Ostim Teknik Üniversitesi’nde uluslararası kenevir forumu

Güncelleme Tarihi:

Ostim Teknik Üniversitesi’nde uluslararası kenevir forumu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2024 09:22

OSTİM Teknik Üniversitesi’ndeki Kenevir Forumu ve Uluslararası Multidisipliner Çevre ve Kenevir Kongresi’nin açılışı dün yapıldı. İki gün boyunca devam edecek forumda kenevirin olumlu kullanımına ve ekonomik yönüne dikkat çekiliyor. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, “Bir devlet refleksinin tekrar oluşup, kenevir tarımının ve sanayisinin Türkiye’ye yeniden gelmesi lazım, çünkü Türk ekonomisi açısından önemli” dedi.

Haberin Devamı

Bilim insanları ve uzmanlarla kenevirin çeşitli kullanım alanlarına odaklanan ‘Kenevir Forumu ve Uluslararası Multidisipliner Çevre ve Kenevir Kongresi’nin açılışı dün OSTİM Teknik Üniversitesi’nde yapıldı. OSTİM Teknik Üniversitesi ve İKSAD iş birliğiyle düzenlenen forumda kenevirin endüstriyel, tıbbi, kozmetik, tarımsal ve çevresel yönleri de oturumlarda ele alındı. Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve kenevirin hem ekonomi hem de çevresel şartların iyileştirilmesi noktasında sunacağı katkıları dile getiren Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ özetle şunları söyledi:

Ostim Teknik Üniversitesi’nde uluslararası kenevir forumu

‘HEM EKONOMİYE HEM ÇEVREYE FAYDASI OLUR’

Haberin Devamı

“Kenevirle ilgili kısa bir tarihçeye bakacak olursak M.Ö 8 bin yılına kadar varan kumaş kalıntılarına rastlanmakta. Anadolu’da ise, M.Ö 1500’lü yıllara dair kenevirle ilgili kalıntılar bulunmakta. Türkiye’deki kenevir potansiyeline baktığımızda iki tane Kenevir Enstitüsü var, bu alanda ihtisas geliştiren bir üniversitemiz var ve kenevirle ilgili yapılan bilimsel çalışmalarla birlikte Türkiye’de bununla ilgili farkındalık oluşmuş durumda. Kenevirle 25 bin ürünün ham maddesi olabilecek, bütün biyokütlenin kökünden tutun yapraklarına kadar ekonomiye kazandırma potansiyelinin çok yüksek olduğu bir bitkiden bahsediyoruz. Kenevirin bütün biyokütlesi ekonomiye kazandırılmaya değer katma değeri yüksek olan bir ürün olurken, bir taraftan da siz kenevir ektiğinizde müthiş bir oksijen kaynağı sağlıyorsunuz. Radyasyonu tutuyor, ektiğinizde ilaç gerektirmeyen ve toprağı ıslah eden bir bitki. Kenevir, hem ekonomiye kazandırma hem de çevre koşullarının iyileştirilmesinde son derece etkili bir bitki. Sonuç olarak, ülkemizde kenevirle ilgili bir potansiyel var. Bu potansiyelin harekete geçmesi konusunda çok değerli iş insanlarımızın ciddi yatırımları da ortaya çıkıyor ve çok az da olsa kenevir tarımı artık hayata geçmeye başladı. Umarım bu kongre de bir milat olur.”

Haberin Devamı

'KENEVİR TARIMININ YENİDEN GELMESİ LAZIM'

Ostim Teknik Üniversitesi’nde uluslararası kenevir forumu

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek ise “Birçok insana araştırmacıya göre kenevirin ana vatanı Anadolu. Kökü Anadolu’da olan bir tarım ürününden bahsediyoruz. Yakın bir zamanda birtakım uluslararası güçler bizim kenevirle ilgili üretimi ve diğer çalışmaları yapmamızı engellediler, yasakladılar. Bir devlet refleksinin tekrar oluşup, kenevir tarımının ve sanayisinin Türkiye’ye yeniden gelmesi lazım tüm engellemeleri aşarak. Üniversite olarak bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyoruz çünkü Türk ekonomisi açısından önemli. Bir teoriye göre, kenevirin anavatanı Türkiye. Uluslararası bazı baskılarla Türkiye olarak kenevir tarımı üzerine gitmemizi istemiyorlar. Kenevir ekonomik olarak bize fayda sağlayacak bir bitki. Sağlık açısından inanılmaz katkıları var, tekstil açısından da öyle Kenevir de aynı zamanda bir endüstriyel malzemedir. Bir sanayi ürününün ham maddesinin sizin ülkenizden çıkması çok önemli çünkü sizi bağımsız yapıyor. Özellikle buradaki devlet adamlarımızdan bu konuyu devlet karar mekanizmalarına çıkartmalarını özellikle rica ediyoruz” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Yülek, etkinliğin Cumhurbaşkanlığı bilgisi dahilinde düzenlendiğine de dikkat çekti. Etkinlik, bugün ve yarın da devam edecek.

Haberin Devamı

‘HEP BİRLİKTE BU DAVAYA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR’

Anadolu’da Kenevir: Günümüz Türkiye’sinde Kenevir Algısı oturumunda söz alan gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ise, “Kendi köklerimizi kurutuyoruz, keneviri değil” diyerek özetle şunları söyledi: “Eğer hayat varsa, bu toprakta vatan da olur. Hayatın da en büyük şartlarından biri kenevir. Dünyada içerisine kenevir katamayacağınız hiçbir şey yok. Bu sadece insanlar için değil hayvanlar ve bitkiler için de vazgeçilmez bir şey. Kendi köklerimizi kurutuyoruz, keneviri değil. Hayatı kurutuyoruz bu yüzden aklımızı başımıza almamız gerekiyor. Burası uygarlıkların merkezi fakat uygarlık tarihimiz ve zenginliğimizden yeterince haberdar değiliz. Mineral kataloğu gibi bir ülkede yaşıyoruz, dünyada yaşayıp da Türkiye’de yaşamayacak bir bitki türü, hayvan türü yok. Kenevir etrafa daha çok oksijen salar ve daha sağlıklı yaşarsınız. Bal kovanlarının arasına iki kök kenevir dikin, balın rekoltesi artar. Zeytin bahçelerinin içine dikin zeytin kurdu olmayacak, domates bahçelerinin içine dikin köstebek gelmeyecek, fındık bahçelerinin içine dikin domuz gelmeyecek. Bunun için hep birlikte bu davaya sahip çıkmamız gerekiyor. Kızılay çadırları yapılıyor dünyanın en büyük çadır üreticisiyiz. Hiç kullanmadan beş yıl bekleyince ise kırılıyor, kenevirden yaparsanız böyle bir süre yok. Kızılay çadırlarında bir yangın çıkarsa çadır yanar, kenevir 700 derecede alev alıyor yanmaz. Kenevir çadırına böcek gelmez. Eskiden gemi halatları, yelkenliler kenevirden yapılırdı. Güneşe de suya da dayanıyor. Zirai mücadele yapmanıza büyük ölçüde gerek kalmayacak. Çöp döküm alanlarının üzerine kenevir atın yemyeşil olacak, zehirli gaz salınmayacak. İklimden söz edenler, karbon ayak çizgisinden söz edenler kenevir ekin, daha sağlıklı yaşayacak herkes.”

Haberin Devamı

Ostim Teknik Üniversitesi’nde uluslararası kenevir forumu

BAKMADAN GEÇME!