İnsanlığın dünya dışında, uzayda, yaşanabilir bir gezen arayışı devam ediyor. Uzayı ve ulaşılabilir gezegenleri tarayan James Webb teleskobun yeni keşfi ise bu konuda atılacak kritik adımların öncüsü olabilir…
#Öte GezegenPek çok gökbilimci artık evrenin başka yerlerinde yaşam olup olmadığını sorgulamıyor. Bunun yerine yaşamı "ne zaman bulacağımızın" yanıtını arıyor. Birçok bilim insanı önümüzdeki birkaç yıl içinde, Dünya dışı yaşamın izlerini keşfedeceğimiz konusunda iyimser.
#UzayNASA'nın uzaydaki yeni gözü James Webb ilk gezegenini buldu. Bu keşif bilim dünyasında heyecanla karşılanırken TESS uydusundan gelen haber 'İkinci Dünya' bulundu yorumlarının yapılmasına neden oldu.
#NASAYapımı 20 yıl süren ve 10 milyar dolara mal olan dünyanın en büyük ve en güçlü teleskopu olan kısaca JWST olarak anılan James Webb Uzay Teleskobu güneş kalkanını açarak, görevinin en önemli aşamalarından birini tamamladı.
#James Webb Uzay TeleskobuYapımı 20 yıl süren ve 10 milyar dolara mal olan dünyanın en büyük ve en güçlü teleskopu olan kısaca JWST olarak anılan James Webb Uzay Teleskobu bugün uzaya fırlatıldı. Teleskop adını NASA ikinci yöneticisi olan ve Apollo’ya öncülük etmesiyle tanınan James E. Webb’den alıyor.
#James Webb Uzay TeleskobuNASA, 1990 yılından beri yörüngedeki görevini sürdüren Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini almak üzere geliştirdiği ve sahip olduğu gelişmiş kızılötesi merceklerle yıldızların geçmişteki hallerini gözlemleyebilecek olan James Webb Uzay Teleskobu sona doğru emin adımlarla yürüyor. 18 Aralık'ta fırlatılacak olan teleskop Büyük Patlama sonrası oluşan ilk yıldızları görmemizi sağlayacak.
#NASAJames Webb Uzay Teleskopu (JWST), fırlatma alanına gönderilmeden önce son 'katlama' testlerinden geçti. NASA, teleskobun aynalarının başarıyla komut edildiğini açıkladı. Hubble Uzay Teleskopu’nun rakibi olarak görülen teleskop, uzaya gönderilerek evrendeki ilk yıldızları inceleyecek.
#TeleskopNASA bu yıl içinde yeni teknolojiyle donatılmış ‘James Webb’ teleskobunu uzaya fırlatacak. Yeni teleskop, gelişmiş sensörleri ve 10 kat daha fazla ışık toplayan aynasıyla evreninin ilk dönemlerine ait veriler toplamaya yardımcı olacak. NASA’nın açtığı araştırma proje yarışmasına dünyanın dört bir yanından binlerce başvuru yapıldı. Dr. Akın Alman Max-Planck Enstitüsü’nde bilimsel araştırma görevlisi olarak çalışan astrofizikçi Dr. Akın Yıldırım’ın, projesi de NASA tarafından seçilen 286 proje arasına girdi.
#James WebbGüneş Sistemi’nde kaç gezegen var? Bu soru eğer size 2006 yılından önce sorulmuş olsaydı yanıtı 9 olurdu. Ancak 2006 yılında minik Pluton gezegen kategorisinden cüce-gezegen kategorisine alınınca kozmik mahallemizdeki gezegen sayısı birden 8’e düşmüştü. Yeni çalışmalar ise 9. hatta 10. başka gezegenin mahallemizde olabileceğini öngörüyor.
#10. GezegenBu gezegen üzerinde yaklaşık 200.000 yıldır yürüyen homo sapiens sapiens türü, gezegenin atmosferini aştı, başka bir gök cismi üzerinde yürüdü bile. Gönderdiği uzay araçları ile ziyaret edilmedik gezegen bırakmadı. Diğer gezegenlerin uydularına, asteroidlere, cüce gezegenlere ve kuyrukluyıldıza araçlar gönderdi. Hatta evinden 20 milyar km öteye giderek Güneş Sistemi'nin dışına bile çıktı. İnsanoğlu uzayda yayılmaya devam ediyor. Bu yazıda evreni tanımamıza çok katkısı olan harika uzay görevlerinden bir derleme bulacaksınız.
#UzayEvimiz Dünya'dan kozmik mahallemiz Güneş Sistemi'ne ve hatta daha da öteye yayılmaya devam ediyoruz. Bu yazıda Güneş Sistemi'miz içerisinde son zamanlarda yaptığımız başlıca keşifler ve önemli olaylardan bir derleme bulacak ve gelecek önemli projeleri göreceksiniz.
#Güneş SistemiGalaksilerin meydana geldiği uzay-zamana dek inecek ve yıldızların doğumunu izleyebilecek Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yapımı bir gözlem cihazı, 2014'te uzaya gönderilecek James Webb teleskobuna takılmak üzere yakında Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi'ne (NASA) teslim edilecek.
Geçen hafta Washington'da bir araya gelen ünlü gökbilimciler, "Hubble ne zaman devreden çıkarılmalı" ya da "çıkarılmalı mı?" konularında fikir ayrılığına düştü. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Hubble'ı 2010 yılında yedeğe çekerek, 2011 yılında devreye girmesi planlanan bir başka uzay teleskobu James Webb'e bütçe ayırmak istiyor. Birçok gökbilimci ise, yenisi devreye girene kadar eski teleskobun faaliyetine devam etmesinden yana...