12 harika uzay görevi!

Güncelleme Tarihi:

12 harika uzay görevi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 26, 2016 09:13

Bu gezegen üzerinde yaklaşık 200.000 yıldır yürüyen homo sapiens sapiens türü, gezegenin atmosferini aştı, başka bir gök cismi üzerinde yürüdü bile. Gönderdiği uzay araçları ile ziyaret edilmedik gezegen bırakmadı. Diğer gezegenlerin uydularına, asteroidlere, cüce gezegenlere ve kuyrukluyıldıza araçlar gönderdi. Hatta evinden 20 milyar km öteye giderek Güneş Sistemi'nin dışına bile çıktı. İnsanoğlu uzayda yayılmaya devam ediyor. Bu yazıda evreni tanımamıza çok katkısı olan harika uzay görevlerinden bir derleme bulacaksınız.

Haberin Devamı

1) Kozmik mahallemizin dışına çıkan ilk Dünyalı Voyager 

1977 yılında Güneş Sistemi’nin derinliklerine gönderilen bu ikiz uzay aracı hala hayatta ve bize sinyal göndermeye devam ediyor. Bu uzay araçlarını diğerlerinden ayıran en önemli özellik Güneş sistemi dışına çıkan insan yapısı ilk uzay araçları olması. Diğer önemli özelliği ise üzerinde Dünya dışı zeki yaşam formu için bir hediye taşıyor olması: Golden Record - Altın Plak. Bu plak içerisinde Dünya’dan görüntüler, sesler ve şarkılar bulunuyor. Proje ilk hayata geçirildiğinde Altın Plak sadece birkaç tane üretilmişti. Ancak bir şirket tarafından Voyager projesinin 40. yılına özel bu plağın kopyası yapılıp satılmaya başlandı. Eğer Dünya dışı zeki yaşam formundan önce o kayda sahip olmak istiyorsanız satın alabilirsiniz. Ancak hatırlatmakta fayda var TL olarak fiyatı biraz tuzlu -> Golden Record

 

Haberin Devamı

12 harika uzay görevi

 

2) Mars’ın Meraklısı Curiosity

Mars’ın bugüne kadar ki en harika görüntülerini bize gönderen Curiosity (Merak) kızıl gezegeni incelemeye devam ediyor. Araba boyutlarındaki 17 kameralı bu robotik rover 26 eylül itibariyle 1512 gündür Mars üzerinde ve gezegen üzerinde turlamaya devam ediyor.

 

12 harika uzay görevi

 

3) Kuyrukluyıldıza ziyaret. Rosetta ve iniş modülü Philae

İlk kez insanoğlu bir kuyrukluyıldıza uzay aracı indirdi. Avrupa Uzay Ajansı’nın uzay aracı Rosetta ve onun taşıdığı minik iniş modülü Philae kuyrukluyıldıza 2015’te ulaştı. Philae iniş esnasında sorun yaşayarak hedeflenen iniş bölgesinden çok öteye uygun olmayan bir durumda düştü. Kendisinden zaman zaman haber alınabilen Philae aracını geçtiğimiz günlerde son kez gördük. Kuyrukluyıldız etrafında tur atmaya devam eden ana araç Rosetta ise 30 Eylül 2016’da görevini bitirerek kuyrukluyıldıza bir intihar dalışı yapacak. 

Haberin Devamı

12 harika uzay görevi

 

 

4) Mars’ın gözcüleri NASA’lı Maven ve Hintli Mars Orbiter Mission (MOM)

Mars’ın etrafında bir yörüngede dolanan uzay araçlarından belki de en önemlileri Maven ve Mars Orbiter. Maven geçtiğimiz sene çok önemli bir keşif yaparak Mars’ın atmosferini nasıl kaybettiğini ortaya çıkardı. Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu’nun (ISRO) uzay aracı olan MOM Mars’a ulaşarak ISRO’yu bunu başaran 4. uzay ajansı yaptı (diğerleri Roscosmos, NASA ve ESA). 

