Güncelleme Tarihi:
Bebeğin kilosunun düşük olmasının altında herhangi bir hastalık yatmıyorsa da diyet listesine kalori miktarını biraz daha yüksek fakat sağlıklı yiyecekler ekleyerek bebeğin kilosunun ideal seviyelere ulaşması sağlanır.
Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler ve Besinler Nelerdir?
Günümüzdeki en yaygın görülen hastalıklar arasında yer alan obezite hala pek çok anne baba bebeğinin kilo almadığından şikayet ederek doktoruna başvuruyor. Aslında, bebeklerin zayıf ya da kilolu olmasından çok sağlıklı bir bünyeye sahip olup olmadıkları çok daha önemlidir.
Kilolarında ise bazı ufak sapmalar olabilir ve bu sapmalar da gelişim süreçlerinde oldukça normaldir. Ama bebek gelişim tablosuna göre ciddi bir sapma varsa, burada ilk olarak yapılması gereken şey ise, bebeğin doktorunu ziyaret etmektir. Yapılan tetkik ve tahlillerde bebeğin kilo almasını önleyecek herhangi bir hastalık görülmezse ve bebeğin gelişiminde de ciddi bir gerilik bulunmuyorsa bunun için endişe edilmesine de gerek yoktur.
Kilo Alması için Neler Yedirilmelidir?
Pek çok anne ve babalar, bebeklere en çok kilo aldıran yiyeceklerin neler olduğu sorusunun cevabını sıkça araştırıyor. Bebeklerin kilo almasını sağlayacak sağlıklı besinler şunlardır;
Avokado: Bebeklere kilo aldıran yiyeceklerin başında yer alan avokado, mineral ve vitamin içeriği bakımından yüksek bir besindir. Doymamış yağ kaynağı olduğu için bebeklerin beyin ve sinir gelişimine çok önemli bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda lifli yapısı sayesinde kabızlığı önlemeye de yardımcı olur. Avokadoyu ise, bebeğinize 6. aydan itibaren yedirebilirsiniz.
Hurma: Bebeğinin kilo almadığından şikayetçi olan pek çok ebeveynin, bebeğin öğününe eklediği hurma, tatlımsı tadı sayesinde pek çok bebeğin severek tükettiği besinler arasında yer alır. Tadının yanı sıra zengin içeriği ile hurmayı bebek beslenmesinde kullanmayı daha cazip bir hale getiriyor. Kalsiyum ve Magnezyum içeriği sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olurken, lifli yapısı ise, kabızlığı önlemede oldukça etkili oluyor.
Ceviz: Düşük kilolu bebekler için en sık önerilen bir diğer besin ise cevizdir. Çünkü ceviz çok kalorili bir kuruyemiştir. Ama kalorisi de tamamen içerdiği sağlıklı yağlardan kaynaklanır.
Yoğurt: Bebeklerin kilo almasını sağlayan bir diğer sağlıklı yiyecektir. Yoğurt, bağırsak florasını dengelemeye yardımcı olan çok önemli bir besindir.
Muz: Düşük kilolu bebekler için en sık önerilen besinlerden birisi de muzdur. Çünkü muz kalorisi yüksek ama oldukça sağlıklı bir meyvedir. Özellikle de manganez ve potasyum kaynağı olduğu biliniyor. Ek gıdaya geçildikten hemen sonra da püre halinde bebeklere yedirilebilir.
Tatlı Patates: Bebeklerin kilo alması için tercih edilen en önemli besinlerden birisi de tatlı patatestir. Tatlı patatesin 100 gramında 90 kalori bulunur.
Yumurta: Bebeğe kilo aldırmanın en doğal yolları arasında yer alır. Bu nedenle de kahvaltılarında sıkça yumurtaya yer verilir. Çünkü yumurta, o aylarda bebeğin tüketebileceği en iyi proteinler arasında yer alır.
Pekmez: Kilo alımı normalden daha düşük seyreden bebekler için pekmez tüketimi çok iyi bir alternatiftir. Çünkü pekmezin iştah açıcı bir etkisi vardır. Aynı zamanda kalorisi yüksek olduğu için de kilo alımını önemli ölçüde hızlandırabiliyor. Pekmez, bebeklerin yemeklerinde 7. aydan sonra günde 1 tatlı kaşığı olacak şekilde eklenebilir.
Et: Kalorisi yüksek olan dana eti de bebeklerin hızlı bir şekilde kilo almasına yardımcı olan besinler arasında yer alır. Dana etini 7. ayın sonundan itibaren kıyma şeklinde sebze pürelerinin içine ekleyerek bebeklerin beslenmesine ekleyebilirsiniz.