Türkiye’yi sarsan Münevver Karabulut cinayetinden sonra, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganıyla bir araya geldiler. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu kurdular. Aradan geçen 10 yılda önce ‘kadın cinayeti’ teriminin akıllara yerleşmesini sağladılar. Sonra erkek şiddetine maruz bırakılan kadınların sayısını tuttular. Dahası da var; kayıp yaşayan ailelere destek verdiler, davaları takip ettiler, eylemler yaptılar, sosyal medya kampanyaları yürüttüler, yasa teklifleri hazırladılar... Platformun temsilcisi Kav bütün bu mücadelenin hikâyesini bir kitapta topladı. Bu yıl PEN Duygu Asena Ödülü’nü de alan Kav, “Duygu Asena rahat uyuyabilir artık. ‘Kadının adı yok’ denen günlerden kadının ‘Benim de bir adım var’ diye kafasını kaldırdığı bir döneme geçtik” diyor.
#KadınYazarından yönetmenine ve oyuncularına kadınların elinden çıkan, onlara dair bir oyun bu: ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’. Ece Temelkuran’ın kitabından uyarlanan oyunun kadınları Selen Uçer, Deniz Çakır, Zeynep Kankonde, İpek Türktan Kaynak, Şebnem Sönmez ile ‘kadınlık halleri’ni konuştuk.
#Bütün Kadınların Kafası Karışıktırİngiltere'nin başkenti Londra'nın Notting Hill mahallesi 1959 yılının ilkbaharında kanlı bir olaya sahne oldu. Beş altı kişilik bir grup, sokak ortasında saldırıp dövdükleri bir adamın ölümüne neden oldu. Polise göre cinayetin arkasında bir hırsızlık girişimi yatıyordu ancak mahalle sakinleri aynı görüşte değildi. Peki 64 yıldır gizemini koruyan o cinayet neden bir kez daha gündeme taşındı? İşte cevabı...
#İngiltereJosé Ortega y Gasset “Kitlelerin Ayaklanması” eserinde, “Tarihin tüm erkeksi çağlarından” bahseder ve şöyle der: “Tarihin tüm erkeksi çağlarının özelliğinin, kadına karşı ilgisizlik olduğunu söylemek zorundayım. Kadın yaşamın dibine itilmiştir, öyle ki uzaklardan bakmak durumunda olan tarihçi onu belli belirsiz görür.”
#Kadın Haklarıİngiltere Başbakanı Liz Truss'ın göreve geldikten 44 gün sonra istifa etmesi sonrası gözler eski başbakan Boris Johnson'a çevrildi. Johnson'un Downing Sokağı'na gösterişli bir dönüş yapmak için harekete geçtiği ve en büyük rakibi Rishi Sunak'a zeytin dalı uzattığı konuşuluyor...
#Liz Truss210 sene önce, Fransızların imparatoru Napoléon Bonaparte’ın orduları Moskova’ya girmişti. Bu milletler koalisyonu Rusya için yeniydi. Aristokratlar, daha Tilsit Antlaşması’nın (1807) mürekkebi kurumadan Çar Alexander ile İmparator Napoléon arasındaki uzlaşmanın bozulmasına şaşıradursunlar; medeniyetlerinin ruhu Fransa’yı topraklarında görmekten şok geçirdiler. Beethoven veya bütün ihtilalci Avrupa, Napoléon karşısında nasıl sükûtuhayale uğradıysa Rusya’nın direnci de o derecede şiddetli olacaktı.
#Napoléon BonaparteRusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bir ayı geride kalırken tüm dünyanın gözü ülkemizde gerçekleşecek müzakere görüşmelerinde. Rusya’nın bir türlü Kiev’i ele geçirememesi de hâlâ savaşın en çok konuşulan konularından. Durumun arkasında yatan sebeplerden biri ise yeni belli oldu. İşte Kiev’in cesur savunucuları ve ilginç hikâyeleri...
#UkraynaSultan Mehmed Reşat, 1844 yılında doğdu. V. Mehmet adıyla da bilinen sultan, Osmanlı Devletinin 35. padişahıdır. Babası. I. Abdülmecit, annesi Gülcemal Kadın Efendi'dir. 1909 yılında Osmanlı İmparatorluğunun başına geçen V. Mehmed, 9 yıl tahtta kaldı. Sultan Mehmed Reşad kimdir? Padişah olduğu dönemde yaşanan olaylar nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Sultan Mehmed Reşad2017 yılında hem dram hem de bilimkurgu olarak yayın hayatına başlayan The Handmaid's Tale dizisi, güçlü bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Bu yazımızda sizler için The Handmaid's Tale dizisinin konusu ve oyuncuları hakkında bilgi vereceğiz.
#The Handmaid's Tale Dizisinin Konusu Nedir?30 yılı aşkın süredir düzenlediği ‘Adım Adım İstanbul’ gezileriyle 300’den fazla önemli rotaya uzanan FEST Travel, bu yıl 8 Mart’a özel ‘Kadın Hikâyeleri’ başlıklı bir program düzenledi. Tematik gezilerin içerik sorumlusu Şenay Savut ile programın detaylarını konuştuk.
#IstanbulBugünden itibaren kışın resmi olarak başlayacağı 1 Aralık’a kadar tam 77 gün kaldı. Sonrası kar, fırtına, boran... Soğuklar iyice bastırmadan, kitaptan tiyatroya, sinemadan televizyona, sergilere, konserlere, restoranlara, festivallere kadar her gün bir tanesini yapabileceğiniz kültür-sanat, stil, gurme, kent ve seyahat önerileri derledik.
#GüzGünseli Kato, ekran başındaki izleyiciler tarafından sorgulanan isimler arasında yer almaya devam ediyor. Biyografisi ile birçok vatandaşın merakla sorguladığı isimler arasında yer alajn Günseli Kato, resim sanatına ilgisini farklı boyutlara taşımıştır. Peki, Günseli Kato kimdir kaç yaşındadır? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Günseli Kato1. Dünya Savaşı’nın getirdiği iktisadi yıkım yeni günah keçileri arayan Alman Nazizmi gibi rejimlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Siyasi söylem intikam sloganı etrafında şekillendi. Kitleler ayaklanmıştı. Bu ayaklanma, Macar Ayaklanması (Bela Kun Hükümeti), İtalya’da Mussolini’nin Roma yürüyüşü, Avusturya’da Halk Cephesi ve Milli Cephe arasındaki iç savaş ve diktatorya nihayet İspanyol İç Savaşı’nı yarattı.
#YazarTarih 29 Ekim 1923… Mustafa Kemal ve arkadaşları Cumhuriyet’i ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti, bugün 95’inci yaşını kutluyor. Peki Atatürk nasıl bir liderdi ve nasıl bir ülke hayal ediyordu? Galatasaray Üniversitesi ve MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi, Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla 1923 Türkiyesinin koşullarını, bugüne uzanan cumhuriyet sürecini ve gündemdeki tartışmaları konuştuk. Ortaylı, “Mustafa Kemal Paşa’nın hayalleri çok açık. Kadın-erkeğin eşit, fevkalade üretken, okuma-yazma meselesinin halledildiği, eğitimin gittikçe arttığı, köylünün adam olduğu bir Türkiye” diyor.
#Gazetehaberleri