kalıntılar haberleri sayfasında kalıntılar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2049 kalıntılar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
DİCLE Üniversitesi'nde kurulan komisyonun, Anadolu Selçuklu Devleti'nin hükümdarlarından Süleyman Şah'ın oğlu Sultan 1'inci Kılıçaslan'ın Diyarbakır Silvan'daki mezarı Kubbetü's-Sultan'ın yerinin tespit edilmesi için başlattığı çalışmada, bölgede bulunan 2 mezar açıldı. Mezarlardaki kalıntılar, incelenmek üzere üniversiteye götürüldü.
#DiyarbakırTÜBİTAK Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde, Göbeklitepe ve Çatalhöyük’ten getirilen kalıntılar analiz yapılarak tarihlendiriliyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Karbon 14 Laboratuvar Sorumlusu Dr. Turhan Doğan, mercimek tanesinin yarısındaki kalıntıyı 50 bin yıla kadar tarihlendirebildiklerini, ayrıca kazı yapılan bölgelerde, insanların nasıl beslendiklerini de araştırdıklarını söyledi.
#GöbeklitepeKuzey Kore, 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı sırasında ölen Amerikan askerlerinin kalıntılarını ABD'ye iade etti. ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Yıllar sonra bu olay, birçok aile için harika bir an olacak. Teşekkürler Kim Jong-un" ifadelerine yer verdi.
#Kuzey KoreBafa Gölü kıyısındaki 10 odalı Agora Pansiyon, Yeşil Yıldız alarak Michelin Rehberi’ne dahil oldu. Birçok gurmenin ilk kez adını duyduğu bu minik pansiyonun yemekleri nasıl oldu da Michelin dedektiflerinin radarına girdi, merak ettik, yola çıktık. Yıldız heyecanını hâlâ yaşayan Serçin ailesi ile o ünlü sofralarına oturduk.
#Ebru ERKENe yapanlar belli ne de yapılma sebebi... Bu nedenle asırlardır insanların merakını kurcalıyor. Dönemin teknolojisiyle fizik kurallarına meydan okuyan gizemli yapıları uzaylıların inşa ettiği bile söyleniyor. Peki gerçek ne?
#SeyahatYeşilin binbir tonu ve muhteşem doğasıyla, karanlık ve kasvetli gotik binalarıyla, her daim değişken havasıyla, hayalet hikâyeleriyle, şövalyeleri, büyücüleri, cadıları, tek boynuzlu atlarıyla, entrikalı taht savaşlarıyla akla gelen İskoçya’dayız. Gölleri ve ormanlarıyla çok geniş bu coğrafyayı gezmeye başkent Edinburgh’dan başlayalım.
#Serda BÜYÜKKOYUNCUAntalya’nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı köyü yakınlarındaki Yanartaş, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre mesafede yer alıyor. Yüzyıllardır sönmeyen alevleriyle dikkat çeken bu benzersiz doğal alan, CNN Travel editörü Pavlo Fedykovych'in keşfiyle yeniden gündeme geldi. Doğanın büyüsü ve mitolojinin derinlikleriyle dolu Yanartaş, hem yerli hem de yabancı turistler için unutulmaz bir deneyim sunuyor. İşte Türkiye'nin en sıra dışı adresi Yanartaş'ın ilginç hikâyesi...
#SeyahatEv temizliği herkesin ortak derdi. Sürekli kullanılan yüzeyler, zeminler, mutfak ve banyo gibi alanlar zamanla kir ve lekelerle dolabiliyor. Geleneksel yöntemlerle bu lekelerden kurtulmak hem zaman hem de enerji gerektiriyor. Ancak, son yıllarda teknolojinin sunduğu yeniliklerle temizlik artık daha kolay ve etkili hale geldi. İşte bu noktada, temizlikte pratik çözümler sunan Fakir Max Steam Buharlı Temizleyici’nin nasıl fark yarattığından bahsetmek istiyoruz. İşte detaylar...
