Gelişimsel kalça displazisi (GKD) veya halk arasında daha çok hatırlanan doğumsal kalça çıkığı bir bebeğin doğumdan sonra kalçalarının birinde ya da her ikisinde çıkık, yarı çıkık ya da displazi dediğimiz gelişim geriliği ya da kemikler arasında ideal olmayan uyum görüldüğü durumdur.
#Kalça ÇıkıklığıBebeklere yapılan kalça ultrasonu, son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da tarama yöntemi olarak kullanılmaya başlandı. Bebeklerde kalça çıkıklığını erken teşhis etmede oldukça önemli olan kalça ultrasonu ihmal edilmemesi gerekmektedir. Peki kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? İşte kalça ultrasonu hakkında merak edilenler…
#Bebeklerde Kalça UltrasonuSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekAnkara’da, SMA Tip 2 tanısı konulan minik Nil’in yürüyebilmesi için kampanya başlatan ailesi, 2.4 milyon doların tamamlanması için çabalıyor. Baba Ali Güleç, “1.1 milyon dolar gibi bir hedefimiz kaldı. Nil’in 2 yaşından önce bu tedaviyi mutlaka alması gerekiyor. 2.5 aydan az bir süremiz var” dedi.
#Ayça Gözde ÇETİNCovid-19 pandemisi hâlâ devam etse de, yaz mevsiminin yüzünü gösterdiği şu günlerde aileler tarafından tatil planları yapılıyor. Özellikle pandemi sürecinden dolayı evde sıkılan çocuklar için büyük bir heyecan kaynağı olan tatillerin, sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde geçirilmesi için ise doktor kontrolleri büyük önem taşıyor.
#ÇocukAnne babalar olarak çocuklarımızın büyüme gelişimleri sırasında her gün kafamızı meşgul eden sorularla mücadele etmekten kendimizi alamayız. Çocuğumun büyümesi yaşına uygun mu? Zihinsel ve bedensel gelişmeleri iyi mi? Duygusal gelişime yardımcı olabilmek için neler yapmalıyım? Fark edilmeyen bir hastalığı var mı?
#ÇocukTürkiye’de her 100 doğumdan 1’inde doğumsal kalça çıkığı sorununun olduğunu dikkat çeken uzmanlar, bebeklerde ilk 1 ayın teşhis için çok önemli olduğunu, mutlaka doğumdan sonra 1’nci ay sonunda kalça ultrasonu çektirmelerini öneriyor.
#Bebeklerde Kalça ÇıkığıHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#BebekHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? Hangi sağlık kontrolleri yaptırılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi konuyla ilgili detaylı bilgi veriyor.
#BüyümeOp.Dr.Esin Kayaoğlu Üstünova, en zor mesleklerin başında gelen hekimlikte yine zor kabul edildiği için kadınların nadir seçtiği ortopedi bölümünde uzmanlaşarak Türkiye’nin sayılı ortopedistlerinden biri oldu. Hayatın harekette olduğunu ve hastanın dinlenildiğini hissettiği anda iyileşmeye başladığını anlatan Op. Dr. Kayaoğlu Üstünova, hasta ve hekim için yeterli zaman ve mekan koşullarının tartışılmaz bir hak olduğunu savunuyor.
#BursaHer gün e-postama sizlerden 100 civarında sağlık sorusu gelir. Sayısal olarak “kadın/erkek oranı” dikkate alındığında, sonuç hiç değişmez, rakam hep kadınların lehinedir. Kadınların soruları erkekleri en az 10’a katlar. Sürpriz mi? Değil. Çünkü kadınların söz konusu sağlık olduğunda erkeklerden daha dikkatli, araştırmacı, takipçi olduklarını zaten biliyoruz. Kadınlar sağlıklarına erkeklerden çok daha iyi bakıyorlar. Ve zaten biraz da bu yüzden dünyanın hangi ülkesinde yaşarlarsa yaşasınlar erkeklerden daha uzun ve daha sağlıklı bir ömür sürme şansı yakalıyorlar. Bugün sayfamızı o sorulardan 5’ine ayırdık. Hanımlar buyurun...
#Osman Müftüoğlu