Boza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
#Boza Nasıl Yapılır2014 yılında X Factor Türkiye yarışması ile ünlenen İlyas Yalçıntaş, bir süredir yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvurdu. Hastalığı teşhis edilen Yalçıntaş, sağlık durumunu Instagram sayfasında takipçileri ile paylaştı.
#İlyas YalçıntaşZona, ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Erken teşhisi birçok hastalıkta olduğu gibi zona için de önem taşır. Bu nedenle belirtileri takip etmek, teşhisi ve tedavisi için etkili olacaktır. Peki, zona hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? İşte zona hastalığı tedavisi ve detaylı bilgiler...
#Zona HastalığıGeçmişi bin 700 yıl öncesine dayanan Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesi, derin suların avcısı, Ege ve Akdeniz’de dalmadık deniz dibi bırakmayan, Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarında anlattığı ötelerin çocuklarından Aksona Mehmet, Bodrum’un değerine değer katıyor. Ama eski Bodrum’u özlediğini söylemeden de geçemiyor.
#1Bol peynirli, kremalı, altında incecik çıtır tabanı ve üzerinde meyveli sosuyla cheesecake kimilerine göre dünyanın en güzel tatlısı. İspanyol ‘kuzeni’ San Sebastian cheesecake’le de yerini iyice sağlamlaştırdı. 30 Temmuz Dünya Cheesecake Günü madem, benim de peynirli pastalarla ilgili birçok önerim var.
#CheesecakeUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi Tuvaletlerİstanbul'da sivrisinek ısırığı nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında artış yaşanıyor. Hastaneye gelenler, şişlik ve dayanılmaz kaşıntıları olduğunu belirtirken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Doç. Dr. Zekai Kutlubay, "Son zamanlarda bazı sivrisinek cinsleri de değişmeye başladı. En çok görülen 'Aedes' cinsi dediğimiz sivrisinekler, saldırgan bir tür" dedi. Alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen bulunan Prof. Doç. Dr. Kutlubay, "Mümkün olduğu kadar uzun kollu giysiler giyeceğiz, sivrisinek kovucu kullanacağız, lavanta yağı vücuda sürülebilir, pencerelere sineklik takılabilir" önerisinde bulundu. Bacaklarındaki sinek ısırıklarına dayanamadığı için hastaneye gelen Uğur Fidan "İlk defa başıma böyle bir şey geliyor" derken Ömer Koçak ise "Geceleri yatamıyoruz, çocuğu yatıramıyoruz. Ağlaması durmuyor" diye konuştu.
#İstanbulİstanbul'da sivrisinek ısırığı nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında artış yaşanıyor. Hastaneye gelenler, şişlik ve dayanılmaz kaşıntıları olduğunu belirtirken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Kutlubay, "Son zamanlarda bazı sivrisinek cinsleri de değişmeye başladı. En çok görülen 'Aedes' cinsi dediğimiz sivrisinekler, saldırgan bir tür" dedi. Alerjisi olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen bulunan Kutlubay, "Mümkün olduğu kadar uzun kollu giysiler giyeceğiz, sivrisinek kovucu kullanacağız, lavanta yağı vücuda sürülebilir, pencerelere sineklik takılabilir" önerisinde bulundu. Bacaklarındaki sinek ısırıklarına dayanamadığı için hastaneye gelen Uğur Fidan "İlk defa başıma böyle bir şey geliyor" derken Ömer Koçak ise "Geceleri yatamıyoruz, çocuğu yatıramıyoruz. Ağlaması durmuyor" diye konuştu.
#İstanbulUçuğa iyi gelen yağlar arasında hindistancevizi yağı, çay ağacı ve karanfil yağı vardır. Eğer hassas bir cildiniz yoksa bu yağları bir pamuk yardımı ile uçuğun üzerine uygulayabilirsiniz. Uçuğu bağışıklık sisteminizi güçlendirerek de atlatabilirsiniz. Uçuğa iyi gelen şeyleri ayrıntıları ile derledik.
#Uçuğa İyi Gelen ŞeylerHalk arasında gece yanığı olarak bilinen zona, ‘Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı hastalığın yetişkinlikteki adıdır. Gece yanığı şiddetli ağrılara yol açabilir, bu nedenle belirtileri takip ederek tedavisi için harekete geçmek gerekir. Peki, gece yanığı nasıl olur, nedenleri nelerdir? İşte zona belirtileri ve merak edilenler...
#ZonaÇocuklarda oldukça sık görülen el ayak hastalığı, bazı virüslerin sebep olduğu enfeksiyon ile gelişim gösteren ve döküntülü bir hastalık olarak bilinir. Ağız çevresinde ya da ağızda yaralar, bacak ve ayaklarda döküntüler ile net bir şekilde kendisini gösterir. Ciddi bulgular göstermese de oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak bilinir. 10 yaş ve altı çocuklarda daha fazla görülse de her yaştan kesimde görülebilir. Ebeveynler, bu hastalığın bulaşıcılığı kolay olduğundan dolayı çocuklarında sık sık bu hastalık ile karşı karşıya gelebilir. Çocuklarda el ayak hastalığı belirtileri nelerdir, neden olur? İşte, el ayak hastalığı ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Genellikle saç derisinde ortaya çıkar diye bildiğimiz kepek, kaşlar için de bir sorun. Özellikle yaz aylarında daha sık yaşanan bu durum; kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülmelerle kişiye rahatsızlık veren ve görünümü olumsuz etkileyen bir sorun halini alıyor. Peki kaşlarda kepek neden oluşuyor? Ne gibi zararlara neden oluyor ve nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkCOVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiToroslar’ın sonunda, tarih boyunca yapılan seferlerin yolunda, her yanı dağlarla çevrili bir kahramanlar şehri Kahramanmaraş. Dilerseniz kayak yapabileceğiniz, dilerseniz İngiltere’nin endemik bitkilerinden fazla çeşitliliği olan yaylalarında yeniden doğacağınız, dilerseniz de meşhur kaplıcalarında şifa bulacağınız bir şehir. Tarihi ve doğal hazineleri gezmekle bitmeyecek kentin güzelliklerinden bir rehber hazırladık.
