Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2010 00:00
Çok ince iğneler ya da 2-3 mm’lik kesilerden anne karnındaki bebeklere ulaşan uzmanlar pek çok hastalığı tedavi edebiliyor
Henüz el kadar olmayan ama ciddi sağlık sorunları olan bebekler daha doğmadan ameliyata alınabiliyor. Hatta ABD’de üç merkez fetusa açık ameliyat uygulayarak açık omurga onarımı gerçekleştiriyor. Çok ince iğneler ve 2-3 milimetrelik kesilerden faydalanıldığını anlatan Femical Kadın Sağlığı Kliniği’nden Doç. Dr. Arda Lembet, büyük bir kısmı Türkiye’de de yapılan bu girişimlerde yüzde 1-5 düşük ve erken doğum riski bulunduğunu söylüyor. Eğer ameliyat ciddiyse bu risk yüzde 20-30’lara çıkıyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Lembet, “İşleme göre genel, lokal anestezi veya sakinleştirici uygulanıyor” diyor.
ANNE KARNINDA YAPILAN BAZI AMELİYATLAR * İdrar yolu tıkanıklığı: Saptanması halinde, eğer böbrekler de sağlamsa, mesaneye bir şant konarak, idrarın amniyon sıvısına boşalması sağlanıyor. Henüz araştırma aşamasında olan yöntemlerden biri de anne karnındaki fetusun mesanesine girilerek içinin optik cihazla incelenmesi. Bu yolla idrar yolunda tıkanıklık yaratan oluşumlar yakılarak tedavi ediliyor. Ancak yöntem halen dünyada sadece birkaç merkezde uygulanabiliyor.
* Akciğer zarındaki sıvı birikimi: Bebeklerde karın boşluğunda biriken sıvılar bebeğin sağlığı için ciddi tehdit. Bu sıvı bir kateter yardımıyla amniyon sıvısına boşaltılıyor. Böylece bebekler daha uzun süre anne karnında kalarak gelişebiliyor.
* İlaç ve kan tedavileri: Fetusta eksik kan, trombosit ve immünglobin verilebiliyor. Bazı kalp ritim bozukluklarında ve guatrda, fetusa göbek kordonundan veya amniyon sıvısı yoluyla ilaçlar vererek tedavi edilebiliyor. Böylece anne karnında kalp yetmezliğine girmiş bebekleri sağlıklarına kavuşturmak mümkün. Bazı virütik hastalıklarda yine fetusa antiviral tedavilerin uygulanması da araştırılan konulardan.
* Tıkalı ana artere balon: Doğuştan kalp hastalıklarında, ana atardamarlardaki darlıklara balon genişletme ameliyatları yapılıyor. Bu sayede kalbin boşluklarının rahim içinde daha iyi gelişmesi hedefleniyor. Bebeklerde yaşama şansı ciddi olarak artırılabiliyor. Ancak bu yöntemi uygulayabilen merkez sayısı dünyada bir-iki tane.
* Akciğer kistleri: Büyüklükleri nedeniyle
yemek borusu ve dolaşım sistemine bası yapan ve bebekler için ciddi tehdit olan akciğer kistleri de boşaltılabiliyor.
* Tek yumurta ikizlerine adil kan bölüşümü:
İkizler arasındaki ortak kan dolaşımı bazen sorunlu oluyor. Bir bebek iyi gelişirken, diğerinde sorun görülebiliyor. Bu, her iki bebeği riske sokan bir durum. İkizler arasındaki ortak damarlar yakılıyor veya göbek kordonuna müdahale ediliyor. Bu yöntemler bizde de uygulanıyor.
* Omur açıklığı: Bebeğe sezaryena benzer bir kesiyle ulaşılıyor. Dışarıya alınıyor ve ‘spina bifida’ yani omurlarındaki açıklığa müdahale ediliyor. ABD’de sadece üç merkezde yapılıyor.
* Kök hücre tedavileri: Fetuslardaki bazı kalıtsal bağışıklık sistemi yetersizliklerinde ve kan hastalıklarında kök hücre tedavisi uygulanıyor.