Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiKeçiboynuzu genellikle keçiboynuzu ağacının meyvesini veya kabuklarını ifade eder. Keçiboynuzu ağaçları Akdeniz bölgesine ve Orta Doğu'ya özgüdür, ancak ağaçlar artık dünyanın çoğu yerinde bulunmaktadır. Keçiboynuzun faydalarını hemen hemen herkes bilir. Ancak bunun yanı sıra keçiboynuzunun özü de en az kendisi kadar faydalıdır. Peki, keçiboynuzunun özü ne gibi faydalar sağlar detayları ile derledik.
#FaydalarıKakao, dünyada en sevilen tatlardan biridir. Öyle ki neredeyse bağımlılık yapabilir. Kakao tozunun zengin yoğun aroması, smoothie, kahve, süt gibi pek çok içecekle harmanlanabilir. Kakao tozunun inanılmaz lezzetinin yanı sıra daha birçok faydası vardır. Peki, kakaonun faydaları ve zararları nelerdir detayları ile derledik.
#FaydalarıSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıYaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.
#BeslenmeMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#MenopozGünlük hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle doğurganlık şansını artırmanın mümkün olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Betül Dündar; “proteinden zengin karbonhidrattan fakir bir beslenme programı benimsenmeli, ideal vücut ağırlığının sağlanması için mutlaka egzersiz yapılmalı ve kafein tüketimi sınırlandırılmalı” dedi.
#HamilelikEmzirmenin hem anne hem de bebeğe olan faydaları konusu tartışılmaz bir gerçek. Bilimsel çalışmalar her defasında anne sütünün bebeklerin büyüme ve gelişmesi için her dönemde değişen içeriği sayesinde ideal bir besin olduğunu kanıtlamıştır.
#Anne SütüHayatımıza gireli epey oluyor ama popülerliğini hiç kaybetmedi. Önceleri hızla kilo vermek isteyenler tercih ediyordu, artık ‘sağlıklı yaşam’ meraklısı herkesin ilgi alanında. Kimi kamplarına gidiyor, kimi evde uygulamayı tercih ediyor. Ama uzmanlar olası yan etkiler konusunda uyarıyor: “Mutlaka doktorunuza danışın.”
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı’nın gıdada taklit ve tağşiş yapılan ürünleri açıkladığı listede içinde ilaç etken malzemeleri yer alan bitki çayları ve çikolataların satışı birçok yerde sürüyor. Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Ritim bozukluğu nedeniyle ani ölümlere neden olabilirler" dedi. İstanbul polisi de bu tür ürünlere yönelik operasyonlarını sürdürüyor.
#İstanbulTemmuz başında Avusturya’ya gittim. Gidişimin nedeni seyyahlık dürtüleri değil bir sağlık kampına girmekti. Ruhumun doğayla detoks yaptığı ve bir haftada üç kilo verdiğim sağlık tatilinin en güzel yanı, her zaman uygulayabileceğim doğru beslenme reçetesini öğrenmek oldu. Gidemeyecekler için tüm ipuçları aşağıdaki yazımda.
#Saffet Emre TonguçTemmuz başında Avusturya’ya gittim. Gidişimin nedeni seyyahlık dürtüleri değil bir sağlık kampına girmekti. Ruhumun doğayla detoks yaptığı ve bir haftada üç kilo verdiğim sağlık tatilinin en güzel yanı, her zaman uygulayabileceğim doğru beslenme reçetesini öğrenmek oldu. Gidemeyecekler için tüm ipuçları aşağıdaki yazımda.
#DetoksKemikler ergenlik çağında güçlenmeye başlar ve 30’lu yaşlara gelindiğinde güçlenme tamamlanmış olur. 40 yaşından itibaren ise kadınlarda ve erkeklerde yaşa bağlı olarak ağır ağır kemik kaybı başlar. Kemiklerin yoğunluğunun azalması, kemik erimesi olarak nitelendirilir. Günümüzde özellikle kadınların korkulu rüyası haline gelen bu hastalıktan korunmak aslında çok basit.
#Kemik Erimesi