Yeni normal olan temizlik yaşamımızda öncelikli yerini aldı. Hepimiz pandemi öncesinden çok daha fazla elimizi yıkıyoruz. Ancak temizlik-titizlik takıntısı olan kişilerde sık el yıkama pandemi öncesinde de ritüel niteliğindeydi, yani biz elimizi bir kez yıkarken onlar 10–15 kez yıkıyorlardı.
#Cinsel TakıntılarSorunlarınızı, mutsuzluklarınızı kalabalıklar önünde anlatabilir misiniz? Siz hayır diyebilirsiniz ama binlerce kişi klinik psikolog Esra Ezmeci’nin yayınlarına katılarak dertlerini anlatıyor. Pandeminin etkisini görmezden gelmek imkânsız ama Ezmeci’ye göre “insanların yaşadıklarını paylaşma ihtiyacı yeni değil”.
#GazetehaberleriBazen romantik komedi bazen ise dram gibi birçok konudan senaryoların işlendiği dizilerin bu ara gündeminde gerçek yaşam hikayeleri yer alıyor. Bu konulardan biri olarak ise Obsesif Kompulsif Bozukluk yani ‘’Takıntı Hastalığı’’ karşımıza çıkıyor. Bu problemin dizi senaryolarında işlenmesi, sorunu yaşayan kişilerin çözüm arayışında bir farkındalık yaratmak adına önemli bir adım olduğunu dile getiren Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#Obsesif Kompulsif BozuklukTakıntılı düşünceler alt edilemez ve günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük etkinliklerimizi kısıtlayacak düzeye gelirse takıntı-zorlantı hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, en sık görülen takıntıları, nedenlerini ve tedavisini anlattı...
#Obsesif-Kompulsif BozuklukObsesif kompulsif bozukluk hastalığı Masumlar Apartmanı dizisiyle beraber merak konusu oldu. Dizide Safiye karakterindeki bir kadının sürekli temizlik yapması ve temizlik krizlerine girmesi dikkat çekerken, halk arasında takıntı hastalığı olarak da bilinen Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtileri gündeme geldi. Mantıksız ve rahatsız edici tekrarlayan düşünce, davranışlar ise obsesif kompulsif bozukluk (OKB) durumunu ortaya çıkarıyor. Peki, Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir? İşte, Obsesif kompulsif bozuklukla ilgili bilgiler.
#Masumlar Apartmanı Safiye‘Fırın açık kaldı mı?’ ya da ‘Kapıyı kilitledim mi?’ gibi günlük hayatta çeşitli endişelere, düşüncelere kapılabiliriz. Fakat bu durumun sık sık görülmesi ise bir sorunun habercisi olabilir. Son yıllarda görülme sıklığı oldukça fazla artan Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), kişilerin isteği dışında ortaya çıkan tekrarlayan ve rahatsızlık verici düşünce ve davranışlar olarak tanımlanıyor. Peki, bu durum hayatımızı nasıl etkiliyor? Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz anlatıyor.
#Obsesif Kompulsif Bozukluk“Takıntılı düşünceler alt edilemez ve günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük etkinliklerimizi kısıtlayacak düzeye gelirse takıntı-zorlantı hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir” diyen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Obsesif-Kompulsif Bozukluk NedirTürkiye’nin en tanınmış psikiyatrlarından Prof. Dr. Yankı Yazgan ile hayatın anlamını ‘psikolojik’ açıdan sorguladık. Yazgan, çoğumuzu zaman zaman esir alan umutsuzluk, güvensizlik, karamsarlık, mutsuz olma gibi durumlara daha olumlu yaklaşmanın yollarını anlattı. Yazgan’a göre kendine güvenmenin yolu ‘başlanan projeleri tamamlamaktan’ geçiyor. Mutluluğu arayanlar ise ‘kazanmaya değil, sahaya çıkıp oynamaya’ odaklanmalılar.