal kalp hastalıkları özellikle erken yenidoğan döneminde (doğum sonrası ilk günlerde) hayati risk oluşturan ağır klinik tablolara yol açabiliyor. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi yaklaşımlarıyla doğumsal kalp hastalığıyla doğan bebekler sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebiliyorlar. Üstelik kalbi besleyen atardamarlara özgü hastalıkların tespiti ve tedavisinde kullanılan ‘anjiyografi’ yönteminde yaşanan önemli gelişmeler sayesinde bazı doğumsal kalp hastalıklarında ameliyat ihtiyacı da giderek azalıyor! Ayrıca ameliyat olabilmesi için kilo alması beklenen yenidoğan dönemindeki bebekler de anjiyografi ile zaman kaybetmeden hayata tutunabiliyor! Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Çevik, günümüzde anjiyografi yöntemiyle pek çok doğumsal kalp hastalığının tedavi edilebildiğine dikkat çekerek önemli bilgiler paylaştı.
#Doğumsal Kalp HastalıklarıAlzheimer, hasta ile birlikte hastaya bakan kişinin hayatını da maddi/manevi tamamen etkisi altına alan bir hastalık. Tüm dünyada 50 milyona yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Hastalığı tamamen tedavi etmek henüz mümkün olmasa da bilim insanları umut olacak bir çalışmaya, aşıya imza attı. Peki aşı nasıl çalışıyor, hangi aşamada etkili oluyor? Yakalanmadan hastalığı engellemek mümkün mü? Detaylar haberimizde...
#AlzheimerKalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Özalp Karabay, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kardiyovasküler hastalıkların ölüm nedenleri arasında açık ara ilk sırayı aldığını belirterek, kalp hastalıklarından ölümlerde son 20 yılda kadınlarda belirgin bir şekilde artma eğilimi görüldüğünü açıkladı.
#İzmir2020’nin sonuna yaklaşırken hala dünyanın en önemli gündemi Covid-19! Salgın birinci yılını doldururken, ekonomik ve psikolojik problemleri de beraberinde getirdi. Stres nedeniyle pek çok insanın sağlığı risk altında. Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, pandemi döneminde koronavirüs stresinin ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini anlattı.
#Diş SıkmaBeyin damalarının tıkanması ya da kanamasıyla oluşan inme ve bunun sonucu ortaya çıkan felç durumu erişkin yaştaki en büyük engellilik nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Kardiyovasküler hastalıklar ve kanserden sonra üçüncü ölüm sebebi olan bu sorunu erken tanımak kişinin hayatını kurtarırken sakatlık derecesini de düşüyor. Zaman kaybında ise her dakikada iki milyon, bir saat içinde ise 120 milyon beyin hücresini kaybedebiliriz!
#Kardiyovasküler HastalıklarBüyük şehrin stresinden, karmaşasından, kirli havasından uzaklaşıp Muğla Köyceğiz’e yerleşmiş, doğayla iç içe bir yaşam kurmuştu Serdar Oral ve oyuncu eşi Özgü Namal. Kariyerlerinin zirvesinde seçtikleri daha huzurlu, daha sakin ve daha sağlıklı bu yaşam biçimi birçok kez haber de oldu. Ancak yoga ve nefes terapisti Serdar Oral’ın kalp krizi sonucu ani vefatıyla aile sarsıldı. En içten ve en derin baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Kafamdaki “Nasıl olur da bir insan böylesi sağlıklı bir yaşam sürerken kalp krizinden vefat eder?” sorusunun cevabını bulmak için ise uzmanların kapısını çaldım.
#Fulya SoybaşDünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarının önemini vurgulamak için her yıl 29 Eylül’de kutlanan Dünya Kalp Günü’nde, kalp sağlığımızı korumaya yönelik alınabilecek önlemleri, Kardiyoloji Uzm. Dr. Bülent İlçöl anlattı.
#Kalp HastalığıDünyadaki en önemli sağlık sorunlarından biri olan kalp ve damar hastaklarının önemini vurgulamak için her yıl 29 Eylül olarak kabul edilen Dünya Kalp Günü’nde, kalp sağlığımızı korumaya yönelik alınabilecek önlemleri Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bülent İlçöl, anlatıyor.
#SağlıkMANİSA Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, unutkanlık hastalığının giderek arttığını belirterek, kullanımı giderek artan akıllı telefonların bu artışa neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, "Akılı telefonlar bizim algıda seçici olmamıza, daha az bilgi kaydetmemize neden oldu. Bilgiyi kendileştirme sürecimize bir darbe vurdu" dedi.