#Sponsorlu İçerikİngiliz "The Guardian" gazetesi, Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin hayranlıklarını paylaştı. Gazetedeki habere göre gezginler, Türkiye'nin eşsiz doğası, tarihi mirası ve lezzetlerinin yeni bir keşif ve macera sunduğunu anlattı. Türkiye'nin gastronomi alanındaki çeşitliliğine de dikkati çeken turistler, Türk mutfağının zenginliğine hayran kaldıklarını dile getirdi.
#The GuardianBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıDünyanın dört bir yanındaki denizlerin derinliklerinde paha biçilemeyen birçok hazine yatıyor. Günümüzde bu hazinelerin sahibinin kim olduğuna dair çok ciddi tartışmalar yaşanıyor. Batığın sahibinin kim olduğundan bağımsız, gemi batıklarında bulunan ve değeri milyarlarca dolarla ölçülen hazineler dünyanın dört bir yanında milyonlarca insana heyecan veriyor. İşte bugüne kadar keşfedilmiş en çarpıcı batıklardan birkaçı...
#Gemi BatıklarıKütahya’daki Tavşanlı Höyük’te, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın sonuna tarihlenen bir katmanda, 3 bin 750 yıllık bir silindir mühür bulundu. Mühür, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.
#KütahyaÖyle görünüyor ki bunaltıcı sıcaklar ağustos ayının ortasından itibaren düşmeye başlayacak ama hâlâ yaz. Bu yüzden size muazzez vatanımızın her bölgesinden havası suyu en uygun yerleri seyahat hedefi olarak tavsiye edeceğiz. Bunların pek azı deniz kıyısıdır. Neşeli tatil ve geziler dileğiyle...
#İğneadaTekirdağ'da Perinthos Antik Kenti'nde, Trakya'nın en büyüğü olarak belirtilen tiyatroda yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, "Bu sene çok farklı buluntular geliyor. Heykel parçaları, mimari süsleme parçaları, sahne binasına ait çok özenilmiş süsleme parçaları, freskler, renkli mermerler. Ve yine eksi 1 metrede bir heykel buluntumuz ve bir mezar var. Tekil bir mezar. Tabii bütün bunları çok dikkatli kazmak gerekiyor, buluntuların kaybedilmemesi açısından" dedi.
#TekirdağTekirdağ'da Perinthos Antik Kenti'nde, Trakya'nın en büyüğü olarak belirtilen tiyatroda yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, "Bu sene çok farklı buluntular geliyor. Heykel parçaları, mimari süsleme parçaları, sahne binasına ait çok özenilmiş süsleme parçaları, freskler, renkli mermerler. Ve yine eksi 1 metrede bir heykel buluntumuz ve bir mezar var. Tekil bir mezar. Tabii bütün bunları çok dikkatli kazmak gerekiyor, buluntuların kaybedilmemesi açısından" dedi.
#TekirdağKırıkkale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hitit İmparatorluğu dönemindeki kraliyet ailesinin kullandığı çivi yazılı mührün üzerinde, "Bunu bozan ölecektir" ifadesi dikkat çekiyor. Matsumura, 'Hattuşa'dan kral ve kraliçe buraya bir şeyler göndermiş. Bu da bu şehrin Hattuşa ile kraliyet ailesi arasında yoğun ilişkiler içinde olduğunu gösteriyor.' ifadelerini kullandı.
#ArkeolojiDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaOğlak burcunda bir Venüsyen dolunay meydana geliyor bugün. Bu dolunay bize görevlerimizi hatırlatacak. İş ve aile hayatımız arasında denge kurmakta zorlanabiliriz. Ayrıca harcamalar konusunda aşırıya kaçabiliriz. Dünyada vergi, yolsuzluk konuları gündeme gelebilir.
#Dinçer GünerÇoğunlukla yüz bölgemizde ortaya çıkan siyah noktalar hem kadınların hem de erkeklerin ortak sorunlarından biri. Bu küçük ama sinir bozucu lezyonlardan kurtulmak ise biraz uğraş gerektiriyor. Eğer siz de tüm çabalarınıza rağmen hâlâ siyah noktalarınızla birlikte yaşamaya devam ediyorsanız okumaya devam etmenizi öneririm. Çünkü bugün siyah noktalardan nasıl kurtulabileceğimizi mercek altına alıyoruz.
