Ponçik nedir? Ponçik tarifi
Günlük hayatımızda sevdiğimiz insanları nitelemek için kullandığımız 'ponçik' aslında bir tatlı çeşidi. Polonya mutfağının bir ürünü olan ponçik için tart hamurunun şerit biçimde açılıp, içine kuru üzüm konur ve rulo yapılır. İşte, ponçik için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları
Ponçik, kruvasana benzeyen bir çeşit tatlıdır. İçine sarı veya kakaolu krema ya da reçel konulabilir. Polonya'nın geleneksel mutfağında yer alır. Rusya ve Ukrayna'da da yapılıp sıkça tüketilmektedir. Ülkemizde de el yapımı unlu kurabiye olarak bilinmektedir.
Hamuru için
• 1 su bardağı ılık süt
• 1 yemek kaşığı kuru maya
• 2.5 yemek kaşığı toz şeker
• 4 su bardağı un
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yumurta
• 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Dolgusu için
• Orman meyveleri reçeli
Üzeri için
• Pudra şekeri
PONÇİK NASIL YAPILIR?
Ilık süt, maya ve toz şekeri geniş bir karıştırma kasesine alın. Maya tamamen eriyinceye kadar bekletin. Kalan malzemeleri ilave edip pürüzsüz kıvamlı bir hamur elde edecek şekilde yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp bir saat kadar dinlendirin. Mayalanan hamuru iki eşit bezeye ayırın. Bezeleri unlanmış tezgah üzerine alarak bir merdane yardımıyla yuvarlak açın. Yuvarlaklardan sekiz eşit üçgen kesin. Üçgenlerin içine birer tatlı kaşığı kadar marmelat koyup rulo şeklinde sarın. Ruloları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
BU TATLIYI DA ÇOK BEĞENECEKSİNİZ: ÇİKOLATALI MİLFÖY BOMBASI