Güncelleme Tarihi:
Ten rengi konusunu günlük yaşamımızda da tartışmış ve konuşmuş olabiliriz. Hatta çevremizden esmer ten rengi ya da beyaz ten rengine sahip gibi söylemlere sıklıkla rastlamış olabiliriz. Bu ten renklerinin anne ya da babadan geldiğini de bilmekteyiz. İşte bu durum bizlere ten renklerinin genetik faktörlere bağlı olduğunu da göstermiştir.
Ten Renkleri Ve İsimleri Nelerdir?
Ten renklerini insandaki melanin miktarının belirlediğini söyledik. O halde ten renkleri ve isimlerine geçmeden önce melanin ne demek bunu bilelim. Genellikle kahve rengi ve sarı olan suda erimeyen fazla yoğunlaştığı taktirde de karşımıza kara renk olarak çıkan pigmentin ismi melanindir.
Melanin aslında üç kahverengi pigmentten bir tanesidir. Diğer ikisinin ismi ise hemosiderin ve lipofuscin olarak bilinmektedir. Melanin pigmentlerinden olan eumelanin tene siyah ya da kahverengi rengini verir. Melanin pigmentlerinden olan pheomelanin ise tene sarı ve kırmızı rengi verir.
Bu bilgiden hareketle anlayacağımız ten rengi kahverengi ve siyah ola insanların yani koyu renk olan kişilerin cildindeki eumelanin üretimi fazladır. Tenleri açık renk olan insanlarda ise ciltlerindeki pheomelanin miktarının fazla olduğu söylenmektedir.
Birbirinden çeşitli olan ten renklerinin isimleri şöyle sıralanmaktadır:
Buğday
Bronz
Esmer
Beyaz
Her insanın ten rengi aslında aşağı yukarı bellidir. Cilt derisi çok koyu olan insanlara esmer deriz. Cilt derisi oldukça açık olan kişilere de beyaz deriz. Cilt derisi hafif kırmızımsı ise bronz diyebiliriz. Cilt derisi esmer kadar koyu olmayan ve beyaz kadar da açık olmayan tam ortada kalan kişilere de buğday diyebiliriz.
Ten Rengi Özellikleri Hakkında Bilgi
Buğday, bronz, esmer ve beyaz gibi ten renklerinin birbirinden farklı özellikleri vardır. Bu özellikler sayesinde bir kişinin esmer mi yoksa buğday tenli mi olduğunu anlarız. Hatta bazı kişisel gelişim uzmanları genetik olarak bizlere gelen bu ten renklerinin kişilik özelliklerimizin belirlenmesinde de etkili olduğunu söylemektedir.
Esmer ten renginin özellikleri arasında güneşin zararlı etkilerine karşılık doğal filtre görevi görmeleri gelmektedir. Bunun nedeni ise ciltteki yoğun renk pigmentleridir. Ülkemizde de esmer renkli insanlar oldukça çoğunluktadır. Esmer ten renklerinin bir diğer özelliği de ciltlerinin diğer ten renklerine göre daha kolay bir şekilde sarkmasıdır. Esmer ten rengi gevşemeye meyillidir. Bu gevşeme ve gerginlik çoğu zaman esmer tenli insanların kilolarına bağlıdır. Kilosu fazla olan esmer tenli insanlarda cilt yağ dokusu da fazladır. Bu sayede cilt gergin kalabilir.
Öncelikle bilinmesi gereken buğday ten renginin beyaza yakın olmasıyla beraber hafif kavruk görünmesidir. Yani buğday renk aslında beyaz ve esmer ten rengi arasında kalmaktadır. Bu sebepten dolayı da buğday ten renginde sarı renk pigmentleri daha etkindir. Hafif kavrukluğu veren bu sarı renk tonlarıdır. Esmer tenin biraz daha açığı buğday ten olarak anlatılmaktadır. Buğday tenlilere halk arasında kumral da denmektedir. Saç renkleri de ten renklerine göre belirlenmiştir. Buğday ten renkleri yazın güneşe çıktığında esmerleşir. Kışın ise güneş olmadığından dolayı daha beyaza yakın bir hal almaktadır.
Bronz ten rengi ise esmerin kızarmış halidir diyebiliriz. Bu ten renginde siyahlıktan çok kırmızı renk pigmentleri daha etkindir. Sanki esmerin güneşte yanmış halidir. Bu durumdan dolayı bronz ten rengi dışarıdan çok sağlıklı gözükür. Bronz ten renginde hafif pembelik de aktiftir.
Beyaz ten rengi esmer ten renginin tam zıt rengidir. Beyaz ten rengi en açık ten renkleri arasındadır. Bu ten rengi yazın güneşe çıktığında direk olarak kızarma yaşamaktadır. Bu yüzden de hassas bir ten rengidir diyebiliriz. Beyaz ten rengi daha çok kış mevsimine uygundur. Bu ten rengini güneşin zararlı ışınlarından korumak önemlidir. Aynı zamanda beyaz ten renginde sivilce gibi cilt sorunlarına daha sık rastlanmaktadır.