Dün vefat eden Hıncal Uluç, türü bulunmayan bir gazeteciydi. Siyasetten spora kadar her dalda bilgili ve renkli bir yazardı. Kendisini Cumhuriyet’te spor ve TV yazarlığından tanıdık. Genel Yayın Müdürü Oktay Kurtböke’nin dostuydu, daha doğrusu iki subay arkadaşın gazeteci çocuklarıydı. Hep yakın oldular.
#Hıncal UluçGünümüz çocukları tüketim çılgınlığının içine doğdu. Kullan-at ürünler, çevre kirliliğinin artmasında büyük rol oynuyor. Bu süreçte hepimize çeşitli görevler düşüyor. Hazır yarıyıl tatili de gelmişken evde yapabileceğiniz bazı çalışmaları uzman psikologlar Ceyda Yanar ve Zeynep Yetkin öneriyor.
#ÇocuklarFetullahçı Terör Örgütü'nün finansal yapılanması içinde bulunan ve iflasına karar verilen Bank Asya'nın devlet hazinesine devri için iddianame hazırlandı. Banka aracılığıyla yapılan para aktarmalarında da Şirinler Yöntemi'nin kullanıldığı ortaya çıktı.
#Bank Asya1) Tüketici mağduriyetleriyle gündemde olan İstanbul Bilişim yaklaşık 40 paravan şirket kurdu. 2) Bu şirketler aylık 2 bin TL ödenen, ekonomik durumu iyi olmayan kişiler üzerine kuruldu. 3) İstanbul Bilişim’in sattığı ürünler için faturalar, bu paravan şirketler üzerinden kesildi.
#GazetehaberleriTürkiye’de bir televizyon dizisinin popülerliği setin kurulduğu yere seyircinin ilgisinin artmasıyla ölçülebilir. 80’lerde Kuzguncuk’ta çekilen ‘Perihan Abla’da, 90’larda Çengelköy’ü mesken edinen ‘Süper Baba’ setinde, 2000’li yıllara doğru Samatya’yı ilgi merkezi haline getiren ‘İkinci Bahar’da ve daha onlarca dizide böyle oldu bu. Ancak bu kez bu hal çok daha yoğun yaşanıyor. Pazartesi akşamları milyonları ekran başına kilitleyen ‘Çukur’ dizisi, binlerce insanı Balat’ın tarihi sokaklarına topluyor. Kurulan tezgâhlar, sokakta çalan dizi müzikleri, top parası karşılığında rehberlik yapan çocuklar ve dahası.. İşte adım adım Balat ve ‘Çukur’ turizmi...
#Esnaf LoncalıKitaplar Mehmet Akif Milli Mücadele’ye katılmak için Ankara’ya geldiğini yazar. Bugün kolay ama o günlerde nasıl gelir, kısaca bakalım: Çengelköy’den yaya Üsküdar’a. Faytonla Alemdağı’na. Atlarla İzmit-Adapazarı arasında bir köye. Oradan Gevye’ye. Oradan demiryolu işçilerinin kullandığı dekoville Ankara’ya varır. 10 günde…
#ANKARA7 yıl aradan sonra yazdığı romanı ‘4 3 2 1’ sonrası yorgun ve endişeli. 70 yaşına bastığına, dünyada ifade özgürlüğünün tehlike altında olmasına ve Trump’ın başkan olduğuna inanmakta güçlük çekiyor. Artık daha çok ses çıkarmaya karar veren yazar Paul Auster ile Brooklyn’deki evinde buluştuk.
#Paul AusterTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
“Kur Savaşları” kitabının yazarı ekonomist James Rickards Türkiye’de enflasyonu kalıcı şekilde indirmek için faiz hedefi koymak yerine Euro/TL kurunda bir hedef belirlenmesi gerektiğini söylüyor. Death of Money kitabında dolara olan güvenin çökeceğini öne süren Rickards Türkiye'nin de bundan kötü etkileneceğini söyledi.
#DolarGeçen haftalarda kaybettiğimiz Burhan Doğançay, Türkiye’nin eserleri en pahalı ressam ünvanına sahip olsa da, hep değerinin geç anlaşılmasına sitem etti. Türkiye’de resimden para kazanmanın mümkün olup olmadığını, Doğançay’ın kuşağından, hatta ondan iki yaş daha büyük, Türk resminin bir diğer efsanesi Turan Erol’la konuştuk.
Yılın son gününde bir seyahat bilançosu çıkarmaya ne dersiniz? Bu yıl kaç güzel şehir keşfettiniz, 2012’den hangi unutulmaz hatıralar kaldı geriye? Yekün sizi mutlu etmiyorsa, 2013 için hayal kurmanın tam zamanıdır. “Seyahat Mektupları” yazarı 11 okurumuz yılın unutulmaz gezilerini, 2013 hayallerini anlattı.
Durun, başlığa bakıp da hemen yol haritamı değiştirdiğimi filan düşünmeyin. Bu başlık, Tanrı’ya sık sık sunduğum bir dileğimi sizinle paylaşmak isteğimden doğdu. Dileğimse öyle büyük bir şey değil. Okuyunca, sanırım birçoğunuz benimle aynı duyguları paylaşacaksınız. En azından yüzde 63’ünüz...