Paylaş
PAP smear testi ne işe yarıyor?
Rahim ağzı kanseri kadınların baş belası sorunlarından biri. Son yıllarda cinsel yolla bulaşan viral hastalıkların da artması nedeniyle eskisinden daha sık görüldüğü de kesin. Bu test rahim ağzındaki mevcut bir kanserin erken teşhisi ya da bölgedeki prekanseröz (kanser adayı) hücresel değişimlerin erken tespiti için yapılan çok önemli bir yıllık değerlendirme. Testte rahim ağzından alınan hücreler inceleniyor. Hücrelerdeki değişimlere göre de kararlar veriliyor. Hatırlayalım: Rahim ağzı kanserlerine insan papilloma virüsünün (HPV) bazı türleri sebep oluyor. Zaten bu nedenle de PAP testinde bir anormallik saptanırsa teste bir de HPV testi ekleniyor.
FSH VE LH testleri ne işe yarıyor?
Bu iki hormon beyinden, hipofiz bezinden salgılanan ve yumurtalamayı uyaran (FSH) ya da üretilen yumurtayı rahime yerleştirip koruyan (LH) fonksiyonlar üstleniyor. Bunların düzeylerini ölçmek kadın sağlığı uzmanlarına kısırlığın nedenini saptamada, menopozun başlayıp başlamadığını anlamada, adet döngülerini değerlendirmede fikir veriyor.
Mamogram yaptırmam şart mı?
Mamografi, meme kanserlerinin erken teşhisi için hâlâ altın standart olma özelliğini koruyan bir tanı aracı. Aynı zamanda topu topu 15 dakika süren ve meme hakkında son derece güvenli bilgiler verebilen kolay bir tarama testi. Testte radyolojik olarak memelerin yandan ve önden görünümleri alınıyor, süt kanalları, kistler, meme içi yoğunluklar ve pek çok dokusal özellik değerlendiriliyor. 50’li yaşlara giren her kadının bu incelemeden geçmesinde fayda var. İncelemelerin ne sıklıkta yapılması gerektiğine ise genetik riskinize, memelerinizin yapısal durumuna ve yaşınıza göre karar veriliyor.
Her yıl pelvik ultrason yaptırmam şart mı?
Kasık bölgesinin ultrason aracılığıyla incelenmesi, kadın sağlığı uzmanlarının pek sevdikleri, güvendikleri, zararsız ve çok ucuz bir uygulama. Bu test sayesinde rahim ve yumurtalıklar ile bunlara komşu organlar hakkında ciddi bilgiler elde edilebiliyor. Hatta bazen uygulamaya vajinal ultrason ve meme ultrasonu da ilave edilerek daha detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapma imkanı bulunuyor.
Menopoza girip girmediğimi nasıl anlarım?
Genelde düzenli adet gördüğünüz bir süreçten adet görmediğiniz, ateş basmaları, terleme atakları ve sıkıntılarla geçirdiğiniz bir döneme birden bire geçmezsiniz. Çoğu kadın adet kanamaları kesilmeden önceki birkaç yıllık süreçte düzensiz adet görmeye ve bu arada da zaman zaman ateş basmaları, terleme problemleri yaşamaya başlar. Ama yine de doğru olanı FSH hormonunun kan seviyesini izlemektir. Hatta bazen bu da yeterli olmaz, çünkü FSH bir ay yüksek, öbür ay düşük çıkabilir. Dolayısıyla “Menopoza mı giriyorum?” sorusunun cevabını bir kadın sağlığı uzmanına bırakmak gerekir.
Bir egzersiz mucizesi: Çömelme hareketi
Bacak ve baldır kaslarınızı güçlendirmek, yaşlılık döneminde karşılaşabileceğiniz denge bozukluğu, düşme tehdidi ve güçsüzlük probleminden uzak kalmak mı istiyorsunuz?
Çömelme egzersizi yapın.
Kalçanızı sıkılaştırmak, kaldırıp toparlamak, bacak ve kalça bölgenizi şekillendirmek, sarkmasını, pörsümesini önlemek mi istiyorsunuz? Çömelme egzersizi yapın.
Dizlerinizi güçlendirmek, kas ve kirişlerinize sağlamlık ve kuvvet eklemek mi istiyorsunuz?
Çömelme egzersizi yapın.
Kolay yoldan kalori yakmak, insülin direnci probleminizi yönetmek, açlık insülin seviyenizi minimuma indirmek mi istiyorsunuz?
Çömelme egzersizi yapın.
Selülitle başınız belada mı? Çömelme egzersizinden asla vazgeçmeyin.
Kısacası çömelme egzersizleri adeta bir sağlık mucizesi. Squat hareketleri vitaminler, mineraller kadar mühim, yürümek kadar önemli bir sağlık, sağlamlık desteği. “Peki, bu hareketin püf noktaları neler?” diyorsanız yandaki kutuya buyurun...
Menopozun 5 ön işareti
◊ Adet düzeninin değişmesi, adet döngüsünün süresinin kısalmaya başlaması
◊ Ateş basmaları ve terleme atakları
◊ Uykusuzluk ya da farklı uyku bozuklukları
◊ Sinirlilik, huzursuzluk, gerginlik, depresyona benzer ruhsal değişimler gibi duygusal değişiklikler
◊ Cinsel istek azalması gibi cinsel sorunlar
En etkili çömelme egzersizi nasıl yapılır?
Sağlam bir sandalyenin 20-30 cm önünde durun (sandalye sıkıntıya düştüğünüzde oturmanız için lazım olabilir). Ayaklarınız omuzlarınızdan biraz daha açık dursun. Belinizle hafifçe öne doğru eğilin. Ağırlığınızı topuklarınıza verin ve yavaşça çömelme pozisyonuna geçin. Kalçanız sandalyeye hafifçe değsin, sonra da yavaş yavaş kalkın. Her çömelme hareketi için kendinize ortalama 6 saniye zaman verin. Hareketi 8-10 kez tekrarlayın. Zaman içinde yeterli gücü kazandığınızda 1-2 dakikalık dinleme araları vererek ikinci ve üçüncü 8-10’luk tekrarı yapın.
Zerdeçal şeker hastalarının işine yarar mı
Zerdeçal özlerinin veya besinlerle daha sık ve bol zerdeçal tüketiminin şeker hastalarında özellikle kan yağ dengesini koruma bakımından doğal bir yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yeni bir çalışmada bu bilgi bir kez daha kanıtlandı. Zerdeçalın aktif maddesi kurkumin de karabiberin aktif maddesi piperinden oluşan özel bir kombinasyonun kullanıldığı bu çalışmada söz konusu kombinasyonun şeker hastalarındaki artmış kalp damar hastalığı riskini azaltabileceği ve bozulmuş kan yağ dengesini iyileştirebileceği gösterildi. Söz konusu çalışma tamamlayıcı tıp dergisinin Mayıs 2017 sayısında yayınlandı.
Paylaş