Siz Hangi Konuda Takıntılısınız?

Takıntılar, cinsiyete göre farklılık gösteriyor.

Haberin Devamı

Takıntı, kişiyi günlük hayat içinde büyük sıkıntılara sokan, kişinin iradesi dışında gelişen, son derece tedirgin edici, saçma olduğunun bilincinde olunmasına rağmen engellenemeyen her tür düşünce, dürtü ve duygu durumudur.

Takıntılar hemen hemen her insanda vardır, ancak toplumun her yüz kişiden ikisinde ya da üçünde hastalık derecesinde görülür. Takıntı yaşı cinsiyete göre farklılıklar gösterir; erkeklerde bu rahatsızlığa 6- 15 yaşlarında rastlanırken, kadınlarda hastalığın görüldüğü yaş ortalaması 20- 29’dur.

Düzen Takıntısı

Düzen takıntısı, obsesyonun en sık rastlanan türüdür. Kişi, her şeyi çok dikkatli düzenler ve kurduğu düzenin bozulmaması için inanılmaz çaba harcar. Eşyalarının karıştırılmasına, hatta dokunulmasına karşı şiddetli tepki verebilir.

Haberin Devamı

Zarar Verme ya da Saldırganlık Takıntısı

Kendi çocuğuna ya da yakınlarına zarar verme düşüncesidir. Ayrıca tekrarlayan cinsel imgeler ya da duygular da bu türün kapsamı içine girer. Aslında başkasına zarar vermeyeceklerini bilmelerine karşın çocuklarına ya da sevdiklerine zarar verme düşüncelerini, buna bağlı olarak da korkularını yenemezler. Bu korkuyla mücadele etmek için başka takıntılar geliştirirler; herhangi bir şeyi belli sayıda yapmak gibi… Örneğin pencereyi üç kez açmak, kapıyı iki kez kapamak gibi…

Şüphe Takıntısı

Bu obsesyon türünde kişi, yaptığı işten emin olamaz ve yapıp yapmadıklarını defalarca kontrol etme ihtiyacı duyar. Işığı söndürmüş olmasına rağmen tekrar tekrar kontrol etmek zorunda kalır.

Dini Takıntılar

Hiç istemediği halde Allah’a ya da dini değerlere küfür etme, hakaret etme düşünceleridir ve bunlar genellikle kişi ibadet ederken ortaya çıkar. Bu duygu durumundan kurtulmaya çalışan kişi, okuduğu duayı defalarca tekrarlamak zorunda kalır. Sıkıntısını hafifletmek ve dikkatini başka yere çekmek için sayıları, belli bir düzende ileriye ya da geriye doğru saymaya çalışır.

Temizlik Takıntısı

Bu tip bir takıntısı olan kişi, herhangi bir şeye dokunmaktan kaçınır, temiz olduğundan emin olmak, onun için en önemli şeydir. İnsanlarla tokalaşmaz, zorunlu olarak bir şeye dokunduğunda da defalarca ellerini yıkar. Bu takıntıyı yaşayan insanlar, ellerini ya da vücutlarını yaralar oluşuncaya kadar yıkarlar (bazen 50- 100 defa). Obsesyonların en sık görülen türlerinden biridir.

Haberin Devamı

Psikolog Serap Duygulu

Yazarın Tüm Yazıları