Geçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#Mutfakİkilemli soruların bu haftaki konuğu oyuncu Rojda Demirer. Eğer televizyondaki halini beğeniyorsanız bilin ki hiç fotojenik biri değil, gerçek hayatta çok daha alımlı ve güzel bir kadın. Ona sorarsanız hayatı bir romantik komedi: “Âşık olduğumda beni dışarıdan izleyen arkadaşlarımın çok eğlendiği doğrudur...”
#Rojda Demirerİkilemli soruların bu haftaki konuğu oyuncu Rojda Demirer. Eğer televizyondaki halini beğeniyorsanız bilin ki hiç fotojenik biri değil, gerçek hayatta çok daha alımlı ve güzel bir kadın. Ona sorarsanız hayatı bir romantik komedi: “Âşık olduğumda beni dışarıdan izleyen arkadaşlarımın çok eğlendiği doğrudur...”
#Rojda Demirerİf diyeti, sıklıkla araştırılan diyetlerden biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan diyetler arasındadır. bu bakımdan İf diyetinin ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl yapıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. İf Diyeti nedir? Nasıl yapılır? Ne kadar süre yapılmalıdır? İf diyeti listesi hakkında tüm detayları derledik.
#İf DiyetiBahar doğayı olduğu gibi mutfakları da hareketlendiriyor. Ege’de birbirinden farklı otlar, Karadeniz’de kalkan, Antep’te kahvaltıyı şölene dönüştüren sahan kaymağı, Antalya’da oğlak köftesi; sadece bu mevsimin tatları… Baharda yapılabilen bazı yemekler yöreden yöreye değişiyor, bize de bu mevsimi kaçırmamak düşüyor.
#HürriyetÖzellikle İspanyol mutfağından çıkan süt reçeli sağlamış olduğu faydalar ile son dönemlerde öne çıkıyor. Sadece sağlık açısından değil aynı zamanda lezzetli yana ile de dikkat çektiğini söylemek mümkün. Ege süt reçeli faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Süt reçeli ne işe yarar, kahvaltıda yenir mi detayları ile derledik.
Brunch kelimesi, son zamanlarda çok sık kullanılan ve çok merak edilen kelimeler arasında yer alıyor. Öğle kahvaltısı şeklinde de özetleyebileceğimiz bir kavram olan brunch, hafta sonlarının vazgeçilmez etkinliğidir. Özellikle de çalışan ve sabahları erken saatlerde kalkan kişilerin, en çok sevdiği hafta sonu etkinliğidir. Brunch nedir, ne anlama gelir sizler için derledik.
Geçenlerde ilk kez ‘ot ve meyve safari’si yaptım. Prens Adaları’nın tepelerinde yürürken heybemi kilolarca dağçileği, yabani pazı, yabani sarımsak ve kayakoruğuyla doldurdum. Kayakoruğunun salatasını yapabilir, turşusunu kurabilir veya yemeklerinize katabilirsiniz. Yabani sarımsaklarıysa bir tavada tereyağı ve yumurtayla buluşturmanızı öneririm. Ortaya öyle bir lezzet çıkıyor ki; eminim, kahvaltıda böyle bir şey yemediniz!
#ZeytinPek çok kişinin en sevdiği hayvanlar arasında çeşitli kuş türleri bulunuyor. Bu nedenle bu hayvanlar hakkında çeşitli araştırmalar yapılması da çok normaldir. Keklikle doğada rahat bir şekilde yaşayabilen bir yabani hayvan olarak bilinir. Keklik kuşu nedir, ne yer ve nasıl beslenir detayları ile derledik.
#Keklik KuşuÇayın iyisi Çin’deyse gidip tadıyor, peynirin peşinde yayla yayla gezip belgeseller hazırlıyor. Yediği kadar içtiği de önemli: Gastronomi yazarlarımızdan Ebru Erke, Türkiye’nin nadir su someliyelerinden biri. Diğer gurmelerden farkı, aynı zamanda gıda mühendisi olup bu zeminden şaşırtması: “Hiçbir köyde öyle içinde 30 çeşit malzeme olan serpme kahvaltı göremezsiniz.”
#Ebru ErkeÇayın iyisi Çin’deyse gidip tadıyor, peynirin peşinde yayla yayla gezip belgeseller hazırlıyor. Yediği kadar içtiği de önemli: Gastronomi yazarlarımızdan Ebru Erke, Türkiye’nin nadir su someliyelerinden biri. Diğer gurmelerden farkı, aynı zamanda gıda mühendisi olup bu zeminden şaşırtması: “Hiçbir köyde öyle içinde 30 çeşit malzeme olan serpme kahvaltı göremezsiniz.”