#Süheyla BuyrukçuOSTİM Teknik Üniversitesi’ndeki Kenevir Forumu ve Uluslararası Multidisipliner Çevre ve Kenevir Kongresi’nin açılışı dün yapıldı. İki gün boyunca devam edecek forumda kenevirin olumlu kullanımına ve ekonomik yönüne dikkat çekiliyor. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, “Bir devlet refleksinin tekrar oluşup, kenevir tarımının ve sanayisinin Türkiye’ye yeniden gelmesi lazım, çünkü Türk ekonomisi açısından önemli” dedi.
#OSTİM Teknik Üniversitesi2018'den bu yana kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Haydarpaşa Gar Sahası, 17-26 Mayıs 'Müzeler Haftası' kapsamında ziyarete açıldı. Arkeoloji meraklıları, farklı dönemlere ait birçok eserin açığa çıktığı kazı alanında tarihe yolculuk yaptı.
#İSTANBULTahta kaşıklar mutfaklarımız sıklıkla kullandığımız ve yemek hazırlarken elimizin altında olan gereçlerden biri. Günlük yemek tariflerini hazırlarken işimizi kolaylaştıran ahşap kaşıklar zamanla kullanım kaynaklı deforme olabiliyorlar. Gün içerisinde sık sık kullanıldığı için üzerlerinde yemek birinkileri ve kalıntıları oluşur. Bununla birlikte uygun şekilde temizlenmediği takdirde de bu kalıntılar bakteri üremesine yol açabiliyor. Ancak evde uygulayabileceğiz birkaç pratik yöntemle ve doğal malzemelerle tahta kaşıklarınızı kolayca temizleyebilirsiniz. Peki tahta kaşıklar nasıl temizlenir? İşte ahşap kaşıklarda tek bir kalıntı kalmadan ve tertemiz yapmanın püf noktaları...
#Tahta Kaşığı TemizliğiAntik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#MısırEtimesgut Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Etimesgut yerel seçim sonuçları da sebeple araştırılıyor. Etimesgut, Ankara'nın metropol ilçelerinden biridir. TÜİK verilerine göre 13 Şubat 2023 tarihi itibarıyla nüfusu 614.891'dir. İlçe sınırları içerisinde yapılan arkeolojik kazılarda ele geçirilen kalıntılar, bölgedeki insan yerleşiminin Bakır Çağı'na kadar uzanabileceğini kanıtlar niteliktedir. Peki, Etimesgut Belediyesi hangi partide? Etimesgut Belediye Başkanı kimdir?
#Etimesgut Belediyesi Hangi PartideUzaylıların varlığına ilişkin spekülasyonlar sık sık internette gündem oluyor. Son olarak Kolombiya'da bulunduğu iddia edilen bir iskeletle ilgili paylaşım, meraklıları heyecanlandırdı.
#KolombiyaÇamaşırlarınızı sıcak su ile mi yıkıyorsunuz yoksa soğuk su ile mi? Yumuşatıcı kullanıyor musunuz? Hangi çamaşıra ne kadar deterjan kullanıyorsunuz? Deterjanı makinenin içine mi yoksa deterjan gözüne mi koyuyorsunuz? Çamaşırları makineye kirli sepettinden aldığınız gibi mı atıyorsunuz yoksa tersini çeviriyor musunuz? Her soruya verdiğiniz cevap kıyafetlerinizin daha uzun ömürlü olmasını etkiliyor. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile çamaşır yıkaken yaptığımız hataları ve asıl yapılması gerekenleri konuştuk.
#Çamaşır YıkamaKıyafetlerimizi sıcak su ile mi yıkayalım soğuk su ile mi? Yumuşatıcı dost mu düşman mı? Ne kadar deterjan kullanmalıyız? Deterjanı makinenin içine mi koyalım deterjan gözüne mi? Yaptığımız hangi hatalar giysilerimizin ömrünü kısaltıyor? Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile kıyafetlerimizin bakımı konusunda bir rehber hazırladık.
#Çamaşır Yıkama