WASHİNGTON (A.A)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2006 12:22
Kainatın en uzak köşelerinin yüzbinlerce fotoğrafını dünyaya yollayarak astronominin müthiş bir hamle yapmasını sağlayan uzay teleskopu Hubble'ın akıbeti yarın belli olacak.
Kainatın en uzak köşelerinin yüzbinlerce fotoğrafını dünyaya yollayarak astronominin müthiş bir hamle yapmasını sağlayan uzay teleskopu Hubble'ın akıbeti yarın belli olacak. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) başkanı Michael Griffin, artık yaşlanan teleskopun onarımı için uzay seferi mi düzenleyeceklerini, yoksa Hubble'ın kendi kaderiyle başbaşa mı bırakılacağını yarın açıklayacak.
NASA patronu, emrindeki uzman ve yöneticilerle geçen cuma toplandı. Griffin, uzmanlarının tavsiyelerinin ışığında vereceği kararı, Maryland eyaletindeki Goddard Uzay Merkezinde TSİ 17.00 sularında düzenleyeceği basın toplantısında ilan edecek.
750 BİN RESİM
Bilim insanları, 1990 yılında fırlatılan ve o zamandan bu yana evrenin birçok sırrını ifşa ederek evren anlayışlarını alt üst eden 750 binden fazla fotoğraf gönderen Hubble'ın onarılması gerektiği konusunda hemfikir.
NASA'ya göre, hiçbir şey yapılmazsa Hubble 2008 veya 2009 yılına kadar hizmet görmeye devam edebilecek. Bilim adamları ise teleskopun onarılarak ömrünün uzatılmasını talep ediyor.
Kendisi fizik mühendisi olan Griffin, daha önceki açıklamalarında, astronotların can güvenliği tam anlamıyla sağlanabilecekse Hubble'ın onarımı için mekik seferi düzenlenmesinden yana olduğunu söylemişti.
Uzay mekiğinin güvenliği konusu, 2003 şubatında meydana gelen Columbia faciasından bu yana NASA yetkililerinin tepesinde heyula gibi dolaşıyor. 7 astronotun öldüğü o meşum kazadan sonra, dönemin NASA başkanı Sean O'Keefe, Hubble'a düzenlenecek seferi iptal etmiş, bu karar bilim dünyasınca tepkiyle karşılanmıştı. Griffin ise 2005 başında göreve geldikten sonra, selefinin kararını gözden geçireceğini açıklamıştı.
NASA onarıma karar verirse, onarım ekibini taşıyacak uzay mekiği muhtemelen 2008 başında yola çıkacak. Astronotların başının belaya girmesi ihtimaline karşı da, ikinci bir mekik yardım götürebilmek amacıyla hazır bekletilecek.
Onarıma karar verilecek olursa mekik mürettebatı Hubble'ın yörüngede dengede durmasını sağlayan jiroskoplarıyla bataryalarını yenileyecek.
Astronotlar, teleskopun 2004 yılından beri arızalı olan kızılötesi tayf-ölçerini de tamir edip, Hubble'a biri geniş açılı kamera olmak üzere iki yeni cihaz yerleştirecek. Bu kamera, "karanlık madde" adı verilen maddenin ve Büyük Patlama'dan sonra ortaya çıkan ilk galaksilerin daha iyi gözlemlenebilmesine imkan verecek.
1990'DAN BU YANA
1990 yılında uzaya gönderilen Hubble, mercek arızası yüzünden ancak üç sene sonra faaliyete geçirebildi.
NASA'yla Avrupa Uzay Ajansının ortaklaşa geliştirdiği teleskopun merceğindeki arıza, 1993'te ilk kez bir mekik seferiyle giderildi.
Hubble, arızası giderildikten sonra binlerce galaksinin, yüzlerce süpernovanın, yıldız ölümlerinin fotoğraflarını dünyaya gönderdi. Hubble, bilim adamlarının varlığından şüphe duyduğu kara deliklerden birinin doğumunu da fotoğraflamayı başardı.
Bu gözlemler sayesinde, kozmologlar evrenin hızla genişlemekte olduğu tezini doğruladıkları gibi, evrenin yaşını da tam olarak belirledi: 13,7 milyar.
Teleskop, ayrıca evrenin büyük bölümünü oluşturduğu düşünülen "kara maddenin" varlığını teyit etti.
Hubble, Samanyolu galaksisinde güneş sistemlerinin oluşum sürecinin devam ettiğini de gözler önüne serdi.
NASA, başlangıçta 15 yıl görev yapacağı düşünülen Hubble'ın bakım ve onarımı amacıyla toplam dört mekik seferi düzenledi.
Hubble'ın halefi olarak gösterilen kızılötesi teleskop "James Webb uzay teleskopu/JWST" 2013'te fırlatılacak.