Ülkemizde ortalama konut üretimi 400/500 bin adet/yıl bandında seyrederken pandemi döneminde yaşanan kısıtlar, piyasa dengelerinin bozulması, faizlerin ve maliyetlerin yükselmesi üretim arzında adeta bir sarmala girilmesine neden olmuş, ülkemizde reel manada bir arz ve barınma sorunu ortaya çıkmıştır.
#Konut SorunuEvden çalışmanın birçok avantajı var belki ama bazen bilgisayarımızı alıp dışarı çıkmak ve farklı bir ortama girmek de istiyoruz. İşte bu noktada mis gibi kahve kokan, sakin kafeler imdadımıza yetişiyor. Jüri üyelerimiz üretkenliğimizi arttıracak, sosyalleşebileceğimiz ve içerek, yiyerek keyifle çalışabileceğimiz en iyi 10 mekânı listeledi.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMHem içimizi ısıtıyor hem de lezzetli. Şöyle dumanı tüten, iyi bir çorbadan daha iyi ne olabilir soğuk kış günlerinde... Mutfağımız çorba açısından zengin. Her yöremizde envai çeşidi hazırlanıyor. Jürimiz bu hafta şifa kaynağı çorbalarımızı en iyi yapan mekânları seçti.
#Pınar TahirlerÇok sevdiğim Konyalılar Etli Ekmek ben bildim bileli Kazasker’deydi. Uzun süre çok iyi gitti. Yakın zamanda sanki biraz yorulduğu izlenimini verdi. Burayla ilgili son yazımı okuyanlar geçen sene buradan eskisine göre daha az mutlu ayrıldığımı biliyorlardır. Eski yeri kentsel dönüşüme girince taşındı. Yeni yerinde beni yine şaşırttı, bu kez bamya çorbası da kuzu fırın kebap da 10’da 10!
#Etli Ekmekİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 20 yıldır Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Entek, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali 28. kez perdelerini açmaya hazırlanıyor. 22 Ekim – 19 Kasım tarihleri arasında, Mehmet Birkiye küratörlüğünde izleyiciyle buluşacak festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 19 tiyatro, performans ve dans gösterisine evsahipliği yapacak. Biletler 13 Eylül Cuma günü satışa çıkacak.
#İstanbul Tiyatro FestivaliSon dönemde tarzları farklı olsa da beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan iki restorana birbiri ardına gitme fırsatı buldum. İkisinden de çok mutlu ve gastronomi kültürümüz adına umutlu ayrıldım. Etik değerleri olan, yaptıkları işi sadece para kazanma aracı olarak görmeyen, günü kurtarma anlayışında olmayan yerler gerçekten fark yaratıyor...
#Müge AkgünÜlkemizdeki İtalyan lokantaları sıradan ve endüstriyel malzemeler kullanıyor. Yaptıkları hamurişlerine ‘çakma İtalyan’ bile denemez. Moda’daki Aida Vino e Cucina ise ciddi bir istisna. Şef Valentoni Salvi’nin spagetti carbonara’sı 10 üzerinden 10, bravo!
#Vedat MilorBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazHareketli bir eğlence akşamının ardından geceyi çorba, köfte, kokoreç gibi lezzetlerle sonlandırmak bir gelenek. Jürimize eğlence sonrası, geceye son noktayı koyacağımız lezzet duraklarını sorduk. Çorbası, döneri, pizzası ya da mantısıyla öne çıkan yerleri önerdiler.
#ÇorbaFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#FiyatAçıldıklarından bu yana şehirdeki favorim Tatar Salim. Bu sevgimin arkasındaysa dönerin tadını beğenmemin ötesinde, incelikli şeyler yatıyor. Ataşehir ve Kadıköy Çarşı’dan sonra Caddebostan’da yeni açtıkları mekân vesilesiyle kurucusu Korhan Köserecep ile buluştum.
#Ebru ErkeSon dönemde arkadaş sohbetlerinde hangi oyunda hangi oyuncunun performansını beğendiğimizi konuşurken buluyoruz kendimizi. Bağımsız yapımlar da var, büyük prodüksiyonlu işler de... Kimilerimiz sevdiği ‘ünlü’ oyuncuyu bir de tiyatro sahnesinde izlemek için gidiyor tiyatroya. Ama elbette en güzeli yeni bir ismi keşfetmek.... Özetle birçok oyunun sahnelendiği, Engin Günaydın gibi usta oyuncuları, Berfin Ertan gibi genç isimleri ve bir Dostoyevski uyarlamasıyla (Öteki) tiyatroya transfer olan yönetmen Emin Alper gibi sürpriz isimleri gördüğümüz renkli bir sezon geçiriyoruz.
#Uygar TaylanDöner milli yiyeceğimiz. Eskiden ayak üstü yer apar topar devam ederdik. Ancak şimdilerde döner restoranları peş peşe açılmaya başladı. Hatta bir çok Avrupa ülkesinin başkentinde artık sadece döner satan lüks mekanlara rastlamanız mümkün. Dönerde en önemli özellik elbette eti. Marine edeni var etmeyeni var. Odunda pişeni var, kömürde, doğalgazlı pişeni de. Benim için en önemlisi meşe odunuyla pişmesi. O odunun kokusu, isi dönere sinmeli. Anadolu yakasında bu işi iyi yapan, yediğinizde keyif alacağınızı iki mekandan bahsetmek istiyorum sizlere...
#DönerAnadolu Yakası’nın incisi Kadıköy’deydim bu hafta. En iyi dönercileri sizler için bulmaya çalıştım. 10’dan fazla mekanda döner söyleyip, pandemi kuralları gereği dışarıda ayakta, bir parkın içinde ya da karın altında yürürken yedim. Odun ateşinde yapan da var doğalgazda yapan da. Ben size en çok beğendiğim 4 dönerciyi yazdım. Bu mekanlara yolunuz düşerse mutlaka ayak üstü bir döner yemeden geçmeyin.
#DönerTürk halkı, devlet görevlileri, hatta okumuşlar ve çok “liberal” aydınlar bile yerel seçim ve belediyenin bir halkın hayatı, yaşam kalitesi, siyasi terbiyesi için ne kadar muhterem ve muhteşem bir olay olduğunu bilmiyorlar. Bir şeyi unutmayalım, partiler için referandum yapmıyoruz. Yaşadığımız belediyelerin reislerini seçiyoruz.
#Belediye Seçimleri