Çölyak hastalığı konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla yeni bir sosyal sorumluluk projesinin hayata geçiren Eti, 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ile birlikte çölyak hastaları için geliştirdiği Pronot ürün gamını genişletti.
Çocukluğumda yer etmiş tatlıları hem pastanemde hazırlayıp sunmayı hem de tadarak o nostaljiyi yaşamayı çok seviyorum. Muzlu rulo, rokoko, ekler, pürüzyen bunlardan sadece birkaçı... Evde kendi nostalji turunu atmak isteyenler için hepsinin tariflerini hazırladım.
#TatlıKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇayKestaneli brownie ve portakal parçacıklı kestane muhallebisini en az kestane şekeri kadar seviyorum. Haşlanmış kestaneleri yağsız tavada kavurup yeşillikli bir salatanın üzerinde kruton yerine kullanmayı da... Tavuk suyuna pişirdiğim kestane çorbası da bugünlerde sık yaptığım diğer tariflerden.
#BrownieMerhabalar sevgili dostlar. Acısıyla tatlısıyla, iyisiyle kötüsüyle, hüznüyle mutluluğuyla bir senenin daha sonuna geldik. Eminim ki aramızda yılbaşını sıradan bir gün sayanlarımız ve herhangi bir özel hazırlığa gerek duymayanlarımız da vardır fakat ben “yeni yıla ancak enfes yılbaşı sofralarıyla girilir” diyenlerdenim. Bunun için de benim gibi düşünen ve yeni yıla lezzetli bir başlangıç yapmak isteyen hatırı sayılır bir kitlenin olduğunu varsayarak yine enfes öneriler hazırladım.
#2023 Yılbaşı MenüsüVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganPaketini açınca buram buram yayılan kokusu, damağımızda bıraktığı o yoğun tadıyla gerçek çikolatanın keyfini yaşatan bitter gibisi yok... Favorimiz sütlü ya da beyaz olsa bile fark etmez; artizan çikolatalar yapmak, rengiyle iç ısıtan bir brownie pişirmek ya da sevdiklerimizin aklını başından alacak dev bir çikolatalı pasta hazırlamak için bitter çikolatanın gücüne ihtiyacımız var!
#Çikolataİnce belli bardakta içilen çayımızın yeri ayrı... Simit-peynirin de vazgeçilmez tamamlayıcısı, mükellef bir kahvaltının da... Saatler akşamüstünü gösterdiğindeyse çay bu kez masanın ana kahramanı oluyor, yanına sayısız lezzet sıralanıyor. Kuru pastadan galetaya, mekikten ponçiğe en iyi çay eşlikçilerini sunan adresleri jürimiz seçti.
#KurabiyeGörüntüsüyle ve tadıyla sevdiklerinizin gönlünü kazanacak elmas kurabiye kakaolu ve kakaosuz seçenekleriyle sohbetlerinize tat katıyor. Dilerseniz orta bölgesine çikolata sosu da hazırlayarak sunabileceğiniz elmas kurabiye tarifi, malzemeleri hemen aşağıda...
#Elmas KurabiyeTatlılar, yapıldıkları malzemelere göre üç gruba ayrılır. 1- Sütlü tatlılar 2- Şerbetli Tatlılar 3- Çikolatalı Tatlılar. Ülkemizde en çok tüketilen sütlü tatlıların başında sütlaç ve kazandibi geliyor. En çok tercih edilen şerbetli tatlılar ise baklava ve şekerparedir. Puding ve Maple Taffy ise dünya genelinde en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. En çok sevilen tatlıların isimler nelerdir? Tatlıların Türkçe ve İngilizce isimlerini derledik.
Evde kendi yaptığınız atıştırmalıkların yerini hiçbir şey tutmaz. Büyük motivasyonla ve özenle sevdiklerinize hazırladığınız tariflere yenilerini eklemek istiyorsanız sizi buraya alalım. Mutfağınızda kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz motive eden 4 atıştırmalık tarif hazırladık!
#FantaGerçekten her şart ve koşulda beni delirtiyor :) Kestane şekerinden bahsediyorum. Ne çocukluğumda ne gençliğimde peşimi bıraktı. Ne zaman yolum Bursa civarına düşse, aklıma ondan başkası gelmez. Çikolata kaplı olanlarını da bir ayrı severim. İçi püre gibi olmayacak ama hafif iri parçalılardan. Anlatırken bile tadı damağımda... Bayılırım!
