"Kalorisiz yiyecek" diye bir şey yoktur. Yediğimiz en hafif meyveler sebzeler bile vücudumuza girip sindirildiğinde kaloriye dönüşür. Ancak kilo aldırmayan yiyeceklerden bahsedebiliriz ki bunlar genelde nişastalı olmayan sebzeler ve meyvelerdir.
#Kilo Aldırmayan YiyeceklerAmerikalı müdür Eric Trujillo, Mersin’de okul bahçesinde bulduğu ve adını Tantuni koyduğu kedisini nereye giderse yanında taşıyor. 11 yıldır Mersin, Amerika, İzmir ve İstanbul’a defalarca gidip gelen Trujillo’nun binlerce kilometrelik yolculuklarında Tantuni hep yanındaydı
2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesBeslenme tarzının uzun yaşam üzerinde etkili olduğunu, sağlıklı ve iyi beslenmenin yaşam kalitesini artırdığına dair haberleri çok sık duyuyoruz. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma uzun ömürlü olanların ortak noktalarının düşük kalorili beslenmelerine bağlıyor. Uzmanlar bu nedenle herkesin hayali olan uzun ömrün anahtarlarından birinin az yemek ve sağlıklı kiloda kalmak olduğunu söylüyor. Peki bu bilgi gerçekten doğruluğu kanıtlanmış bir bilgi mi? Gerçekten daha az yemek yiyen daha mı uzun yaşıyor? Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ ile konuştuk.
#Uzun YaşamYaşlanma üzerine çalışan uzmanlar, kalori kısıtlaması ve aralıklı orucun hayvanlarda yaşam süresini artırdığını söylüyor. Yıllardır aynı durumun insanlar üzerindeki etkileri tartışılıyor. Peki, gerçekten normalden daha az kalori alanların hücreleri daha az mı yaşlanıyor? Az yemek ya da belirli bir saat aralığında yemek insan vücudunu nasıl etkiliyor? Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkFAZLA kilosu olan her çocuk obez bir yetişkin olacak diye bir şey söylenmesi doğru olmasa da çocukluk döneminde görülen fazla kilo yetişkinlik dönemi obezite riskini artırır. Çocukluk dönemindeki fazla kilo, pediatrik hipertansiyon, Tip II diyabet, ileride gelişebilecek kalp damar hastalıklarına sebep olabileceği gibi, çocuğun özgüven gelişimini ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz Bay, kilo fazlalığı ve aileye düşen görevleri anlattı.
#1Birçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarKadınların korkulu rüyası olduğu kadar erkeklerde de görülebilen portakal görünümlü bir cilt problemi olan selülit aslında bir yaşam tarzı problemidir. Peki selülit neden olur, nasıl geçer, selülitle mücadelede hangi besinler bizlere yardımcı olur? Selülitten korunma yolları neler? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Selülit Oluşma Sebepleri200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkSağlıklı beslenmek ve hızlı kilo vermek isteyen kişiler için pek çok öneri bulunmaktadır. Yulaf tüketimi sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin ilk tercihidir. Yulaf tok tutucu yapısı ile beraber gün boyunca kişilerin tokluk hissini yaşamalarını sağlamaktadır. Yulaf tüketimi aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu lifi de karşılamaktadır. Günlük enerjiyi karşılamaya yardımcı olan yulaf hareketi de arttırmaktadır. Spor ile desteklenen yulaf tüketiminde kişiler hızlı kilo vermeye başlamaktadır. Yulaf kilo verdirir mi? sütlü kakaolu yulaf zayıflatır mı sizler için derledik.
Boyuna ve yaşına göre olması gerekenden çok daha zayıf olan bebekler, her zaman ebeveynlerinin endişelenmesine neden olur. Bu gibi bir durumda ise, ilk olarak bebeğin kendi doktoruna danışmak gerekir. Bebeğe kilo aldıran yiyecekler ve besinler nelerdir sizler için derledik.
#BebekBazı gıdalar hem hafif olmaları hem de tokluk hissini arttırdıkları için özellikle diyet listelerinde yer almaktadır. Çorba da bu yiyeceklerden biri olarak ifade edilmektedir. Pek çok malzemeden yapılan çorbalar besleyici oldukları kadar hafif ve kalori değerleri de az olan gıdaların başında gelmektedir. Peki, çorba kilo aldırır mı? Hazır bardak, çabuk, sütlü, yoğurtlu ve ayranlı çorba içmek kilo yapar mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamEn çok sevilen içecekler arasında şalgam da bulunuyor. Şalgam tüketmeyi seven kişiler, besin değerlerini öğrenerek bilgi sahibi olmak istiyor. Çok tüketilmesinin herhangi bir kilo alımına neden olup olmadığını öğrenmek adına, kalori miktarları araştırılıyor. Bireyler şalgamın kalori hesabını yapmak için bilgi sahibi olmak istiyor. Şalgam kaç kalori? 100 gram şalgam besin değerleri ve kalorisi hakkında detayları derledik.
#Kaç KaloriYaz aylarında kilo vermeye çalışmak daha bir önem taşırken aynı zamanda birbirinden lezzetli içecekler ve salata tarifleriyle daha da kolay bir hal alır. Siz de kış aylarında fit görünümünüzü korumak ya da kilo vermek için aşağıda paylaşacağımız kalorisi düşük, zayıflatan diyet salata tariflerine mutlaka bir göz atın.
#Diyet SalayaGlisemik İndeks, karbohidrat içeren besinlerin kan şekerini etkileme hızına göre sınıflandırılmasını sağlar. Tüm karbohidratlar kanda farklı hızlarla şekere dönüşür. Besinlere 0 ve 100 aralığında kan değeri verilir. Bir öğünün glisemik indeksini hesaplamak zaman zaman zor olabilir ama farklı glisemik indeks değeri olan besinlerin bir araya gelmesi, o yemeğin glisemik indeks değerini önemli ölçüde değiştirebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#Gazetehaberleri