Kadınlar birlikte daha güçlü (2)

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2018 15:30

Kadınlar birlikte daha güçlü (2)

Haberin Devamı

Kadınlar birlikte daha güçlü (2)

---KUTU ---

KADINLARIN TALEPLERİ

1- Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının müfredata dahil edilerek okul öncesi dönemden itibaren çeşitli eğitim materyalleri ile öğretilmesi. İlkokul, ortaokul ve lise kademelerinde ise ders içeriklerine dahil edilmesi.

2- Kesintisiz 4+4+4 eğitim sisteminde kız çocuklarının okula devamlılığının denetlenmesi ve bu zorunluluğunun devlet tarafından ailelere bildirilmesi.

3- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Geçici Komisyonu'nun daimi komisyona dönüştürülüp sürekli çalışır hale getirilmesi. Her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçe oluşturulması.

4- Medeni Kanun'un 124. Maddesine göre 'Erkek ve kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez' hükmü Çocukları Koruma Kanunu'na göre '18 yaş altındaki her birey çocuktur' hükmü ile çelişmektedir. 18 yaşını doldurmadıkça, hakim izni dahil olmak üzere herhangi bir çocuğun evlenmesinin önünü açın ve 18 yaş altı çocuklara imam nikahı kıyılmasını engelleyici tüm mevzuat değişikliklerinin yapılmasını istemekteyiz. Mevzuatta kadına yönelik ayrımcılık içeren hükümlerin kaldırılması, cinsel istismar suçlarında mağdurun beyanının esas alınması, 18 yaşını doldurmayan çocuklara imam nikahı kıyan görevli ve buna izin veren aileye ceza hükmü uygulanması.

5- Yazılı, görsel ve dijital medyada kadın kimliğini değersizleştiren, erken yaşta evliliğe ve çok eşliliğe özendiren toplumu ve kadın statüsünü zedeleyici programların kaldırılması. Kurumsal şirketlerin sosyal sorumluluk iletişimine kadın- erkek eşitliğinin dahil edilmesi; sanat, kültür ve katma değer sağlayan etkinliklerde olabildiğince kadının toplumdaki yerine vurgu yapılması. Alanında yer edinmiş başarılı kadınların bu çalışmalarda ve yazılı, görsel, dijital medyada yer alması.

6- Okullarda cinsel istismarı önleyici eğitimlerin çocuklara ve ebeveynlere verilmesi ve yaygınlaştırılması. Kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar suçlarında sanığa indirim yapılmasının kaldırılması ve mevzuatın bu yönde değişikliğe uğraması.

7- Kadın istihdamında fırsat eşitliğinin sağlanması, kadın ve erkeğe eşit ve zorunlu doğum izni verilmesi, işçi, memur ayrımı olmaksızın tüm çalışanlara eşit izin verilmesine yönelik gerekli mevzuat değişikliğinin yapılması.

8- Torunlarına bakan kadınlara para ödenmesi yerine bu bütçenin okul Öncesi Eğitimi yardımı olarak çocuğun bakıldığı veya eğitim gördüğü okul öncesi kurumuna ödenmesi. Kamu, özel işyerleri, belediyeler ve devlet kurumlarında çalışan ailelerin çocukları için bakımevleri ve kreşler açılmalı. Bu bakımevlerinin açılması kararı yalnızca 'çocuk bakımı kadının değil erkeğin de yükümlülüğünde olduğu gözetilerek o kurumda çalışan kadın sayısına göre değil, toplam çalışan sayısına göre hesaplanmalıdır' gerekliliğindenyola çıkılarak gerekli mevzuat değişikliğinin yapılması.

9- Siyasette, kamu ve özel sektörde; Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW), eşit temsili ve Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) gereği; karar mekanizmalarında kadınların eşit temsile sahip olması ve gerekli mevzuat değişikliğinin yapılmasın talep ederiz.

İZMİR DHA

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!