Sanat ve edebiyat tarihine geçen büyük bir aşktı Abidin ve Güzin Dino’nun yaşadığı. 1943 yılında siyasi sürgün olarak bulundukları Adana’da evlendiler, daha sonra baskılar yüzünden Abidin Dino 1952’de, Güzin Dino da 1954’te eşinin yanına giderek hayatlarının sonuna kadar Paris’te yaşadılar.
#Abidin DinoGünümüz Türk edebiyatının usta isimlerinden Müge İplikçi'nin nesneler, insanlar ve anlarla birbirine bağlanan 17 öyküden oluşan yeni öykü kitabı 'Ah Be Melek' Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı. İplikçi, 'Ah Be Melek’te dünyaya hınzır bir meleğin bakışlarıyla bakıyor.
#Müge İplikçi2022’de Nobel Ödülü’nü alan, cesur ve sarsıcı dili, feminist ve politik duruşuyla apayrı bir yere sahip olan Annie Ernaux, İstanbul Film Festivali’nde gösterilen, oğlu David-Ernaux-Briot’yla gerçekleştirdiği belgesel filmi ‘Les années Super 8’in gösterimi için İstanbul’daydı. Ernaux ile kadın ve yazar kimliğini anlamak için olsa olsa giriş niteliğinde bir söyleşi yaptık... ‘Bir Kadın’ ve ‘Olay’ adlı iki kitabı Can Yayınları tarafından eşzamanlı yayımlanan Annie Ernaux, "Utancı yenmenin yegâne yolu benim için yazı" diyor.
#Annie ErnauxTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerPolisiye edebiyatta her zaman önemli bir rol sahibi olan kadın yazarlar son yıllarda varlıklarını daha da artan bir ağırlıkla sürdürüyorlar. ‘Venedik Polisiyeleri’ dizisiyle 35 ülkede 2 milyonun üzerinde okuyucuya ulaşan, saygın ödüllere değer görülen, Times’ın en büyük 50 suç yazarı listesinde yer alan Donna Leon, hiç kuşku yok ki bu isimler arasında öne çıkanlardan biri. Ayrıksı Yayınları, yeni ‘Komiser Brunetti’ edisyonuna serinin ilk kitabı 'Operada Cinayet'le başladı.
#Donna LeonBangladeş’in Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan, yaklaşık bir buçuk yıldır Ankara’da görev yapıyor. Ankara Kalesi’ne birkaç kez gittiğini kaydeden Büyükelçi Mannan, “Anadolu Medeniyetleri Müzesi, gezmekten en çok keyif aldığım yerler arasında” diyor. Büyükelçi Mannan, Ankara’yı, görev süresince yapmak istedikleri ile Bangladeş’i Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Haşim KILIÇDuygu Çayırcıoğlu ‘Kadınca Bilmeyişlerin Sonu’nda Füruzan, Sevgi Soysal, Tezer Özlü, Sevim Burak, Leylâ Erbil, Nezihe Meriç ve Adalet Ağaoğlu’nun eserlerini feminist edebiyatın kuramsal çerçevesinde ve kadın hareketinin tarihsel perspektifiyle inceliyor.
#Kadınca Bilmeyişlerin Sonuİstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul, pandemi tedbirleri nedeniyle ertelenen İstanbul’u Koşuyorum Kadınlar Günü Etabı’nı 3 Temmuz Cumartesi günü saat 09.00’da gerçekleştirecek. Sporcular, kadınların tarihte iz bıraktıkları sembolik noktaların yer aldığı anlamlı parkurda toplumsal cinsiyet kalıplarını yıkmak için koşacak.
#Sporİlk kadın şair Antik Çağda yaşamış olan Sappho'dur. Türkiye'de daha çok Sapfo adıyla bilinen şair, M.Ö. 615 yılında Yunanistan'da doğdu. Lirik şiirler kaleme alan Sappho'nun yaklaşık 200 şiiri günümüze kadar ulaştı. Tıpkı ilk kadın şair gibi ilk kadın yazarın kim olduğu da birçok kişi tarafından merak ediliyor. Türk ve Dünya edebiyatında ilk kadın romancı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Kadın Yazar Kimdir?‘Dar Zamanlar Üçlemesi’nin son kitabı ‘Hayır’ın kahramanı Aysel Dereli, askeri darbeden sonra kaleme aldığı yazısını şöyle bitirir: “Her durumda özgür kimliğimizi koruyabilmek ancak edimle söylenebilecek şu iki sözcüğe bağlı: Yinelemeye hayır. Aynılaşmaya hayır, aynılığa hayır.” Bu cümleler aslında 91 yaşında hayata veda eden Adalet Ağaoğlu’nun edebiyat anlayışının ve dünya görüşünün ifadesidir. Böyle bir fikriyattan hareketle Ağaoğlu, uzun ve parlak yazarlık kariyerinde farklı konulara değinmiş, farklı anlatım olanaklarını denemiş ve romanımıza farklı bir boyut kazandırmıştır.
#Adalet AğaoğluYazdıkları romanlarla, hikâyelerle, çocuklar için kaleme aldıklarıyla hayal gücümüzü harekete geçiren, bizi besleyen yazarlar çocukluk çağlarında neler okurdu? Onları büyüten, heyecanlandıran, hatta belki de bugünün yazarları olmalarının yolunu açan romanlar, öyküler, çizgi romanlar hangileriydi? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yazarlardan çocukluklarının en kıymetli, onları bugün bile heyecanlandıran kitaplarını dinledik...
#Buket Uzunerİzmirli oyuncular Gupse Özay ve Merve Dizdar, “Eltilerin Savaşı” filminde buluştu. Çekişme halindeki iki eltiye hayat veren ikili, karakterlerine rağmen canciğer kuzu sarması haline geldi! Özay ve Dizdar’la hem 31 Ocak’ta vizyona girecek filmi hem de akrabalık ilişkilerini masaya yatırdık. Sonuç mu? Tam bir komedi!
#Gupse Özay