Sevgilisiyle birlikte daha kaliteli vakit geçirmek isteyen kişiler, haftada bir ya da iki kez kitap okuma günleri düzenleyebilir. Daha sonrasında okunan kitaplar üzerine konuşmak, sevgililerin ilişkisini ve iletişimini olumlu yönde etkiler. Sevgiliyle birlikte hangi kitaplar okunabilir? Yazar ve kitap isimlerini türlerine göre listeledik.
Haruki Murakami’nin aynı adlı öyküsünden sinemaya uyarlanan ‘Drive My Car’, sevdiği kadını kaybettikten sonra ruhsal yaralarıyla başa çıkmaya çalışan kederli bir adamı ve onun dertlerine ortak olan şoförünün yaşadıklarını anlatıyor. Ryûsuke Hamaguchi imzalı yapım, Oscar’larda da adından söz ettireceğe benziyor.
#SinemaTürk edebiyatında İkinci Yeni adıyla anılan akımın öncülerinden olan şair Cemal Süreya'nın, hiç yayınlanmamış şiirleri, çevirileri ve özel notları ortaya çıkarıldı. Süreya'nın Köyceğiz'de yaşayan üvey kızı Gonca Uslu, Süreya'dan geriye kalan eserlerin değerlenmesini istediğini söyledi.
José Ortega y Gasset “Kitlelerin Ayaklanması” eserinde, “Tarihin tüm erkeksi çağlarından” bahseder ve şöyle der: “Tarihin tüm erkeksi çağlarının özelliğinin, kadına karşı ilgisizlik olduğunu söylemek zorundayım. Kadın yaşamın dibine itilmiştir, öyle ki uzaklardan bakmak durumunda olan tarihçi onu belli belirsiz görür.”
#Kadın HaklarıBu yazının konusunu özellikle seçtim; çünkü görünen o ki erkeklerin yaptıkları bazı hataları düzeltmeden kadın erkek ilişkilerinde mesafe alamayız. Türkiye’de satılan yüz kitaptan seksen iki tanesini kadınlar satın alıyor, sanat galerilerinde kadınlar var, kültür sanat içeren sergilerde katılımcıların yüzde seksenini kadınlar oluşturuyor, dolayısıyla erkeklerin kendilerini geliştirme anlamında hiçbir çabaları olmadığını açıkça görüyoruz.
#Kadınlar Günüİlk kez 1995’te ‘Gece Kuşu’ programıyla ekrana çıktı. Sivri tarzıyla dikkatleri üzerine çekti, çok geçmeden ekranın önemli figürlerinden biri oldu. Yıllar içinde, şov dünyasının -kendi deyişiyle- ‘kral’ına dönüştü. Şimdi elinizi sallasanız bir krala çarpacağınız görüşünde. Bu duruma içerlemediğini anlatıyor açıkyüreklilikle. İki yıl aradan sonra ekrana dönen Okan Bayülgen’le şov dünyasının yaşadığı değişimi, hayatının dönüm noktalarını, aşka, siyasete bakışını konuştuk.
#OKAN BAYÜLGENİnsanların hayatını kolaylaştırmak, bir türlü bulunamayanı gökte ararken internette bulmak, güzel fikirlere destek sağlamak, yardım çağrısında bulunmak, sesini duyurmak ve tanımadığın kişilere hoşluklar armağan etmek, sosyal medya marifetiyle artık çok kolay.
#Barış Gençer Baykan2015’ten bu yana kadınların olmadığı etkinlikleri, “Tebrikler! Tüm konuşmacıların erkek olduğu bir toplantı’ düzenlediniz” başlığı altında blog’unda ifşa eden Finlandiyalı akademisyen Dr. Saara Särmä, Türkiye’den bir meslektaşına ilham verdi. Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi öğretim üyesi ve çevre aktivisti Barış Gencer Baykan, kadınların davet edilmediği toplantıları derliyor, sosyal medya hesabıyla yeşilgazete.org’da duyuruyor ve bu organizasyonları düzenleyenlere soruyor: Neden kadınlar yok?◊
#Dr. Saara SärmäYılların eskitemediği, ünlü oyuncu Nebahat Çehre, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için iki yıl önce objektiflerin karşısına geçtiği “Alo 183 Kadına Karşı Şiddete Son” sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Sergiye damgasını vuran Çehre, “Bizim ülkemizde sevgisizlik var.” dedi. Detaylar haberimizde…
#Nebahat Çehre