#Ebru ErkeBoy boy afişleri billboard’ları süslüyor, gösterileri kapalı gişe oynuyor. Komedyen Kaan Sekban’ın 150 gösterisini 6 ülke, 34 şehirde yaklaşık 100 bin kişi izledi bugüne kadar. İkilemli sorularla sevilen komedyenin özel hayatını kurcaladım biraz. Kinci değil ama fil hafızalı çıktı: “Asla unutmam ama genelde hep affederim. Ha bir daha eskisi gibi olur muyum, o çok zor.”
#Kaan SekbanBoy boy afişleri billboard’ları süslüyor, gösterileri kapalı gişe oynuyor. Komedyen Kaan Sekban’ın 150 gösterisini 6 ülke, 34 şehirde yaklaşık 100 bin kişi izledi bugüne kadar. İkilemli sorularla sevilen komedyenin özel hayatını kurcaladım biraz. Kinci değil ama fil hafızalı çıktı: “Asla unutmam ama genelde hep affederim. Ha bir daha eskisi gibi olur muyum, o çok zor.”
#Yıldız TilbeSosyal medyada onu yüzbinler takip ediyor; yapacakları işlerde, alacakları kararlarda tavsiyelerine kulak veriyor. Bütün bu mesajları derli toplu olarak da hafta sonları Hürriyet okurlarıyla paylaşıyor. Astrolog Dinçer Güner’i bu kez biz “danışan koltuğu”na oturttuk, ikilemli sorularla kendi kendisini analiz ettirdik.
#Ata Demirer“Salçayı, bulguru dışarıdan almaz, kendimiz yapardık” diyen nesil yok artık; yeme-içme alışkanlıklarımız değişti. Ama geleneksel mutfağımızı da yeni nesillere aktarmak gerek. ‘Hikâyeleriyle Türk Mutfağı’ adlı kitap da bunu yapıyor; içinde 15 şehirden 60 yaş üstü kişiler yemek kültürlerini anlatıyor.
#GazetehaberleriKurban Bayramı’nda özellikle artan et tüketimi ve her gün fazlaca yenen tatlılar, sağlığı olumsuz etkiliyor ve kilo alımını kaçınılmaz hale getiriyor. Özellikle kronik sağlık problemleri yaşayanların daha dikkatli olması gerekiyor. Prof. Dr. İsmet Tamer, Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde ve kilo almadan geçirmek için dikkat edilmesi gerekenleri bizler için sıraladı.
#Kurban BayramıTürkiye'nin yemek konusunda öncü illerine bu hafta da devam ediyoruz. Türkiye’nin “lezzet başkenti” Gaziantep’in mutfağı UNESCO tarafından tescilli. Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişini zengin Anadolu gelenekleri ve mutfağıyla harmanlayarak bir araya getirmiş Gaziantep, şu anda sofralarımızdaki birçok ünlü lezzetin çıkış noktası olan bir gastronomi şehri. Gaziantep’e gittiğinizde nokta atışı yapabileceğiniz en nefis lezzetlerin ve en ünlü mekanların listesini aşağıda sizler için derledim.
#GaziantepAdana sokaklarını ağzım açık geziyorum. Ankara’da mıyım, Beyrut’ta mı? Nehir kenarında palmiyelerin koynuna zarifçe uzanan oteller, Seyhan’a bakan villalar Miami’yi andırıyor. Taş Köprü’nün güzelliği, etrafının yoksulluğuysa Bağdat’ı... Kıkır kıkır gülen başörtülü kızlar, hemen arkalarında bir başkası, sanki Selena Gomez ve sokakta klip çekiyor. Dükkânların önünde, modifiye arabalarda artist gibi oturan gençler Bollywood’dan mı fırlamış, Kolombiya’dan mı? Ayrı bir gezegen burası. Adanalı tanıdıklarımın neden böyle delidolu olduğunu anlıyorum içimden gülerek. Alev alev yanıyor bu şehir. Biraz aşağısı sıcacık Akdeniz, yukarısıysa Toroslar’ın gürül gürül akan alüvyonlarıyla yıkanmış Çukurova... Orhan Kemal’in ‘Bereketli Topraklar’ı. Yaşar Kemal’i de püskürtmüş dünyaya, Yılmaz Güney’i de. Adana uzun zamandır ilk kez bir siyasetçisiyle gündeme geliyor. Tamam, son seçimlerin esas yıldızı Ekrem İmamoğlu’ydu, sonra Mansur Yavaş atağa kalktı. Şimdi bu gruba bir isim daha eklendi: CHP’li Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar. Belediye meclisinde, “Ne bakıyon ters ters” demesi, canı sıkılınca “Yeter lo!” diye kesip atması gerilimden illallah eden pek çok insanın yüzünü güldürdü. 26’ncı Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ni bahane edip Zeydan Karalar’ı ziyarete gittik. Siyasetin bu yeni fenomenini ve Türkiye’nin en matrak kentini yakından tanıdık.
#Zeydan Karalar