"Kızım, montunun önünü kapat!" "Oğlum şapkan nerede senin?" Bu sözleri kendi ebeveynimizden de çevremizden de sık sık duymuşuzdur. Karşılığında gelen cevap da hep aynıdır: "Üşümüyorum ben!" Bilim insanlarına göre gerçekten de çocuklar yetişkinler kadar üşümüyor. Peki neden dışarıdaki soğuğu daha az hissediyorlar? Bunun sebebi çok hareketli olmaları değil, kahverengi yağ! Peki kahverengi yağ nedir? Neden çocuklarda daha çok bulunur? Vücuttaki kahverengi yağı artırmak için neler yapmak gerekir? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkSirkeyle ilgili gerçekleri okumaya hazır mısınız? Yıl boyu muhtelif mazeretlerle yedik, içtik, dolduk, taşıyoruz. Neredeyse herkeste sihirli bir iksir arayışı var. Sirke bir sihirli iksir midir, değil midir? Gerçekten sihirli iksir var mıdır? Çok önemli bir örnekle başlayalım…
#Sirkeli SuMetabolizma; vücudumuzda gece gündüz çalışan bir sistem. Hepimizde mevcut olan; kimimizde hızlı, kimimizde daha yavaş çalıştığını bildiğimiz doğal bir düzen. Aktif bir şekilde çalışan metabolizmayı, kendisine gün boyu gönderilen yiyeceklerden elde ettiği kaloriyi kusursuz biçimde kullanabilen bir makineye benzetebiliriz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sinem Usuk, 6 adımda metabolizmayı canlandırmanın yollarını açıkladı.
#BeslenmeTüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte bilim o kadar ilerledi ki her geçen gün aklımıza hayalimize sığmayan yeni gelişmeler yaşanıyor. Peki, diyet ve spor yapmadan istediğimiz kiloya ulaşmamızı sağlayacak bir mucize yakında keşfedilir mi acaba? Bilim insanları kronik ve metabolik hastalıklarla ilgili müthiş çalışmalar yapıyor. Belki de yakın zamanda tek bir hap içerek kilolarımızdan ve metabolik hastalıklardan bir çırpıda kurtulabilmemiz an meselesidir.
#Gökhan HotamışlıgilTüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte bilim o kadar ilerledi ki her geçen gün aklımıza hayalimize sığmayan yeni gelişmeler yaşanıyor. Peki, diyet ve spor yapmadan istediğimiz kiloya ulaşmamızı sağlayacak bir mucize yakında keşfedilir mi acaba? Bilim insanları kronik ve metabolik hastalıklarla ilgili müthiş çalışmalar yapıyor. Belki de yakın zamanda tek bir hap içerek kilolarımızdan ve metabolik hastalıklardan bir çırpıda kurtulabilmemiz an meselesidir.
#ObeziteHarvard Üniversitesi bünyesinde genetik ve kompleks hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi’nde Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil yönetiminde çalışmalar yürüten araştırma ekibi bu kez kolesterolün zararlı etkilerine karşı hücreleri savunan Nrf1 molekülünün kahverengi yağ dokularının da dejenerasyonunu önlediğini keşfetti.
#Sabri ÜlkerHava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, kısa süreli de olsa insan vücudu üzerinde birçok etkiye yol açıyor. Özellikle yaşlıları ve belli sağlık sorunu olan kişileri tehlikeye atan bu durum, ölüme kadar varan ağır sonuçları beraberinde getiriyor. Peki soğuktan etkilenen organlar hangileri? Nasıl risklerle karşı karşıyayız?
#Soğuk HavaEtlerin hangilerinin daha yağlı, hangilerinin protein değerlerinin daha yüksek olup kas yapımına destek verdiğini merak ediyor musunuz? Sorunun cevabı bu haftaki yazımızda. Şimdiden ruhunuz ve bedeninizi sağlık ve şifa ile beslediğiniz, her şeyin kararında olduğu mutlu bayramlar dileğiyle...
