Paylaş
“Anneliğin keyfini ve heyecanını doyasıya yaşarken, yeni doğan bebeğinizle karşılaşacağınız durumlarda sakin olmalısınız” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. R. Süha Ünüvar annelerin hayatını kolaylaştıracak önerilerini sıraladı.
* Doğumevi veya hastaneden çıkmadan, anne kendine gelir gelmez bebekle direk teması sağlanmalıdır. Bunun anne sütünün gelişine katkısı çok fazladır. Sezaryen ile doğumda sütün gelmesi, normal doğuma göre biraz geç olabilmektedir. Stres yapmadan, sabırla bebeğin anne sütünü alması sağlanmalıdır.
* Olanak varsa ilk kontrolün mutlaka bebek hastaneden çıkmadan önce yapılmasını sağlamak gerekir. Yeni doğmuş bir bebeğin, muayene edilmeden doktor gözetiminden çıkarılması ciddi bir eksikliktir.
* Hastaneden çıkmadan önce “Hepatit B“ aşısının yapılmasını gerekir. Ayrıca göbek pansumanının nasıl yapılacağını mutlaka öğrenmelisiniz.
* Artık hastanelerde bütün yeni doğan bebeklere kalça ultrasonu yapılmaktadır. Bunun ihmal edilmemesi gerekir. Ayrıca yeni doğan bebeğe mutlaka işitme testi, tiroid fonksiyon testleri, fenilketonüri hastalığının testlerinin hastanedeyken yapılması gerekir.
* İlk gün muayenesinden sonra bebeğin (eğer hala hastanede kalma durumu devam ediyorsa) 3. gün de mutlaka doktor kontrolü yapılması gerekir. Fizyolojik denen sarılıklar doğumun 3. gününden sonra netleşir. Olası kalp hastalıkları 0-10 gün içinde netleşir. Anneler “benim çocuğuma olmaz” dememeli, bütün ihtimalleri düşünerek kontrolleri yaptırmalılar.
* Yeni doğan bebeğin ev ortamındaki bakımı için bulunduğu odanın nemli olması sağlanmalıdır. Yeni doğan bebeğin, misafirlerin kucağına verilmemesini, bebeğin üşür endişesiyle sıkı sıkı giydirilmemesini, pişik oluşumunun önlenmesi için cilt bakımına dikkat edilmesini özellikle öneriyorum.
* Yeni doğan bebek anne sütü ile doyuyorsa, ekstra mama veya şekerli su verilmemelidir. Bebekte ilk aylarda haftada ortalama 200-300 gram ağırlık artışı oluyorsa bu yeterlidir. Gaz olmaması için emzirirken her 5-6 dakika memeden ayırarak, ağızdan yuttuğu havanın çıkmasını sağlayın.
* Göbek bakımını hastane görevlilerinin gösterdiği biçimde, düzenli olarak yapılmasını öneriyorum. Her ne kadar bazı hastanelerde göbek bakımı yapmanın gerekli olmadığı söylense de, göbek bir kere enfeksiyon alınca tedavinin zor olması nedeni ile en azından alkol uygulayarak günde 2 kere pansuman yapılmalı. Alkol göbeği kurutarak zamanında düşmesini sağlar. Göbek bağı 7-10 gün içinde düşmezse, kanama veya akıntı varsa mutlaka doktorunuza danışarak müdahale edilmesini sağlamalısınız.
Paylaş