12 harika uzay görevi

 

 

5) Jüpiter üzerindeki minik göz Juno

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni gaz devi Jüpiter’i hiç olmadığı kadar detaylı bir şekilde görmemizi sağlayan Juno uzay aracı dev gezegen etrafında tur atmaya devam ediyor. Düzinelerce tur attıktan sonra görevi sonlanacak olan uzay aracı daha şimdiden inanılmaz görüntüler gönderdi. Jüpiter’in atmosferini artık daha yakından görebiliyoruz. Juno bize daha çok veri gönderecek.

Haberin Devamı

12 harika uzay görevi

 

6) Satürn etrafındaki minik gezgin Cassini

2004 yılında Satürn etrafında yörüngeye oturan bu uzay aracı aynı zamanda bir de minik iniş modülü içeriyordu. Huygens isimli bu iniş modülü Satürn’ün uydusu ve aynı zamanda Güneş Sistemi’nin en yoğun atmosfere sahip uydusu olan Titan’a 2005 yılında iniş gerçekleştirdi. 1997 yılında Dünya’yı terk eden Cassini hala çalışmaya devam ediyor.

12 harika uzay görevi

 

7) Minicik Pluton’un gerçek yüzünü gördük. Teşekkürler New Horizons!

2006 yılında gezegenlikten çıkarılan Pluton’un ilk ziyaretçisi olan New Horizons (Yeni Ufuklar) gezegene 12.500 km öteden geçiş yaparken inanılmaz fotoğraflar çekip Dünya’ya gönderdi. Yeni Ufuklar uzay aracı Kuiper Kuşağı’nın derinliklerine doğru yoluna devam ediyor.

Haberin Devamı

12 harika uzay görevi

 

 

8) İlk asteroid anestezi uzmanı ile tanışın OSIRIS-REx!

Asteoride doğru yolculuğa 8 Eylül 2016’da başlayan OSIRIS-REx uzay aracının buluşma tarihi 2018. Asteroit Bennu üzerinden bir örnek alıp 2023’te Dünya’ya getirmeyi planlayan uzay aracı yolculuğuna devam ediyor. Japonların da başka bir asteroit için aynı görevi yerine getirmek üzere uzaya araç yolladığını da hatırlatalım (Hayabusa 2). 

Â

12 harika uzay görevi

 

9) Uzaydaki dev gözlerimiz Hubble

Geçtiğimiz sene uzaydaki 25. yılını kutlayan emektar Hubble Uzay Teleskobu bugüne kadar ki en inanılmaz uzay görüntülerini bize gönderdi. Uzaydaki gözlerimiz olan Hubble teleskobunun varisi James Webb Space Telescope (JWST) ise 2018’de uzaydaki yerini alacak. 

Haberin Devamı

12 harika uzay görevi

 

10) Galaksimize hiç olmadığı kadar ayrıntılı bir bakış. Gaia

Galaksimiz içerisinde toplamda 1 milyar gök cismini (çoğunlukla yıldız) 3-boyutlu olarak kataloglamayı amaçlayan ESA’nın uzay gözlemevi Gaia bize ilk 3-boyutlu haritayı gönderdi bile. Bu sayede galaksimizdeki milyonlarca gök cisminin duyarlı konumları ve hareketleri incelenmiş olacak.

12 harika uzay görevi

 

11) Cüce gezegen haritacısı Dawn

Bir cüce gezegene ilk ziyareti gerçekleştiren Dawn Asteroid Kuşağı’ndaki (Mars ile Jüpiter arasındaki kuşak) cisimleri incelemeye devam ediyor. Halen cüce gezegen Ceres’i incelemeye devam eden Dawn'ın sıradaki hedefi acaba hangisi?

12 harika uzay görevi

 

12) Mikroyerçekimi laboratuvarımız ISS

Ve listeyi en pahalı uzay görevi ile bitirelim: Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS). 150 milyar dolarlık harcama ile uzaydaki laboratuvarımız ISS çalışmaya devam ediyor.

12 harika uzay görevi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!