bebek kalp

Güncelleme Tarihi:

bebek kalp
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 21, 2012 00:00

‘Bebekte delik kalp’ olarak adlandırılan doğumsal kalp hastalığı kromozomal etkenlere bağlı olduğu gibi, gebelik döneminde maruz kalınan radyasyon, kızamıkçık, virütik hastalıklar ve ağır iş yükü gibi sebeplerede bağlı olabiliyor.

Haberin Devamı

 

 

KÜÇÜK KALPLER İYİLEŞEBİLİR YETERKİ GEÇ KALINMASIN!

KALBİ DELİK BEBEKLER AİLELERİ ENDİŞELENDİRMEMELİ, DELİĞİN KAPATILMASIYLA TAM SAĞLIKLI YAŞAM MÜMKÜN …


ERKEN TEŞHİS GEBELİK DÖNEMİNDE BAŞLIYOR

 

 

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi - Pediyatrik Kalp Cerrahisi Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Ceyran,  kalbin iki karıncığı ya da iki kulakçığı arasındaki bölümde doğumdan sonra süre gelen açıklığın kalpte delik olarak tanımladığını belirtiyor.  Kalbin temiz kanı taşıyan ve daha yüksek basınçlı olan sol tarafından, daha düşük basınçlı ve kirli kan taşıyan sağ tarafına fazla miktarda kan geçer. Ayrıca anne karnında bebeğin yaşamı için gerekli olan iki büyük damar arasındaki geçişin de doğum sonrası açık kalması bazen kalpte delik olarak adlandırılır. Böylece akciğerlere giden kan akımı ve miktarı arttığından akciğer damarında kan basıncı artar. Kalbin iş yükü artar ve kalp büyümesi ortaya çıkar.

 

Haberin Devamı

Prof. Dr. Hakan Ceyran; kalpte delik olmasının tek başına bir hastalık oluşturmasıyla birlikte, birçok doğumsal kalp hastalığına da ayrıca eşlik edebileceğine değiniyor.

 

GEBELİK DÖNEMİ, BEBEKTE DELİK KALBE ZEMİN HAZIRLAYABİLİR!

 

Doğumsal kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında, kromozomal etkenlerin dışında gebelik sürecinde annenin maruz kaldığı kızamıkçık gibi bazı virütik hastalıklar, radyasyon, ağır iş ve teratojenik ilaçlarda rol alabiliyor.

 

YAPILACAK TETKİKLER GEBELİĞİN 4. AYINDAN İTİBAREN KALP FONKSİYONLARINI DEĞERLENDİREBİLİYOR

 

Kromozomal hastalıklar doğumsal kalp hastalıklarında önemlidir. Diğer gebeliklerde doğacak bebekler için bir risk faktörüdür. Genetik biliminin geliştiği son dönemlerde yapılacak basit genetik analizlerde bu riskler kolaylıkla ortaya çıkarılabilir. Özellikle günümüzde fötal ekokardiyografi denilen ultrasonografik tetkiklerde, gebeliğin yaklaşık 4. ayından itibaren kalp fonksiyonları değerlendirilebiliyor.  Bu konudaki uzman hekimler, bebeklerdeki doğumsal kalp hastalıklarının çoğunu doğru bir şekilde anne karnında iken tanımlayabiliyorlar.

Haberin Devamı

Doğuştan kalbi delik bebeklerde klinik bulgular deliğin yerine ve büyüklüğüne göre değişir. Kulakçıklar arası delik(Atriyal Septal Defekt-ASD) kliniği çok belirleyici değildir, genellikle bir rahatsızlık vermez. Tanı kalp muayenelerinde çoğunlukla ekokardiyografik incelemelerde ortaya konur. Karıncıklar arası delikte(Ventriküler Septal Defekt-VSD) bebeklerin sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, solunum güçlüğü, gelişme geriliği gibi bulguları ön plandadır. Dikkatli kalp muayenesinde duyulan üfürüm ön tanıyı koydurur. Devamında yapılacak ileri tetkikler kalpteki deliği ortaya koyar. VSD’de önemli olan kriter bebeğin akciğer damar basıncı çok yükselmeden müdahale edebilmektir. Aksi takdirde bebekte gelişecek yüksek akciğer damar basıncı (pulmoner hipertansiyon)  akciğer damarında kalıcı hasara yol açabilir ve ameliyat şansını dahi ortadan kaldırabilir. Sonraki aşama ancak Kalp-Akciğer naklidir.

 

Haberin Devamı

AÄ°LELERÄ°N DÄ°KKAT ETMESÄ° GEREKEN NOKTALAR,
-BEBEKLERDEKİ SIK AKCİĞER ENFEKSİYONLARI, SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ VE GELİŞME GERİLİKLERİNDE BİR DE ÇOCUK KALP DOKTORUNA BAŞVURULMASI.
-KENDÄ°LERÄ°NE SUNULAN TEDAVÄ° SEÇENEKLERÄ°NDE Ä°HMALKAR OLUNMAMASI.Â


 
Küçük deliklerin ameliyatla düzeltilmesi gerekmeyebilir ve kendi kendine kapanabilir. Belli bir yaşa kadar kendiliğinden kapanmayan küçük deliklerin ameliyatla ya da uygun olgularda girişimsel kardiyolojik yöntemlerle kapatılması gerekebilir.

 

ASD(Kulakçıklar arası delik) tedavisi günümüzde uygun olgularda çoğunlukla anjio-kateter labroratuarlarında şemsiye yöntemiyle ameliyatsız kapama işlemleri ile yapılmaktadır.

 

Haberin Devamı

Bu teknikle kapatılamayan deliklerin tedavisi kalp ameliyatı ile yapılmaktadır. VSD(Karıncıklar arası delik) tedavisi büyük oranda açık kalp ameliyatı ile olmaktadır. VSD küçük ise, doğrudan dikişle kapatılabilir. Büyük VSD' ler genellikle sentetik yama ile kapatılır. Ameliyattan bir süre sonra bu yama, normal kalp dokusu ile kaplanır.

 

alpten çıkan iki anadamar arasındaki delik(PDA)te tedavi edilmezse, ileri dönemlerde yukarıda belirtilen komplikasyonları beraberinde getirir. Girişimsel ya da cerrahi olarak dakikalar düzeyinde tedavi edilebilecek bu hastalıkta eğer gecikilirse kalıcı akciğer damar hasarı gelişimi kaçınılmazdır.

 

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi - Pediyatrik Kalp Cerrahisi Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Ceyran, ‘Bu bebeklerin tedavi yaşları kalpteki deliğin yeri ve büyüklüğüne göre değişir. Yapılan tetkiklere göre bazı bebeklere çok erken dönemde, yaşamın ilk aylarında hatta günlerinde bile müdahale etme zorunluluğu ortaya çıkabiliyor’ diyor.

 

Haberin Devamı

*BEBEKLERİN KALBİNDE DELİK TESPİT EDİLMESİ AİLELERİ ENDİŞEYE DÜŞÜRMEMELİ… ÇÜNKÜ BU DELİKLERİN KAPATILMASI İLE TAM SAĞLIKLI YAŞAM MÜMKÜN. YETERKİ GEÇ KALINMASIN.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!