Paylaş
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, denizden katıldığı Yenikapı mitingine yine sadece erkekleri davet etmiş.
Geçen günkü “Sayın oda başkanları kadınlara aranızda yer açın” yazısına konu olan fotoğrafın, aynısı bu kez Yenikapı’da.
Üstelik “Türkiye’nin Yeni Kapısı” logosu altında erkekler aralarında tek kadın olmaksızın bayrak sallıyorlar.
Munyar’ın yazısından Hisarcıklıoğlu’nun, tekneyle mitinge katılmak için Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’ni ve TOBB’dan bazı isimleri davet ettiğini anlıyoruz.
Görüntü için bile olsa mesela TOBB çatısı altındaki Kadın Girişimci Kurulu Başkanı Evrim Aras neden davet edilmez?
Sadece erkeklerin yer aldığı görüntülerin yurt dışındaki Türkiye algısından şikâyet ettiğimiz bir dönemde ülke imajına zarar verdiğini TOBB danışmanları bilmezler mi?
KADININ KATILIMI SORUNLU
Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oda başkanlarıyla “kadınsız” istişare toplantısını eleştirmem üzerine Hisarcıklıoğlu bir açıklama göndermiş.
Açıklamasında diyor ki “Kadınları ekonomide daha aktif hale getirmeden Türkiye zenginleşemez. Kadının iş gücüne katılımında sorunumuz var”.
Bu konuda tabii ki hemfikiriz.
Şirketlerin sadece yüzde 8’inin kadınlar tarafından yönetildiğini, şirket yönetiminde yüzde 12 oranla kadınların yeterince temsil edilmediğini de belirtiyor.
TOBB’un 2007 yılında kurduğu Kadın Girişimciler Kurulu’nun 81 ilde aktif çalıştığını söylüyor.
Peki, Kagider’in kurucu başkanı Meltem Kurtsan’ın da işaret ettiği gibi bu kurulun başkanını ve il temsilcilerini neden görmüyoruz?
Neden ne Ankara’daki oda başkanlarının toplantısında ya da Yenikapı’da yoklar?
Hisarcıklıoğlu’yla devam edersek, oda yönetimlerinde kadın temsilcinin düşük olmasının nedenini, kadın girişimcilerinin düşüklüğüne, Türkiye’deki şirketlerin yönetiminde kadınlara yeteri kadar yer verilmemesine bağlıyor.
İşte bu noktada, yıllardan beri yönetici seviyesinde ve yönetim kurullarında kadın sayısının artması yönünde çalışmalar yapan Egon Zehnder yönetici ortağı Murat Yeşildere’ye başvurdum.
TOBB TABLOYU DEĞİŞTİREBİLİR
Yeşildere, “TOBB Başkanı’nın açıklamasında iyi niyetli ancak yetersiz öneriler var. 15 yıldır görevde olan Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında rakamların değişmemesi önerilerin yetersiz olduğunun kanıtı” diyor.
“Türkiye’nin en yaygın iş örgütü olan TOBB, hem şirketlerde çalışan kadınların, hem kadın girişimcileri teşvik etmek için çözümler yaratabilseydi tablo değişirdi” diye ekliyor.
Kadınların iş gücüne düşük katılım oranının işverenlerin büyük oranda kadın çalışanları tercih etmemesinden kaynaklandığını söylüyor.
Öte yandan hep yazıp çizdiğimiz gibi kadınların iş gücüne katılmamasının ardında aile, çocuk, yaşlı sorumluluğu gibi şeylerin yattığına işaret ediyor. Peki bu tablo nasıl değişir?
“Türkiye gibi farkındalığın eksik olduğu ülkelerde rol modellerinin her seviyede değişmesi için “müdahale ve regülasyon şart” diyor Yeşildere.
“ TOBB meclisinde ve alt kurullarda kadın kotası getirirse, daha fazla kadını sivil toplumlarda ve özellikle yönetici seviyelerde görebiliriz” diye ekliyor.
HİSARCIKLIOĞLU ÖRNEK OLSUN
Kadın kotası, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli’nin önerdiği bir çözüm.
Evrim Aras’a göre, “kadın kotası” na TOBB tüzüğü engel.
Yeşildere, tüzüğü değiştirmek için TOBB tabanında uzlaşma gerekeceğini ancak Hisarcıklıoğlu’nun bunu sağlayabileceği görüşünde.
TOBB Başkanı’nın “kadın konuşmacı olmayan hiçbir bir panelde konuşmam ya da fotoğraf vermem” diye bir açıklama yaparak örnek olabileceğini belirtiyor.
Top şimdi TOBB Başkanı’nda.
Paylaş