Sahte güneş gözlükleri göz sağlığınızı olumsuz etkiler

Güncelleme Tarihi:

Sahte güneş gözlükleri göz sağlığınızı olumsuz etkiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2024 16:29

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, yılın her mevsimi kullanılan, ancak özellikle yaz ayalarında kullanımı artan güneş gözlüklerini seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

 

 

Güneş gözlüğünün öncelikli görevinin gözü zararlı ışınlara karşı korumak olduğunu kaydeden Özel Atagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde güneşin daha çok kendini hissettirmesiyle beraber şapka, güneş gözlüğü gibi aksesuvarların öneminin arttığını söyledi. Seçtiğimiz güneş gözlüğünün camlarının ultraviyole ışınlarına karşı koruyuculuğunun en önemli fonksiyon olduğunu kaydeden Aydın, “Kaliteli bir güneş gözlüğünde öncelikle UV ışınlarını engelleyip engellemediği önem taşımaktadır. Gözlüğün cam renginin ne olduğunun pek önemi yoktur, güneş gözlüğünün mutlaka UV koruyuculuğu ya da mor ötesi dediğimiz ışınlara karşı koruyucu olması, bu kapsamda da sertifikası olması gerekmektedir" dedi.

 

Haberin Devamı

BU ÖZELLİKLERE BAKIN

 

Aydın, güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı: “UV sertifikası ya da blokajıyla ilgili dikkat edilmesi gereken ise çok aydınlık, örneğin kayak yaparken kullanacağımız ya da deniz kenarında kullanacağımız güneş gözlüğünün UV korumasının UV 400 korumalı olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra ‘CE’ belgesi önemlidir. CE belgesi bulunması, aldığımız gözlüğün güvenilir olduğunu göstermektedir. Bunun dışında gözlük alırken camlarda boyama, mika olup olmadığı, çizik, kabarcık bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.”

 

CAM RENGİ VE UV KORUMASI

 

Aynalı camlı güneş gözlüklerinin özellikle ışığın aşırı olduğu deniz kenarı ve karlı dağlarda kullanılmasının bir miktar daha iyi olabileceğini belirten Aydın, “Çünkü bu tür ortamlarda çok fazla ışık vardır ve bunun bir bölümü ayna sayesinde geri yansıtıldığı için daha konforlu ve efektif olabilmektedir. Polarize cam özelliği normalde ekstra bir ışık koruması sağlamamaktadır. Polarize olan ve bunun yanında etkili UV blokajı yapan camlar daha emniyetlidir ve daha iyi görüş kalitesi sağlamaktadır. Gözlük camının rengi ile UV koruma arasında da her zaman bir bağlantı yoktur” şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

HİÇ TAKMAYIN DAHA İYİ

 

“Sahte güneş gözlüğü takmaktansa hiç takmamak daha iyidir” diyen Aydın, şöyle devam etti: “Ülkemizde şu an kaliteli bir güneş gözlüğünün pahalı olduğunu düşünürsek, sahte gözlüklere ya da sahte olduğu bilinmeden alınan daha ucuz güneş gözlüklerine daha çok rağbet görülebilmektedir ama sahte güneş gözlüğü takmaktansa hiç takmamak daha iyidir. Çünkü sahte gözlüğün UV koruması düşüktür ya da yoktur. Karanlık alanda kalan gözbebeği büyür, UV koruması olmayan kalitesiz gözlük içeri her türlü ışık ve ışığın zararlı dalga boylarını geçirir ve gözbebeğimiz karanlıkta açıldığında içeri zararlı ışınları alarak gözümüze zarar verir. Sahte ve UV koruması olduğundan emin olunmayan bir güneş gözlüğü takmaktansa hiç takmamak daha doğrudur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!