#Yelda BaşaranTen renginin bir diğer ismi de cilt rengidir. Bu cilt rengi insan vücudundaki melanin miktarına bağlı olarak oluşmaktadır. Bu renkler siyah renkten beyaz renge kadar değişkenlik göstermektedir. İnsanın genetiğinden kaynaklanan ten renklerinin tam olarak evrimsel sebepleri bilinmemektedir. İnsan cildinin en üst tabakası vardır. İşte bu tabaka renksizdir. Ten renkleri ve isimleri nelerdir, ten rengi özellikleri hakkında tüm detayları sizler için derledik.
Doğumdan sonra bebekler için önemli olan anne sütü salgılanmaya başlar. Anne sütü bebeklerin gelişimi açısından çok önemlidir. Bu anlamda karşımıza kolostrum çıkmaktadır. Peki, kolostrum nedir, ne işe yarar? Kolostrumun özelliği nedir, hangi vitaminlerde bulunur? Sizlere kolostrum hakkında merak edilenleri yazımızda derledik.
Servi ağacı; halk arasında servi yahut selvi olarak isimlendirilir. Bu ağaç türü daha çok nemli topraklarda yetişir. Servi ağacının sahip olduğu ortalama ömrü 2000 yıldır. Sizin için Servi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Servi ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi şeklindeki tüm konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
Sivilceler iyileşirken ciltte çukur ya da lekelenme tarzında izler bırakarak iyileşir. Sivilce izleri kozmetik bir sorun oluşturmasının yanında ruh sağlığını ve sosyal hayatı da olumsuz yönde etkileyebilir. Zamanla can sıkıcı bir hal alan sivilce izlerini geçirmek için kullanılan yöntemler; sivilcelerin büyüklüğü ve yaygınlığıyla ilgilidir. Seçilecek yöntem de buna göre belirlenir.
#Sivilce İzleriSabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından Harvard Üniversitesi’nde, 29-30 Mayıs tarihlerinde Sabri Ülker Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen II. Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu, Nobel Tıp Ödülü sahibi konuşmacılarıyla bilim dünyasında ses getirdi.
#Harvard Üniversitesi15 ülkeden 90 projenin katıldığı ‘27’nci İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması’ sonuçlandı. Liselilere yönelik düzenlenen yarışmada öğrenciler fizik, kimya ve biyoloji alanında projeleriyle yarıştı. Ödüller ulusal ve uluslararası kategorilerde verildi.
#27’Nci İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri YarışmasıVücudumuzun düşmanı, kilolarımızın bir numaralı nedeni yağ hakkında suçlayıcı olmadan önce hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız olacağını düşündük. Aslında kendisinin bazı çeşitleri bulunuyor, yakılması farklı ortamlara ve olaylara bağlı şekilde ilerliyor ve kaloriyle aralarında çok ciddi ve komplike bir ilişki bulunuyor. Gelin yağla ilgili mitlere birlikte bakalım.
#SağlıkVücudumuzun düşmanı, kilolarımızın bir numaralı nedeni yağ hakkında suçlayıcı olmadan önce hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız olacağını düşündük. Aslında kendisinin bazı çeşitleri bulunuyor, yakılması farklı ortamlara ve olaylara bağlı şekilde ilerliyor ve kaloriyle aralarında çok ciddi ve komplike bir ilişki bulunuyor. Gelin yağla ilgili mitlere birlikte bakalım.
#Vücut YağlarıVücudumuzun düşmanı, kilolarımızın bir numaralı nedeni yağ hakkında suçlayıcı olmadan önce hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız olacağını düşündük. Aslında kendisinin bazı çeşitleri bulunuyor, yakılması farklı ortamlara ve olaylara bağlı şekilde ilerliyor ve kaloriyle aralarında çok ciddi ve komplike bir ilişki bulunuyor. Gelin yağla ilgili mitlere birlikte bakalım.
#Vücut Yağı