Doğuştan Kalça Çıkığına Dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Doğuştan Kalça Çıkığına Dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 11:34

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Burak Önvural, doğuştan meydana gelen kalça çıkığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Doğuştan kalça çıkığının, çocuklarda sık görülen, erken anlaşılıp tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara yol açabilen ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Burak Önvural, “Ortopedik cerrahinin en ciddi hastalıklarından biri olan doğuştan kalça çıkığı, kalça eklemindeki top (femur başı) ile yuva (asetabulum) ilişkisinin değişik derecelerde bozulmasıdır. Kalça başı yuva içerisinde yeteri kadar gelişmemiştir ve bu sebeple kaymaya eğilimlidir. Bu hastalıkta bir başka deyişle uyluk kemiğinin üst ucu kalça ekleminin kapsülünden dışarı çıkar. Bebeğinizde böyle bir sorun olması durumunda bunun erken tespiti ve kalıcı tedavisi son derece önemlidir. Bu hastalık çoğunlukta doğuştan olsa bazı özel durumlarda, özellikle spastik çocuklarda sonradan da gelişebilir” dedi.
Doğuştan kalça çıkığının daha çok kızlarda ve ilk doğumda olduğunu ifade eden Dr. Burak Önvural, “Bazı bölgelerde daha sık görülür, özellikle kundak kullanımı görülme sıklığını artırmaktadır. Türkiye’de özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde sık görülür. Ortalama olarak her 300-400 doğumda bir rastlanmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik, hormonal, mekanik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bebeklerin yüzde 40’ında çift taraflı çıkık mevcuttur. Kızlarda erkeklere oranla altı kat daha sık görülür. Kundaklama, bebeği ayaklarından tutarak baş aşağı sallama gibi uygulamalar eğilimi olan bebeklerde kalça çıkığına yol açabilir. Bu nedenle böyle geleneksel uygulamalardan kesinlikle kaçınmak gereklidir” diye konuştu.
Dr. Burak Önvural, doğumsal kalça çıkığı açısından riskli bebekleri ise şöyle sıraladı:
“Ailede kalça çıkığı hikayesi olması, makat gelişi ile doğan bebekler veya anne karnında gebeliğin sonuna kadar başı yukarıda olacak şekilde kalan bebekler, İlk doğum ve kız çocuk, bu hastalık açısından aileyi ve doktoru uyarıcı nitelikte olmalı ve gerekli tanı testleri çocuk doğar doğmaz yapılmalıdır."
DOĞUMSAL KALÇA ÇIKIĞI NASIL TESPİT EDİLİR?
Dr. Burak Önvural kalça çıkığının tespiti konusunda şunları kaydetti:
"Kalçada mevcut olan bir sorunu bakar bakmaz görmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle bebek doğduktan sonra aile mutlaka kalça muayenesi için ortopedi doktoruna başvurmalıdır. Kalça muayenesi elle yapılır. Doktorunuz bebeğinizin kalçalarını muayene ederken uyluk kemiklerini nazikçe çekerek ve iterek kalça ekleminde gevşeklik olup olmadığına bakar.
Eğer bebeğiniz yeni doğmuş ise ve sorun çok ciddi değil ise bir ay sonra tekrar kontrol muayenesi yapılacaktır. Ancak sorun daha ciddi ise veya kontrol muayenesinde bir sorun tespit edilirse ek tanı yöntemlerine başvurulur. Eğer kalça ultrasonu ya da röntgende problem tespit edilirse acilen tedaviye başlamak gerekir. İlk 6 ayda tedavisine başlanan bebekler gelecekte maruz kalacakları olası ameliyatlardan kurtarılmış olur.
Kalçadaki sorunların büyük bir kısmı ilk 6 ay içinde ’’Pavlik Bandajı’’ ile tedavi edilebilir. Bu bandaj bebeğinizin dizlerini birbirinden ayırarak karnına doğru çekilmesini sağlar. Bu bandaj ile tedavi edilen bebeğiniz her hafta doktorunuz tarafından kontrol edilecek ve uyluk kemiğinin kalça eklemi içerisine yerleşip yerleşmediği gözlenecektir ve eğer yerleşmişse bu bandaj gece gündüz 2-3 ay kadar daha kullanılacaktır."
NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALISINIZ?
"Bebeğiniz kalça çıkığı açısından riskli grupta ise ve ultrasonografi kontrolü yapılmadıysa, Bebeğinizin bacaklarının boyu birbirine eşit değilse, Yürümeye başlayan bebeğinizde topallama fark ediyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. Unutmayın ki kalça çıkığı günümüzde erken tespit edilebilir ve kolaylıkla önlenebilir bir hastalıktır, yeter ki bu konuda bilinçli olalım.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!