İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Kadınlara Yönelik Ayrımcılığın Önlenmesi (CEDAW) Komitesinin 82’nci oturumuna katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının, sadece kullanılan yöntem ve araçların değişimi olduğunu belirterek, “Türkiye’de mağdurun korunması ve şiddetin önlenmesi mekanizması olan 6284 sayılı Kanun halen yürürlüktedir” dedi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya YanıkAnkara’da Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), ülkemizde insan haklarının, eşitlik, sosyal adalet gibi kavramların içselleşmesi için çalışan kamu kurumlarından.
#Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik KurumuBu salı, Dünya Kadınlar Günü. 24-73 yaş arasındaki 12 kadına “Kadına şiddet sizce nasıl önlenir”, “Erkeklere ne söylemek istersiniz” diye sorduk. Aralarında akademisyen, öğrenci, aktivist, göçmen, ev işçisi ve girişimciler olan kadınlar dayanışmanın önemine değindi. Oyuncu Demet Evgar: “Bu ayrımcılıkların üstesinden gelmek için dayanışma içinde olmalı, kadından kadına bir ağ kurmalıyız” dedi.
#Dünya Kadınlar GünüTBMM Başkanı Mustafa Şentop, geçtiğimiz günlerde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Buric'e mektup göndererek, konseyin başörtüsü takan kadınlara yönelik ayrımcılıkla mücadele kampanyasının Fransa'nın itirazları üzerine sonlandırılmasından duyduğu rahatsızlığı iletmişti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, konseyin, başörtülü kadınlara yapılan ayrımcılığa karşı başlattığı kampanyayı Fransa'nın engellemesi konusunda, "Hiç şüpheniz olmasın projeyi sonlandırmak gibi bir niyetim yok. Ayrımcılık yapmama ile ilgili daha büyük mesaj ve nefret söylemleriyle mücadele halen önemli." dedi.
#TBMM BaşkanıKısaca “İstanbul Sözleşmesi” diye adlandırdığımız “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin metni, daha önce bu başlıkları da kapsayan ya da bağlantılı olan temel haklar ve insan haklarına ilişkin kendisinden önceki bütün uluslararası sözleşmelerin bir dökümünü yaparak başlıyor.
#YAZARTürkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına ilişkin hem Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan hem de Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. İletişim Başkanlığı kararın "kadınları korumaktan taviz" anlamına gelmediğini vurgularken, Dışişleri Bakanlığı da benzer bir değerlendirme yayınlandı.
#İstanbul SözleşmesiHer yıl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanan uluslararası bir gündür. 8 Mart, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Aslında sadece 8 Mart değil tüm diğer günlerde de kadınların hakları hatırlanmalı ve buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye'de Kadın Hakları, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kendilerine tanınan “Seçme ve Seçilme Hakkı” ile 5 Aralık 1934 tarihinde tanınmıştır.
#Kadın HaklarıTürk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün olarak tarihe geçen 5 Aralık, Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor. Sık sık anımsamamız gereken bu anlamlı gün, kadınlarla ilgili tüm sorunların dile getirilmesi ve bu sorunlarla ilgili farkındalık yaratılması sebebiyle oldukça önemlidir. Peki kadın hakları nelerdir? Hakları ihlal edilen kadınlar psikolojik açıdan nasıl etkileniyor? Kadın haklarına dair her şeyi Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ve Avukat Emel Korkut açıklıyor…
#Kadın HaklarıKADIN Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yayınladığı rapora göre 2019’un ilk yarısında 214 kadın cinayete kurban gitti. Bu kadınların 100’ü aile yakınları tarafından öldürüldü. 63 kadının ise kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınların ağırlıklı olarak evde ve sokakta, ateşli silah, kesici alet kullanılarak hayatlarını kaybettikleri açıklandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu rapora ilişkin şu açıklamayı yaptı:
#GazetehaberleriCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan, “Şiddet içermeyen uyuşmazlıklarda aile arabuluculuğu getirilecek” maddesi için İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı, İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, “Aile hukukunda arabuluculuk hak ihlallerine yol açar” diyor.
#YazarlarODTÜ Sosyal Politikalar Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feride Acar, yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü kadın hakları ve eşitlik çalışmalarıyla, dünyada cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele eden ilk 100 kişi arasına girdi. Listede Fransa Cumhurbaşkanı ve Kanada Başbakanı da var.
#Kadın HaklarıİZMİR'de düzenlenen bir panelde konuşan Marmara Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur, mutsuz bir evliliğin kadınların ve erkeklerin cehennemi olduğunu öne sürerek, Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre evliliklerin yüzde 50'sinin boşanma ile sonuçlandığına dikkat çekti. Sungur, "Sağlıklı evliliğin başında aşktan önemli şeylerin de olması gerekir. Zor zamanlarda orada olabilmek gerekir" dedi.
#İzmirBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 Mart