#Kestane ŞekeriTadı, aroması ve damağınızda bıraktığı enfes dokusuyla çikolata, neredeyse hepimiz için yerken aşka dönüşüyor. Verdiği bu tartışmasız hazzın yanında ham haliyle çikolata aynı zamanda beyin fonksiyonlarını, kalp sağlığını iyileştiriyor ve tansiyonu da dengeleyici bir özellik taşıyor. Ancak yapay tatlandırıcılar ve yağlarla birleştiğinde etkisini kaybederken bir de hızla kilo almamıza neden oluyor. Bu nedenle çikolata alırken en az yüzde 70 kakao içerikli olmasına dikkat etmeniz gerekiyor, yani ne kadar acı olurlarsa o kadar iyi ve sağlıklı! Sizin için bu acı hissi gidermeniz ve tatlandırmanıza faydalı olacak sağlıklı karışımları derledik.
#ÇikolataBeş çayı denilince ilk akla gelen lezzetlerden biri de çeşit çeşit kurabiyeler oluyor. Hem çay hem de kahveyle çok yakışan kurabiye tariflerinden birini derledik: Islak kurabiye. Şekerli suya batırılmasıyla hazırlanan ıslak kurabiye, kakao düşkünlerinin bir numaralı tariflerinden olacak. Peki, kurabiye nasıl yapılır? İşte, adım adım ıslak kurabiye tarifi
#Kurabiye Nasıl Yapılırİncecik hamur içinde alabildiğine akışkan çikolatadan oluşan İzmir bombası, namını Türkiye’nin dört bir yanına sardı. Her evde bulunan malzemelerle yapılabilen İzmir bombasının püf noktası pişirme süresinde gizli. İzmir bombasını süresinden fazla pişirmek akışkan yapısını bozacaktır. Peki, İzmir bombası nasıl yapılır?
#İzmir BombasıDondurma özellikle yaz aylarında küçük büyük herkesin vazgeçilmezlerinden. Ana malzemesi süt olduğundan tam bir protein ve kalsiyum deposu. Ancak son dönemde yaygınlaşan hazır paketli dondurmaların raf ömrünü uzatmak için içlerine eklenen katkı maddeleri, birçok kişinin kafasını kurcalıyor. Evde doğal malzemelerle mis gibi bir dondurma yapma arayışı da gittikçe yoğunlaşıyor. Siz de bu arayış içinde olanlardansanız, aşağıda yer alan püf noktaları ve tarif çok işinize yarayacak. İşte uzmanların da önerdiği, ev yapımı dondurma tarifi…
#Dondurma Nasıl YapılırKallavi kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde "Vezir ve sadrazamların giydikleri bir tür kavuk" ve "Çok iri, kocaman" diye geçiyor. Aynı zamanda şık ve göz doyuran yemeklerin bulunduğu zengin sofralar için de kullanılan bir sıfat. Ancak kallavi aynı zamanda Edirne mutfağına ait bir kurabiyenin de ismi. İçinde un, tuz ve yağ olmayan bu kurabiyeyi siz de evinizde yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler ve kallavi kurabiyenin yapılışı hemen aşağıda…
#Kallavi NedirKozalak tatlısı, kısa sürede az malzemeyle hem çok lezzetli hem de görüntüsü muhteşem lezzetler ortaya çıkarmak isteyenlerin favori tarifleri arasında yer alıyor. Birkaç basit malzemeyle kısa sürede yapılabilen ve tatlı krizlerine karşı gerçekten çok başarılı bir silah olan kozalak tatlısını siz de evinizde kolayca yapabilirsiniz. Tarifini ve püf noktalarını hemen aşağı yazıyoruz. İşte kozalak tatlısının tüm detayları...
#Kozalak TatlısıGünlük hayatımızda sevdiğimiz insanları nitelemek için kullandığımız 'ponçik' aslında bir tatlı çeşidi. Polonya mutfağının bir ürünü olan ponçik için tart hamurunun şerit biçimde açılıp, içine kuru üzüm konur ve rulo yapılır. İşte, ponçik için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları
#Ponçik Nedir