İhsan Yılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2006 00:00
Sana Sesleniyorum
Karin Fossum
Çev. Elif Subaş
Dharma Yayınları
Kapağında, alnında kırmızı kınasıyla Hintli kadın fotoğrafını görüp kitabın Uzakdoğu’nun mistik öğretileri aracılığıyla içsel bir serüven vaadettiğini sanmayın. Buz gibi bir kuzey polisiyesi bu. Peki o fotoğrafın ne işi var orada derseniz açıklayayım. Evet, Hindistan’a bir yolculuk var ama nedeni tinsel değil tensel. Norveç’in sakin bir kasabasında yaşayan Gunder Jomann kız kardeşinin hediye ettiği Bütün Ulusların İnsanları ansiklopedisinden seçmeye karar verir evleneceği kızı. Boyalı gözleri ve flört edercesine gülümsemeleriyle ünlü güzel kadınların ülkesi Hindistan’da alır soluğu ve evlenerek döner ülkesine. Bürokratik işler nedeniyle bir süre daha ülkesinde kalması gereken eşinin Norveç’e ineceği gün kız kardeşi bir kaza geçirip komaya girince karşılayamaz onu ve bir taksi gönderir havaalanına. Fakat havaalanında yoktur genç kadın, sırra kadem basmıştır. Ertesi gün kasabanın dışındaki otlakta dövülerek öldürülmüş olarak bulunur cesedi. Kuzeyin bu sakin kasabasında Hintli bir kadını kim niye öldürmek ister? Hiç bir ipucunun ve nedenin bulunmadığı bu tuhaf cinayet davasında Dedektif Sejer’in işi hayli zordur. Bütün bir kasaba zan altındadır çünkü. Bakalım Türk okuru bu kuzeyli dedektifi ve yazarını ve sevecek mi?
Gün Eksilmesin Penceremden
Cahit Sıtkı Tarancı
Yayına Hazırlayan: Faruk Duman
Can Yayınları
Cahit Sıtkı Tarancı dendi mi hemen herkesin aklına Otuz Beş Yaş şiiri gelecektir doğal olarak. Hayat muhasebesinin böylesine güzel yapıldığı kaç şiire rastlayabilirsiniz ki edebiyat tarihinde? İsmi yine onun bir dizesinden alınan Gün Eksilmesin Penceremden kitabı Cahit Sıtkı’nın pek bilinmeyen bir yönünü ortaya çıkartıyor, hikayeciliğini. 1937-1945 yılları arasında ağırlıklı olarak Cumhuriyet Gazetesi’nde ve başka dergilerde yayınlanan 43 hikaye biraraya getirilmiş kitapta. M. Sadık Aslankara’nın Tarancı’nın hikayeciliği üzerine kaleme aldığı kapsamlı incelemenin de yer aldığı kitaptaki hikayeler yazıldığı dönemin atmosferini, insanlarını aktarması bakımından oldukça ilginç. Cahit Sıtkı’nın şairliğinin altında ezilmiş, unutulmuş hikayeciliğini de yıllar sonra hatırlatması önemli.
Kadınsız Erkekler
Ernest Hemingway
Çev. Ülkü Tamer
Bilgi Yayınevi
Yazdıkları kadar kendi yaşamıyla da efsane olmuş bir isim Hemingway. Bilgi Yayınevi bütün eserlerini tekrar yeni basımlarıyla okurla buluşturmaya devam ediyor. Hemingway’in gençlik yıllarında kaleme aldığı kısa hikayelerinden oluşan Kadınsız Erkekler’i özellikle onu okumaya yeni başlayanlara tavsiye etmek gerekiyor. Yazacaklarının teminatı ya da habercisi gibi çünkü 14 hikayenin her biri. Yaşlı Adam ve Deniz, Silahlara Veda, Çanlar Kimin İçin Çalıyor’un Nobelli yazarı, okura maceranın tadını hatırlatıyor. Bence okumanın tam zamanı.