#HürriyetNe gıda alerjisi, ne ilaç ne de böcek… Onun ki çok nadir görülen bir alerji türünden… Hamileliği sırasında vücudunun her yerinde kabarcıklar ve yaralar oluşan Fiona Hooker, doğmamış bebeğinin DNA’sına karşı alerjisi olduğunu öğrenince şoke oldu
#HamilelikBazı hastalıklar çeşitli yollardan kişilere bulaşabilmektedir. Gerekli tedbirler alınmadığı taktirde oldukça ciddi sonuçlara neden olan bu hastalıklara karşı dikkatli olmak gerekmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bu anlamda ele alınması gereken hastalıklardan biri olmaktadır. Peki, cinsel hastalıklar nelerdir ve belirtileri nedir? Cinsel hastalıklar hangi yolla bulaşır ve kan tahlilinde çıkar mı? İşte, cinsel hastalıklar hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkCinsellik birçok canlı için olmazsa olmaz olduğu gibi insan için de benzer bir öneme sahiptir. Ancak cinsellik ile ilgili akıllarda birçok soru işareti de oluşmaktadır. Hem cinsellik öncesi hem de sonrası ortaya çıkan bu sorular endişe yaratıcı boyutlara ulaşabilmektedir. Böylece kişi huzursuz olmakta ve cinsellik konusunda çekimser olmaktadır. Bunun gidermek için ise bilgilenmek ve bilinçlenmek istenmektedir. İşte, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkSuçiçeği, varicella-zoster virüsünün (VZV) neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Kaşıntılı, kabarcık benzeri bir döküntüye neden olabilir. Döküntü önce göğüste, sırtta ve yüzde ortaya çıkar ve daha sonra tüm vücuda yayılarak kaşıntılı kabarcıklara neden olur. Peki, su çiçeği belirtileri nelerdir, nasıl olur? İşte su çiçeği hakkında merak edilenler...
#Su ÇiçeğiHer ofis veya işyerinin temel ofis malzemelerine ihtiyacı vardır. Sanayi sektöründe doğru makinelerin önemi göz ardı edilemezken, günlük ofis işleyişinin ayrılmaz bir parçasını oluşturan çok çeşitli ofis malzemeleri bulunmaktadır. Bir ofiste bulunması gereken malzemeler ve mobilyalar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Ofis MalzemeleriZona, tehlikeli ve yaşamı tehdit eden bir durum olmasa da çok acı verici olabilir. Döküntülü ve ağrolı bir enfeksiyon olmasıyla bilinen zona vücudumuzun her yerinde ortaya çıkabilir. Ancak çoğunlukla bedeninizin sağ veya sol tarafını tek bir kabarcık şeridi olarak sarar. Peki, zona hastalığı nedir, neden olur? İşte zona hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#Zona Hastalığı'Kelebek hastalığı’ terminolojide Epidermolysis Bullosa olarak bilinmektedir. Deride kendisini gösteren Kelebek hastalığı, böbrek, kalp zarı, akciğer zarı gibi birçok dokuyu ve organı da etkileyebiliyor. Hastalık belirtileri , hastalığın olduğu organa ve hastaya göre farklılık gösteriyor. Peki, kelebek hastalığı nedir, belirtileri neler? Kelebek hastalığı hakkında bilgiler
#Kelebek HastalığıYarın 1 Ekim Dünya Ürtiker Günü... Halk arasında ‘kurdeşen’ olarak bilinen ürtiker, kişinin sosyal yaşamını da doğrudan etkileyen bir cilt hastalığı. Uzmanlar insanların beşte birinin, hayatının bir döneminde akut ürtiker atağı geçirdiğini söylüyor. Bu hastalık, yüz bölgesi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabiliyor. En çok sorulan soru ise bulaşıcı olup olmadığı. Uzmanlar, “Korkmayın, ürtiker bulaşı değil” diyor. İşte ürtikerin belirtileri ve tedavisi...
#1 Ekim Dünya Ürtiker GünüÜrtiker, halk arasında kurdeşen olarak bilinen bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık, yüz bölgesi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmektedir. Vücuttaki bu döküntüler ağrıya yol açmanın yanı sıra kişiyi görüntü olarak da rahatsız etmektedir. Bu döküntüler genellikle 24 saatten daha kısa sürer. Kaybolur ve tekrar vücudun başka yerinde ortaya çıkar. Peki, kurdeşen neden olur, nasıl geçer? Kurdeşen bulaşıcı mıdır? Kurdeşene iyi gelen kesin çözüm bitkisel tedavi yöntemlerini sizin için derledik.
#Kurdeşen Nasıl Geçer